Güncelleme Tarihi:
2015 yılı verilerini baz alan TÜİK, konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 başlık altında araştırma yaparak, geçen 22 Ocak’ta ’İllerde Yaşam Endeksi 2015’ verilerini kamuoyuyla paylaştı. Araştırma kapsamında, cinayet oranı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı, gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı baz alınarak ’İl Güvenlik Endeksi’ de açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’nin en güvenli ili 0.8222 puanla Artvin oldu. 81 il arasında yapılan araştırmada Türkiye’nin turizm şehri Muğla, 0.3210 puanla son sırayı alarak ülkenin en güvensiz ili gösterildi. Antalya ve Kilis ise güvenlik sıralamasında Muğla ile birlikte son 3 sırayı paylaştı.
TÜİK’E DAVA
Muğla’nın İl Güvenlik Endeksi sıralamasında son sırada yer almasına tepki gösteren Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, araştırmanın iptaline ilişkin hazırlanan dilekçeyi Ankara İdare Mahkemesi’ne yollanmak üzere Fethiye 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne gönderdi. TÜİK’in davalı gösterildiği dilekçede, güvenlik parametrelerinden ’Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı’nın subjektif göstergeler olduğu, bilimsel dayanağa ve somut tutarlılığa sahip olmadığı belirtildi.
’TURİZMDE TELAFİSİ GÜÇ ZARARA YOL AÇAR’
Muğla’nın bir turizm şehri olduğu belirtilen dilekçede, "İlimiz turizm merkezleriyle bilinen, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan, bu anlamda ülkenin lokomotifleri arasında yer alan bir turizm merkezidir. Sınırlarımızda yaşayan vatandaşlarımızın geçim kaynağı ağırlıklı turizmdir. Devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK’in yayımladığı bu istatistikle ilimizi Türkiye’nin en güvensiz ili olarak damgalanması hiç kuşkusuz ilimizin imajını olumsuz etkiler ve halkın geçim kaynağı olan turizme telafisi güç zararlara yol açar" ifadelerine yer verildi.