Finansbank’ı Yunanlılara sattım sadece 26 kredi kartı iptali geldi

Güncelleme Tarihi:

Finansbank’ı Yunanlılara sattım sadece 26 kredi kartı iptali geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2006 00:00

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.8 milyar dolara satmasına kamuoyundan sanıldığı gibi olumsuz tepki görmediklerini söyledi. Özyeğin, "Bizim 2 milyon 340 bin kredi kartı müşterimiz var. Bunlardan sadece 26’sı bankayı Yunanlılara sattık diye kartlarını iptal ettirdi o kadar. Mevduat çekilişi olmadı, aksine tesadüfen çok yükseldi" dedi.

FİBA Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın yüzde 46’sının National Bank of Greece’e (NBG) 2.8 milyar dolara satışıyla ilgili sürecin tamamlandığını, hisse devirlerinin yapıldığını söyledi. Özyeğin, "Finansbank’ın çoğunluk hisselerini Yunanlılar’a sattık diye müşterilerimizden ciddi bir tepki görmedik. 2 milyon 340 bin kredi kartı müşterimizden sadece 26’sı bu gerekçeyle kartını iptal ettirdi. Parasını çeken asla olmadı. Mevduatımız bu dönemde tesadüfen hızla arttı" dedi.

ARAŞTIRMA YAPMIŞLARDI: Finansbank’ın NBG’ye devir işlemlerinin tamamlanması nedeniyle sohbet toplantısı düzenleyen Hüsnü Özyeğin, "Finansbank’ı Yunanlılar’a sattınız diye bankanızdan parasını çeken oldu mu? Gerek Türk kamuoyundan, gerekse Yunanlılar’dan bu alışverişe tepki gösterenler olduğunu bu süreçte gördük. Bu tepkiler bankanıza nasıl yansıdı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "National Bank of Greece (NBG) yönetimi, Türkiye’de bir banka satın almayı gündemine koyduğunda hem Yunanistan’da hem de Türkiye’de kamuoyu araştırmaları yaptırmış. O araştırmalardan çıkan sonuçlar kendileri açısından olumluymuş. Zaten bankanın hem Yunanlı ortakları, hem de yabancı yatırımcıları da aynı desteği verdi. Bu süreçte Finansbank’ta çok ciddi tepki görmedik. Sadece 26 kişi kredi kartını bu gerekçeyle iptal ettirdi. Belki de başka nedenleri vardı, bu süreci gerekçe gösterdiler. Mevduatımızda da tesadüfen artış dönemi yaşadık."

KÜLTÜRÜMÜZ UYUŞTU: Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın çoğunluk hisselerini satma kararı almalarının ardından yabancı bankalarla yoğun görüşmeler yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Görüşmelerimizin sonunda NBG’yle bizim bankacılık kültürümüzün birbirine çok yakın olduğunu gördük. Biz özellikle 2001 kriziyle birlikte Anadolu’ya kredilerimizle çok açılmış, KOBİ’lerle yakın çalışmaya başlamıştık. Kredi verdiğimiz küçük ölçekli şirketlerin çoğunun bilançoları uluslararası standartlarda değildi. Bunu NBG’ye anlattığımızda Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglu, ’Boşver Hüsnü Bey, sizin ülkenizde de kayıtdışı ekonomi yüzde 50 düzeyinde, biz de de aynı düzeyde. Zamanla bunları aşarız’ dedi. Bu söz, iş yapma anlayışımızın birbirine yakın olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü biz yeni dönemde de kredilerimizle Anadolu’daki şirketlerimize, KOBİ’lere aynı desteği sürdürmeyi istiyoruz."

HERKESE BİLGİ VERDİK: Özyeğin, "NBG’ye hisselerinizi satışınızla ilgili süreçte hükümet nezdinde iki taraftan da devreye giren oldu mu? Hükümetleri bakışı nasıldı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "İki taraf da kamu otoritelerinden gerekli izinleri almak durumundaydı. O izinleri elbette aldık. Ayrıca iki tarafın da kamu mercileri çok olumluydu. Hem NBG, hem de biz iki tarafın tüm ilgililerine gerekli bilgileri verdik."

