Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 02:19
Fransız BNP Paribas ile Fiba Holding arasında Finansbank ve mali iştiraklerinin satışıyla ilgili görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Fiba Holding, BNP Paribas ile gizlilik ve münhasırlık sözleşmesinin dün itibariyle sona erdiğini açıkladı.
Avrupa'nın en büyük finans gruplarından Fransız BNP (Banque Nationale de Paris) Paribas'ın Finansbank ve iştiraklerine ortaklık girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Finansbank'ın büyük hissedarı Fiba Holding'den Borsa'ya gönderilen açıklamada, BNP Paribas ve Fiba Holding arasında Finansbank‘ın Türkiye‘deki faaliyetleriyle ilgili olarak 15 Ocak 2002 tarihine kadar süreli bir gizlilik ve münhasırlık sözleşmesi imzalandığı hatırlatılırken, bu sözleşmenin dün itibariyle sona erdirildiği açıklandı. Açıklamada şöyle denildi: ‘‘BNP Paribas ve Fiba Holding A.Ş., Finansbank A.Ş‘nin Türkiye‘deki faaliyetlerinin ve bir kısım yurtiçi iştiraklerinin satışı ile ilgili yapmakta oldukları görüşmelerde anlaşma sağlayamamış olup, gizlilik ve mühhasırlık sözleşmesi sona ermiştir.’’
30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 3.5 katrilyon lirayı aşan aktif büyüklükle Türkiye'nin en büyük 15'inci bankası olan Finansbank‘a talip olan BNP Paribas ile ortaklık görüşmeleri, 2 Temmuz 2001 tarihinde Borsa‘ya gönderilen bir açıklamayla kamuoyuna duyurulmuş, hemen ertesinde de Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin bir basın toplantısı yaparak ayrıntılar hakkında bilgi vermişti. Ancak, iki grup arasındaki flört döneminin yaklaşık 1.5-2 yıl önce başladığı biliniyordu.
Fiba Holding ile BNP Paribas arasında, ortaklık görüşmelerine ilişkin imzalanan münhasırlık ve gizlilik anlaşmasında sözleşmenin süresi ağustos sonu olarak belirlenmiş, daha sonra önce 15 Kasım'a uzatılmıştı. Son olarak da 15 Ocak'a kadar uzatıldığı açıklanmıştı.
İmzalanan sözleşmeye göre Finansbank'ın yüzde 51'i Fransa'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci en karlı bankası ünvanını taşıyan BNP Paribas'a satılacaktı. Görüşmeler sonuçlanana kadar Finansbank başka bir yabancı kuruluşla ortaklık görüşmesi yapmayacağı gibi Paribas da, Türkiye'de başka bir mali kurumla ilgilenmeyecekti.
BNP Paribas, anlaşmanın olumlu sonuçlanması halinde Finansbank'ın yüzde 51'ini alarak büyük hissedar olacak, hisselerin yüzde 30'u Finansbank'ta kalacaktı.
HER ŞEY BELLİYDİ
Olası ortaklık, Fiba Holding tarafından kontrol edilen Finans Yatırım Menkul Değerler, Finansal Kiralama ve diğer mali iştiraklerin çoğunluk hisseleri de BRP Paribas'a satışını içerecekti. Yapılan ön anlaşmaya göre bankanın adı değişmeyeceği gibi, yönetimi de değişmeyecekti. Hüsnü Özyeğin bugünkü kadar aktif olmasa bile yönetim kurulu başkanlığını sürdürecekti.
Önemli detayları belirlenen anlaşmada tek açıklanmayan konu fiyattı. Sağlanacak nakit girişinin nasıl değerlendirileceği gibi sorulara ‘‘Dereyi görmeden paçaları sıvamayalım, bunu ancak çeki gördükten sonra söyleyebilirim’’ cevabını veren Özyeğin, bu konuda oldukça hassas davrandı. Satış ile ilgili zaman zaman çıkan haberlerde Finansbank tarafından sürekli yalanlandı.
Paribas, Türkiye'nin yabancısı değil
FİNANSBANK ile yaptığı görüşmelerle gündeme gelen BNP Paribas, aslında Türk bankacılık sektörüne hiç de yabancı değil. 1913 yılında Osmanlı Bankası'nı alarak Türkiye'de iş yapmaya başlayan ancak daha sonra bu bankada herhangi bir ortaklığı kalmayan BPN Paribas, halen başka bir ortaklık ile Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Akbank ve Dresdner Bank ortaklığı ile 1985'te kurulan BNP-Ak Dresdner Bank A.Ş.'nin ortaklarından olan Paribas, bu bankanın yüzde 30 hissesine sahip. Almanya'da Dresdner Bank ile ortaklığı sona ermesine karşın Paribas, Türkiye'de bankanın yanı sıra BNP-Ak Dresdner Finansal Kiralama'da da Sabancı Grubu ile hissedar konumunda bulunuyor.
Finansbank hisseleri düştü
BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerine ilişkin haberlerle bugüane kadar borsada prim yapan Finansbank ve mali iştiraklerinin hisseleri satış görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine, dün hızla değer yitirdi. Taban yapan Finansbank hisselerinin değeri ilk seansta 1.300 liradan 1.125 liraya gerilerken, hisselerin değer kaybı yüzde 13.46'ya ulaştı.