Finans sektörü kırılgan devlet gözetimi şart

Güncelleme Tarihi:

Finans sektörü kırılgan devlet gözetimi şart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 00:00

İspanya eski Merkez Bankası Başkanı Aristobulo de Juan, bankalardaki şeffaflığın zenginlik dönemlerinde olduğunu, sorunlu dönemlerde ortadan kalktığını belirterek "Pek çok bankacılık krizi sermaye yetersizliğinden doğuyor. Devletin gözetim rolüne sahip olması lazım çünkü finans sektörü çok kırılgan" dedi.

İSPANYA Merkez Bankası eski Başkanı ve bankacılık, banka denetimi ve bankaların yeniden yapılandırılmasında danışmanlık veren Asociados’un Başkanı Aristobulo de Juan bankaların zengin olduklarında şeffaf olduklarını, sorunlar başladığında ise şeffaflığın ortadan kalktığını belirterek şunları söyledi: "Pek çok bankacılık krizi sermaye yetersizliğinden doğuyor. Ancak açık ortaya çıktığında artık çok geç olmuş oluyor. Finans sektörü çok duyarlı bir sektör. Devletin gözetim rolüne sahip oması lazım çünkü finans sektörü çok kırılgan. Bankalar sistematik bir kriz içine girebilirler. Kısa vadeli politikalarla bu krizler çözülemez. Bankacılık krizinin içinden çıkılmaz bir sarmal haline gelmesinin önlenmesi lazım."

DEVLET DENETİMİ GÜVENİLİR: 2002 yılından bu yana yapılan ve ilk kez yarıyılda düzenlenen Forum İstanbul Uluslararası Yarıyıl Finans Konferansı’nda konuşan Juan, bankaların varlıklarını gözetim altında bulundurmaları gerektiğini ancak o zaman daha realist kararlar verilebileceğini söyledi. Juan bankalara dışarıdan denetleme almamaları tavsiyesinde bulunarak "Devlet denetimi daha güvenli. Dış kontroller deneysel olmayan yöntemlere dayanıyor. Bir bankanın sorunları ortaya çıktığında bunları görmeyebilir. Dış gözetimlerin rolü önemli ama bu gözetimi sulandırıyor" dedi.

BANKACILIĞIN DÜŞMANLARI: Bankalar ve bankacılık sektörü açısından dostlar, sahte dostlar ve özel düşmanlar olduğunu dile getiren Juan şunları söyledi: "Sermaye yetersizliği sorununu borç alarak çözmeye çalışırsanız sahte dostlarla karşılaşırsınız. Parasal ve mali poltikalarda kısa vadeli yaklaşımlar düşmandır. Özellikle seçim ortamlarında para politikalarıyla oynamak da bir düşmandır." Uluslararası muhasebe standartlarının herşeyi daha komplike hale getirdiğini ve çok fazla açıkları olduğunu da vurgulayan Juan, bu yeni standartların kötü borçların yönetimindeki sorunları ortadan kaldırmadığını kaydetti.

BASEL II POTANSİYEL DÜŞMAN: Basel II kurallarının pek çok riski olduğuna da dikkat çeken Jun şunları söyledi: "Basel II pazara çok ağırlık veriyor. Pazardaki araçar o kadar çeşitli ki pek çok gözetim kurumu bunları anlayamıyor bile. Basel II çok kritik konularda bankalara gizilik veriyor. Bu iyi işleyen bankalarda sorun yaratmıyor ama kötü işleyen bankalar için iyi bir kural değil. Bankacılık faaliyetleri mutlaka gözetim altında olmalı. Şeffaflık yoksa pazar bilgiye dayanarak kendini nasıl uyarlayabilir. Bu mümkün mü?" Juan, finans sisteminde bir söylenti dönemi yaşandığını da vurgulayarak "Romalıların bir sözü var: Barış istiyorsanız, savaşa hazırlıklı olmalısınız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!