Fiber optikle yola çıktı duvarları akıllı tahtaya çeviren projektör üretti

Güncelleme Tarihi:

Fiber optikle yola çıktı duvarları akıllı tahtaya çeviren projektör üretti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 00:00

Kayserili Mustafa Akşit’in fiber optik kablo üretiminde uzmanlaştıktan sonra kurduğu Samm Teknoloji; telekom, bilişim, ve enerji naklinde kablo sistemleri uygulamalarında aranan mühendislik şirketi oldu. Firma, şimdi de ‘tüm yüzeyleri akıllı tahtaya dönüştüren’ projektör geliştirdi.

Haberin Devamı

TELEKOM ve bilişim sektörleri için fiber optik kablo ticaretiyle yola çıkan Samm Teknoloji İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Samm Teknoloji), hem ticaret hem üretim yapan bir yapıyla yola devam ediyor. 2003’te kurulan firma, ara bağlantı fiber optik kablo ve dağıtım kutuları, kablo kanalları üretiyor. Petrol boru hatlarına ve rafinerilere hattı belirli sıcaklıkta tutan sistemleri tedarik ediyor. Tyco Electronics, Raychem gibi devlerin distribütörü olan firma, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Superonline, Huawei, Ericsson, Tüpraş, Botaş gibi firmaların tedarikçisi. 40 kişilik çalışanı olan ve bu yıl 25 milyon lira ciro bekleyen Samm Teknoloji’nin kurucusu Mustafa Akşit, ‘tüm yüzeyleri akıllı tahtaya dönüştüren’ yeni bir projektör geliştirerek piyasaya sürdüklerini söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
ODTÜ’lü Kayserili
“1973 Kayseri doğumluyum. Kayseri’nin kafası ticarete çalışmayanlarından olarak beni okuttular. ODTÜ Fizik Bölümü’nü 1995’te bitirdim. 9 kardeşiz ve babam Memduh Bey taksi şoförlüğünden emekli. Evimizde de halı dokunurdu. Kendim okurken inşaat işlerinde çalıştım, duvar kağıdı ve fayans işlerini yapabilirim. ODTÜ Fizik Kulübü’ne Kayseri Mezunler Derneği olarak Osman Bayraktar’ı (Hes Fiber’in kurucularından) davet etmiştik. Kendisi ‘mademki iyi fizikçisin, fiber kablo üreteceğiz gel bizimle çalış’ dedi. Kayseri’de HES Fiber’de çalışmaya başladım. Türkiye’nin ilk fiber kablo ekibinin içinde yer aldım. 1.5 yıl gece gündüz çalıştık. Optik fiberi ürettik.”
Eş durumundan İstanbul’a
ODTÜ’de sınıf arkadaşı olan eşinin İstanbul’da Şişe Cam’da çalışmaya başlaması üzerine Kayseri’den ayrılıp İstanbul’a yerleştiklerini anlatan Mustafa Akşit, şöyle konuşuyor: “1996’da İstanbul’a taşındık. Kayseri’de çok şey öğrenmiştim. 1.5 yıl, 10 yıla bedeldi. Kayserili bir işveren eleman çalıştırıken ‘sadece ne işi biliyorsan onu yap’ demez. ‘Ne yapabiliyorsan hepsini yap’ der. İstabul’a gelince Microsoft’a girdim. 1 yıl Microsoft İrlanda’da çalıştım. 1997’de askere gittim ve 1998’de döndüm. O sırada Hes Kablo’dan ortaklar ayrılmıştı. Eta Kablo’yu kuran Erkan Ailesi’nin yanında işe başladım. Ancak 2000 yılı sonunda ekonomi karıştı ve ve 2001’de de malum kriz patladı. TÜBİTAK’tan 4 milyon dolarlık Ar-Ge desteği çıkmıştı ama yatırımı yapamadık. Biz de yurt dışı ihaleleri kovalamaya başladık. Suriye’de 70 milyon dolarlık fiber optik kablo ihalesi kazandık. Ancak bakır fiyatları hızla yükselmeye, TL değerlenmeye başladı. İş kaldı. Bize de 2003’te Samm Teknoloji’yi kurduk.”
Siemens siparişi işi büyüttü
Mustafa Akşit, şöyle devam ediyor: “Siemens, emniyet müdürlüklerinin, vergi dairelerinin otomasyonu işini almıştı. Bizim ürünlerden ihtiyaçları oldu ve sipariş almaya başladık. Ama bize kredi açmıyordu. Biz ürünleri ithal etmiştik. KDV’sini bile ödeyemiyorduk. Bankaya gidip durumu anlattık. Banka destek verdi ve iş başladı. Siemens siparişleri arttı. Kredibilite için uluslararası standartlarda ne gerekiyorsa yaptık. Bize kazandığınızı cebe atmayın şirkete koyun, vergi ödeme performansınız önemli, 10 yıl da kâr payı dağıtmayın’ dediler. 75 bin TL ödenmemiş sermayeyle işe başlamıştık şu an ödenmiş sermayemiz 2 milyon 250 bin lira.”

