Fikir ve teknolojiler ticarileşecek

Güncelleme Tarihi:

Fikir ve teknolojiler ticarileşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 16:02

Özyeğin Üniversitesi ve Turkcell işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişim Fabrikası”, fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmayı amaçlıyor.

Yılda 8 ila 16 yeni projenin destekleneceği Girişim Fabrikası'nda, projelerin 12 ay içerisinde yatırımcı desteği alarak kendi kendine yeter hale gelmesi hedefleniyor.

Özyeğin Üniversitesinin Altunizade Kampüsünde hayata geçirilen Girişim Fabrikasının tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye'nin kalkınması için dünya çapında başarılı şirketlere sahip olması gerektiğini belirtti. Ciliv, Yurt dışında girişim sermayesinin yatırımlarının yüzde 75'inin teknoloji, bunun yüzde 30'unun da yazılım alanında olduğunu söyleyerek, “Türkiye'de de bilhassa teknoloji konusunda girişimciliğin gelişmesi için şartların oluşması gerekiyor” diye konuştu.

Ciliv, dünya çapında başarı sayılacak girişimcilik hikayeleri için doğru teknolojik altyapının kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu ve belki de tarihinde ilk defa Türkiye'de bu altyapının bulunduğunu dile getirerek, gelişmiş altyapıya dayanarak uygulamalar geliştirecek girişimcilerin, bir iki sene içinde bu ürünleri dünyaya pazarlayabileceğini söyledi.

Süreyya Ciliv, “Bill Gates 1950'li yıllarda Türkiye'de doğmuş olsaydı, Bill Gates olamazdı. Gates'in ortaokuldayken okulda kullanabildiği bir bilgisayarı vardı. Ama bugün geleceğin Bill Gates'lerinin Türkiye'den çıkmasının önünde hiçbir engel görmüyorum” diye konuştu.

İş dünyasında başarı için iki kritik eksenin geleceğin iyi işini tahmin etmek ve işin başında iyi yöneticiler bulunması olduğunu söyleyen Ciliv, iyi işin, bugün belki çok küçük olmakla birlikte ileride büyüyecek ve rekabet avantajı yaratacak bir iş olduğunu, özellikle mobil internet alanında böyle büyük bir potansiyel bulunduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine Ciliv, öğrenciliği döneminde ileride hep girişimci olacağını düşündüğünü, lisede okurken arabayla Atatürk Orman Çiftliği'ne gidip aldığı dondurmaları okulda sattığını anlattı. İlk işe başladığında farklı seçenekler olmasına karşın yeni kurulmuş bir şirkette çalışmaya karar verdiğini, sonrasında şirketin geleceği için verdiği fikrin beğenilmemesi nedeniyle işten çıkarıldığını ancak bu nedenle şirket batma noktasına geldiğinde şirketi satın aldığını anlattı.

Süreyya Ciliv, 22 Ağustos itibariyle geçerli olacak BTK kararlarının sektöre nasıl etki edeceğine ilişkin bir soruyu ise, “Evvelden bu gibi konular beni üzebiliyordu. Artık kesinlikle böyle düşünmüyorum. 2010 başında teknoloji, bilgi paylaşımı, şeffaflık sebebiyle çok uzun zamandır kurulmuş diktatörlükler çöktü. Biz Türkiye'de, demokratik ülkemizde doğruları, bilgileri paylaşamıyorsak, bizim hatamız. Karşınıza bir zorluk çıkarsa yılmak, moral bozmak yok. Bir yanlış karar varsa, doğruyu anlatırız diye düşünüyorum” şeklinde yanıtladı.

“HSBC VE BARCLAYS RUSYA'dA BİREYSEL BANKACILIKTAN ÇIKTI, BİZ
BÜYÜYORUZ”


Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin de 1987'de Finansbank'ı kurduğundan bu yana 11 değişik ülkede, çok çeşitli alanlarda, çok sayıda şirket kurduğunu belirtti.

Rusya'daki bankacılık faaliyetleri kapsamında çok yaygın bir coğrafyaya sahip olduklarını belirten Özyeğin, “Günde 4 bin Rus vatandaşına tüketici kredisi veriyoruz. Günde 200 otomobil kredisi veriyoruz. Rusya'da otomobil kredilerinde altıncıyız. Geçen hafta Rusya'da HSBC ve Barclays gibi iki dünya devi bireysel bankacılıktan çıkmaya karar verdiler. Biz Rusya'da bireysel bankacılıkta büyüyoruz” diye konuştu.
Türkiye'nin yılda 750 bin kişiye istihdam yaratması gerektiğini, bu rakamın 800-850 bine gittiğini ifade eden Özyeğin, “Türkiye girişimcilikte başarılı olamazsa, Türkiye'nin bu gençleri istihdam etmesini mümkün görmüyorum. Bir yerde herkesin kendi işini yaratması lazım. Bu kuluçka merkezini de burada önemli görüyorum” dedi.

Özyeğin, Girişim Fabrikası ile, Harvard Business School'de hayata geçirilmesi planlanan benzer bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bunun bir başlangıç olduğunu ve önümüzdeki dönemde daha da geliştirileceğini söyledi.

“Bugün mezun olup gelseniz, yine Finansbank'ı kurarak, yaptığınız başarılı işleri gerçekleştirebilir miydiniz” sorusunu Özyeğin, Millenium Bank örneğini vererek yanıtladı.

GİRİŞİM FABRİKASI

Verilen bilgiye göre, 90 başvuru alan Girişim Fabrikası'nın ilk yönetim kurulu toplantısının ardından eBrandValue, Antropi, Neoses, KogniGo, MystlC ve Turkcell TeknoFikir yarışması finalistleri arasında yer alan SiS projeleri fabrikaya dahil oldu.

İş hızlandırma merkezi formatında kurulan Girişim Fabrikası, akademisyenler ve tecrübeli seri girişimcilerin birlikte pratik ve teorik koçluğu/mentorluğuyla hedefe odaklı stratejiler geliştirmeyi, girişimcilerin Türkiye'deki melek yatırımcı ağları ile buluşturulmasını ve profesyonel servis destekleri verilmesini içeriyor.

Mobil odaklı girişimcilerden başarılı olanların, Turkcell Partner Program'a katılma şansı bulunuyor.

Girişim Fabrikası'na net bir iş planına ve en az iki kişilik girişimci ekibine sahip girişimciler, zamanlarının tamamını projede geçirme şartıyla, okul veya sektör kriteri gözetilmeden ücretsiz başvurabiliyor. Adayların öncelikle www.girisimfabrikası.com adresinden online başvuruda bulunması gerekiyor.

Girişim Fabrikası, TÜBİTAK, KOSGEB gibi devlet kurumlarının yanı sıra, Endeavor, Etohum ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu gibi sivil toplum kuruluşları, Galata Business Angels, LabX, 212 VC, Young Turk Ventures Inventram ve Inovent gibi yatırımcı ağlarını içeren girişimcilik ekosisteminin paydaşları ile işbirliği halinde olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!