YÜZDE 9.67 HİSSEM VAR: Hüsnü Özyeğin, bir başka soru üzerine, Finansbank’ta halen yüzde 9.67 hissesi bulunduğun belirterek, şöyle konuştu: "Bankada Yönetim Kurulu Başkanlığı görevim sürecek. Bu konuda NBG’yle bir kontratım yok ama Finansbank’ı kolay kolay bırakmam, bırakmak da istemem. Gerçi bir süre sonra kredi komitesinden ayrılacağım ama yönetim kurulu başkanı olarak bankanın stratejik kararlarında rolüm olacak. Zaten NBG tarafı da Finansbank’ın mevcut yönetiminden son derece memnun."

Finansbank’ı tek başıma daha fazla büyütemem diye sattım

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank’taki çoğunluk hisselerini bir yabancı bankaya, NBG’ye satma nedenlerini de şöyle açıkladı: "Türkiye’de bankalar son beş yıldır yılda yüzde 40 büyüyor. Büyüme biraz yavaşlasa da yüzde 15’ler dolayında sürecek. Türkiye ekonomisi bugünkü 380 milyar dolarlık boyutundan 2010’da 500 milyar dolara çıkacak. Bir dönem bankaların büyüklüğü milli gelirin yüzde 50’si düzeyindeyken, bugün yüzde 85’lere ulaştı. Bu ortamda Finansbank’ın sermayesi 1.2 milyar dolar düzeyinde. 2010’da sermayenin 4.5-5 milyar dolar düzeyine çıkması gerekecekti. Bunu tek başımıza gerçekleştiremeyebilirdik. Finansbank’ın gelişme hızının yavaşlamasını istemediğim için çoğunluk hisselerini NBG’ye sattık. Zaten yüzde 70’lerde olan hissem, halka açılma ve fonlara satışla yüzde 56’ya kadar inmişti."

Paranın 600 milyon doları hemen Finansbank International’a gitti

FİBA Holding ve Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, NBG’den gelen 2.8 milyar doların 600 milyon dolarının yurt dışındaki Finansbank operasyonlarını yürüten Finansbank International’ın hisselerinin satın alınmasında kullanıldığını bildirdi. Özyeğin, şunları söyledi: "Görüştüğümüz yabancı bankalar, Finansbank’ın yurtdışındaki bankalarıyla paket olarak ilgilenmedi. NBG’nin de eğilimi bu yöndeydi. Bu yüzden yurt dışındaki Finansbank’ları satışın dışında tuttuk. Hisse devirleri sırasında Finansbank’a 600 milyon dolar ödeyip, dışardaki bankalarımızı devraldık. Önünüzdeki dönemde 100-150 milyon dolar da ek sermaye koyacağımız bankalarımız var. Gerek NBG, gerekse biz Türkiye dışında Finansbank adını kullanamayacağız. Bu yüzden İsviçre, Hollanda, Rusya başta olmak üzere yurtdışındaki tüm Finansbank’ların adını değiştireceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor."

NBG’den 2.8 milyar doları aldım, Vehbi Koç’un yolunda yürüyeceğim

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın yüzde 46’sına karşılık Yunan bankası NBG’den 2.8 milyar doları aldıktan sonra emekliliği kesinlikle düşünmediğini söyledi. Özyeğin, şöyle konuştu: "Bankadaki işlerim biraz azalsa da, işe en erken ben gitmeye özen gösteriyorum. Ayrıca Fiba Holding’in önemli faaliyet alanları var. Örneğin, Marks&Spencer’ın Türkiye temsilciliği bizde. Türkiye’de 27 mağazaya, 120 milyon dolar ciroya ulaştık. Türkiye’de ve Romanya’da alışveriş merkezlerimiz var. Marks&Spencer, Rusya ve Ukrayna’ya dönük operasyonlarını da bize emanet etti. Rusya’da iki mağaza açtık. St. Petersburg, Kazan, Yekaterinburg’a mağazalar açacağız. Kısa sürede Rusya’da 10 mağazaya ulaşacağız. Ayrıca, private equity (özel sermaye) yöntemiyle kendini ispat etmiş ama büyümek için sermayeye ve kurumsallaşma desteğine ihtiyacı olan şirketlerle işbirliği geliştireceğim. Amacım asla o şirketleri alıp bünyeme katmak olmayacak. Avrupa’da bu yöntemle çok sayıda şirket gelişti, ben de onu yapmak istiyorum. Rahmetli Vehbi Koç’tan çok şey öğrendim. Önümüzdeki dönemde de onun yolunda yürümeyi düşünüyorum. Vehbi Bey vefat ettiği gün Antalya’da bir Migros mağazası ziyaret etmişti. Yani, son dakikaya kadar işiyle ilgileniyordu. Ben de onun stratejisini uygulayacağım."