Haberin Devamı

Tüm yüzeylerin akıllı tahtaya dönüşünde geyik muhabbetinin rolü oldu

Haberin Devamı

SAMM Teknoloji Genel Müdürü Mustafa Akşit, 2011 başında genç mühendislerle yüzde 50’şer ortaklıkla kurdukları Data Mer Optik ile Wall Marker markalı projektör üretimine başladıklarını belirtiyor ve bu konuda şunları söylüyor: “Bir grup mühedis arkadaş işi tasarlamışlar ve bize geldiler. ‘Ürünü ticari hale getirebilir miyiz’ diye konuştuk. Yazılımı geliştirdik, ana kartını ürettirdik. 3 mühendis arkadaş geyik muhabbeti sırasında, kahve içerken geliştirmişler. Nintendowii oyunların bazı özellikleri ile projektörü birleştirme fikri. Çin’de üretimi de çözdüler. Ürünün pazarı, akıllı tahtaların olduğu pazar. Normalde sınıfa bir akıllı tahta, bir projektör, bir bilgisayar bir de akıllı kalem konulur. Biz, projektör ile sınıftaki bütün duvarları akıllı tahta haline getirdik. Dijital tahtaya gerek kalmıyor. Sınıftaki kara tahta da akıllı tahta oluyor. Zaten sistemde en önemli gider akıllı tahta. Biz onu devreden çıkarmış olduk. Ayrıca kendi porjeksiyon cihazınız varsa onu da bir ara ürünle onu kullanabiliyorsunuz. Yani yeni projeksiyon almaya gerek kalmıyor. Üretimi Çinli Acto ile yapıyoruz. Ortak markamızla pazara çıktık.”

Haberin Devamı

Suriye’de Rusya’yı geçtik, orduya 20 milyon Euro’luk fiber optik kablo sattık

SAMM Teknoloji Genel Müdürü Mustafa Akşit, Eta Kablo’da Suriye ile başlayan ilişilerinin, kendi şirketini kurduktan sonra da Suriye ordusuyla devam ettiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Fiber kablo işini yine bize sordular ve biz de ihaleye girdik. Onlar için özel üretimi Siemens’in Mudanya fabrikasında yaptırdık. Rakiplerimiz Ericcson, Nokia, Samsung, Çinliler, Ruslardı. Hepsini aştık. 7 yılda Suriye’ye 20 milyon Euro’luk fiber optik kablo sattık. Çok pahalı bir Rus kablosu alıyorlardı biz muadilini çok daha kaliteli ve ucuz ürettirdik.”

DİĞER E-KOBİ HABERLERİ

İTHİB’ye kumaş tasarlarken iki böbrek taşını düşürdü

Haberin Devamı

İSTANBUL Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) düzenlediği ‘Kumaş Tasarım Yarışması’nda finalistler arasında yer alan Mine Beşen, örme kumaşı keçeleştirirken iki böbrek taşını düşürdü. Tekstil dalında Yüksek Lisans öğrencisi olan Beşen, “Özel bir kumaş ortaya çıkarmak için örme kumaşı keçeleştirdim. Keçeleştirme işlemi yaparken iki böbrek taşımı düşürdüm” dedi. İTHİB Başkanı İsmil Gülle ise bu yıl 6’ncısını düzenledikleri Kumaş Tasarım Yarışması’nın her yıl çok sayıda tasarımcıyı sektöre kazandırdığını belirterek, “Sektörümüz makine ve teknoloji yatırımında çok iyi noktalara geldi. Bir süredir insana yatırımın ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz ve tasarımı çok önemsiyoruz. 2011 için koyduğumuz 8 milyar dolarlık ihracat hedefimiz gerçekleşecek. Bunda kurların yükselmesi önemli etken. Ancak tasarımda geldiğimiz nokta da çok önemli katkı sağladı” dedi. Yarın akşam gerçekleşecek finalde,  ilk üçe girenlere staj olanağı, İngilizce dil eğitimi ve Premiere Vision Paris’e katılım hakkı yanısıra birinciye 10 bin, ikinciye 6 bin ve üçüncüye de 3 bin lira ödül verilecek.

Haberin Devamı

Hisar 5 mağaza birden açtı

ZÜCCACİYE sektörünün 43 yıllık firması Hisar, 5 mağaza yeni mağaza açtı. Halen kendi mağazalarının yanı sıra, 1200 satış noktasında da ürünleri satılan Hisar, son olarak İstanbul Akbatı Alışveriş merkezi (AVM), Suadiye, Ankara Anatolium AVM-İkea, Atlantis City AVM ve Diyarbakır Ninova AVM’de mağaza açtı. Hisar Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Erdoğan, “Açtığımız yeni mağazalarla mağaza sayımızı 21’e çıkarttık. Ülke genelinde mağaza yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Franchise vererek de bu büyümeyi sürdürmeyi planlıyoruz” dedi. 1968’de kurulan Hisar, 25 bin metrekarelik fabrikasında, çatal-bıçak-kaşık takımları ve çelik tencereler üretiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!