Fikirtepe’de dönüşüm hızlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Fikirtepe’de dönüşüm hızlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

HÜRRİYET Dünyası’nda düzenlenen Dönüşüm 2013 Zirvesi’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Fikirtepe’deki ‘tıkanıklığı’ çözmek için riskli alan ilan ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Gürgen, “Fikirtepe’de bütün yetki Bakanlığa geçti. Fikirtepe’deki binaları inceledik ve gerçekten riskli binalar olduğunu gördük. Buradaki sorunun çözümü de riskli alan ilan etmekti” dedi.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın tamamladığı yeni İmar Kanunu taslağı ve kentsel dönüşüm Hürriyet Dünyası’nda düzenlenen Dönüşüm 2013 Zirvesi’nde tartışıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ve İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürü Bülent Babaoğlu’nun ve sektör temsilcilerinin katıldığı zirvenin ana gündemi Fikirtepe’nin dün, Bakanlar Kurulu tarafından ‘riskli alan’ ilan edilmesi oldu. Fikirtepe’nin riskli alan ilan edilmesinin nedenini açıklayan Vedad Gürgen, “Bu sayede Fikirtepe’de bütün yetki Bakanlığa geçti. Fikirtepe ile ilgili ‘tıkandık’ şeklinde şikayetler aldık. Biz de bölgedeki binaları inceledik ve gerçekten riskli binalar olduğunu gördük. Buradaki sorunun çözümü de riskli alan ilan etmekti” diye konuştu.

EMSALLER NE OLACAK

Fikirtepe’nin kentsel dönüşümle özdeşleştiğini söyleyen Vedad Gürgen, “Burada ilk önce belediyenin uyguladığı kentsel dönüşüm çalışmaları ilerliyordu. Ancak alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, Fikirtepe’deki yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti” dedi. Fikirtepe’de çevreye duyarlı ve İstanbul ve Kadıköy’e uyumlu bir proje gerçekleştirileceğini ifade eden Gürgen, burada bir planlama çalışmasının yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Fikirtepe’deki emsallerin ne olacağının sorulması üzerine Gürgen, şunları ifade etti: “Fikirtepe’de 4.14 emsal bölgedeki tıkanıklığı çözmedi. Eğer çözüm emsal oranları olsaydı bugüne kadar bitmiş bir Fikirtepe görürdük. Alınan kararla şu anda Fikirtepe bir günlük çocuk. Rakamlarla yormamak gerekiyor. Emsal artışı fikrini bir kenara bırakmamız gerekiyor.”

ENVANTER ÇIKARILIYOR

Fikirtepe’de ruhsatları alan projeler açısından bir sıkıntı olmayacağını ifade eden Gürgen, “Fikirtepe’de anlaşma yapıldıysa
bunlar ceptedir. Binaların yıkılmış olması da güzel bir gelişmedir. Ruhsat alınmışsa müktesep haklar gündeme geliyor. Bizim Fikirtepe’de anlaşmaları öldürmemiz gibi bir durum söz konusu değil şu anda” diye konuştu. İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürü Bülent Babaoğlu da, İstanbul’da 15 tane riskli alan üzerinde çalıştıklarını, Fikirtepe’nin de eklenmesiyle bu alanın 16’ya çıkarıldığını ifade ederek, “Şu anda Fikirtepe’nin envanteri üzerinde çalışıyoruz. Hangi alanda hangi firmayla anlaşılmış, kimler imza atmış, kimler ruhsat almış belirleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Marka şehirler oluşturuyoruz

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, toplantıya bir mesaj gönderdi. Bayraktar, “Şu anda Türkiye’nin gündeminde en önemli konuların başında kentsel dönüşüm gelmektedir. Afet riski altındaki alanlarda ve afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi kapsamında, Türkiye’de önemli bir gündem oluştu. Yaşanabilir çevre ve marka şehirlerin oluşturulması kapsamında çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda İmar Kanunu yenileniyor, İmar Yönetmeliği yenileniyor” diye konuştu.

19 ilde riskli alanlar belirlendi

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, kentsel dönüşümün milli meselemiz olduğunu belirterek, “Ülke zenginliğimizin yüzde 90’ı deprem riski altında bulunuyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm bir zorunluluk haline geldi. Yapı stokumuzun büyük bir kısmı eski mevzuatla inşa edilmiş, dayanıksız ve eskidir. Bu nedenle 6.5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm kaçıp saklanamayacağımız bir mecburiyettir” dedi. 6306 sayılı kanun ile kentsel dönüşümün başlangıcını yaptıklarını ifade eden İrfan Uzun, şunları söyledi: “Yara sarma değil, yara almama anlayışıyla hareket ediyoruz. 2, 5, 8, 15 yıllık planlarla kentsel dönüşüm yapacağız. Riskli yapı olduğu bilimsel verilerle belirlenen yapılar her ne olursa olsun yıkılacaktır. Şu anda 19 ilde 4 bin 8 hektarlık alan riskli alan olarak belirlendi. Bu alanlarda 634 bin vatandaş yaşıyor. 28 farklı ilde toplam 1666 hektar alan da incelememiz altında bulunuyor. Şu ana kadar 7 bin 88 binada 13 bin birim yıkılmış olup, 33 bin birimin de yıkımına devam ediliyor.”

Haberin Devamı

Müteahhite ceza geliyor

YENİ İmar Kanunu ile sistemi kökünden değiştirdiklerini ifade eden İrfan Uzun, “Artık inşaat ruhsatı almak daha da kolaylaşıyor. Mevcut binalar için de daha kolay izin alınacak. Konut satışları disiplin altına alınacak. Bir evi birden fazla kişiye satan ve projede değişiklik yapan müteahhite ceza gelecek. Net ve brüt alan açıkça belirtilmek zorunda olacak. İmza sonrasında projede değişiklik yapılmasının önüne geçilecek” diye konuştu. İmar Yasası taslağındaki ‘müktesep hak’ ile ilgili gelen soruları da yanıtlayan İrfan Uzun, “Şehirlerde plan değişiklikleri söz konusu olabiliyor. İnşaatların 5 yıl içerisinde bitirilmesi esas alınıyor. Alanların kamulaştırılıncaya kadar 5 yıl kullanım hakkını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fikirtepe’de ne olacak?

Şimdiye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yürüttüğü bölgedeki tüm kontrol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2.5 yıldır dönüşüm çalışmalarının yürütülmeye çalışıldığı Fikirtepe’de sürecin daha hızlı işlemesi ve dönüşümün bir an önce gerçekleşmesi için bölge riskli alan ilan etti. Riskli alan ilan edilmesiyle, dönüşüm daha hızlı ilerleyecek.

Öncelikle, Fikirtepe özel dönüşüm alanı olması itibariyle oybirliğiyle dönüşüm gerçekleştiriliyordu. Yani, bir hak sahibi bile itiraz etse dönüşüm başlayamıyordu. Şimdi riskli alan ilan edilen Fikirtepe’de Afet Yasası’nın koşulları geçerli olacak ve 2/3 kuralı geçerli olacak. Böylece, binalar yıkılacak ve yeni binalar yapılırken 2/3 çoğunluğun sağlanması yeterli olacak.

Haberin Devamı

6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesiyle, bölge tüm iş ve işlemlerde alınacak olan vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak olup, vatandaşların kira yardımı, kredi ve faiz desteğinden de yararlanmasının önü açılacak.
Başka bir gelişme de yeni düzenlemeye tabi olan Fikirtepe’nin dönüşüm kapsamında yüzde 1 KDV’ye tabi olması olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!