Küçük hissedarlara 2.2 milyar dolarlık çağrıda bulundular

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, NBG’nin Finansbank’ın küçük hissedarlarına çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi: "NBG, yüzde 46’lık hisse için bize 2.8 milyar dolar ödedi. Ayrıca küçük hissedarlara çağrı görevini de yerine getiriyor. Eğer küçük hissedarların tamamı hisselerini NBG’ye satmak isterse, bu 2.2 milyar dolarlık bir alıma denk gelecek. Yani, NBG bu işe toplam 5 milyar dolarlık bir taahhütle girmiş durumda. 5 milyar dolar, Türkiye’ye tek kalemde girmesi söz konusu olan en büyük yabancı sermayedir. Ayrıca NBG’nin Türkiye’ye yaptığı bu yatırım, Yunanistan’ın yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük yatırımı da oluşturuyor."

NBG’nin piyasa değerinin üçte birini oluşturuyoruz

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ın yüzde 46’sını almasıyla NBG’nin boyutlarında da önemli değişiklikler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Finansbank’ı Avrupa’nın daha dev bankalarından birine satabilirdik. O zaman Finansbank, söz konusu bankaların içinde yüzde 2-3’lük düzeyde kalırdı. Oysa National Bank of Greece’nin (NBG) içinde Finansbank yüzde 13-14’lük bir boyut oluşturuyor. Daha da önemlisi şu anda NBG’nin piyasa değerinin üçte biriyiz. Yani, Finansbank, NBG için çok önemli. Finansbank başarılı olursa, bu NBG’ye de büyük katkı sağlayacak."

Üniversite hayalim gerçekleşecek önümüzdeki yıl öğrenci alacağız

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, önümüzdeki dönemde sosyal projelere ağırlık vermeyi planladığını, bu kapsamda 1990’dan beri hayalini kurduğu üniversite projesini önümüzdeki yıl hayata geçireceğini belirtti. Özyeğin, şöyle konuştu: "Şirketlerimin hiçbirine ne adımı, ne soyadımı koymadım. Geçen yıl vakfımızın adını Hüsnü Özyeğin Vakfı olarak değiştirdik. Orada bugüne kadar 8 bin öğrenciye burs verdik. Ayrıca, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da okullar yaptırıyoruz, yaptırmaya devam edeceğiz. Kız öğrenci yurtları yaptırmaya devam edeceğiz. Eşimin başkanı olduğu AÇEV’e de şirketlerimizin katkıları olacak. Önümüzdeki dönemde en büyük hayalim olan üniversiteyi de artık hayata geçirme fırsatı bulacağım. Sanıyorum öncelikle İstanbul’da kiralık bir yerde gelecek yıl ’Özyeğin Üniversitesi’ olarak öğrenci kabulüne başlayabileceğiz. Daha sonra kendi kampüsümüzü yapacağız. Amacım uluslararası kimliği olan bir üniversite yaratmak. Bunun için çok önemli kaynak ayıracağım. Ayrıca Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin ortaya çıkarılması, canlandırılmasına hizmet edecek bir vakıf da kuracağım."

Ders kitapları revize edilse

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Yunanistan’da geçmişte bir Marks&Spencer ortaklığı yaşadığını belirterek, "İki ülke kültürel bazda birbirine çok yakın. Ders kitapları revizse edilirse, ekonomik ilişkiler gelişirse, politik ilişkiler de daha iyiye gider. Fırsat çıkarsa Yunanistan’da yatırım yapmayı düşünürüm" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!