Fenerbahçe, 111 milyon Euro’yla ’dünya zenginler ligi’ne sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe, 111 milyon Euro’yla ’dünya zenginler ligi’ne sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 00:00

Deloitte, küresel düzeyde futbol kulüplerinin gelirlerini incelediği geleneksel "Futbol Para Ligi" araştırmasını yayınladı. Rapora göre, dünyanın en çok gelir elde eden futbol kulübü Real Madrid olurken, Türkiye’den ilk kez Fenerbahçe ilk 20 kulüp arasına girmeyi başardı. Fenerbahçe yıllık 111.3 milyon Euro tutarındaki geliri ile 19’uncu sırada yer aldı.

FENERBAHÇE, dünyanın en zengin futbol kulüpleri sıralamasına girebilen ilk Türk takımı oldu. Deloitte, "Futbol Para Ligi 2009" araştırmasını yayınladı. Çalışmada 2007-2008 futbol sezonunda mücadele eden kulüplerin gelirleri mercek altına alındı. Sıralamada birinciliği 366 milyon Euro ile Real Madrid, ikinciliği 325 Milyon Euro ile Manchester United, üçüncülüğü 309 milyon Euro ile Barselona aldı. Futbol Para Ligi raporlarının yayınlanmaya başladığı 1996-97 yılından bu yana dünyanın en zengin 20 kulübünün arasına giren ilk Türk futbol kulübü ise Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe listeye 111.3 milyon Euro ile 19’uncu sıradan girdi.

5 lig dışında ilk takım

Fenerbahçe listeye giren ilk Türk futbol takımı olmasının yanısıra, Avrupa’nın "beş büyük" futbol ligi (İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Fransa) dışında yer alan bir ligden Futbol Para Ligi sıralamasına giren ilk kulüp de oldu. Fenerbahçe’nin naklen yayın hakları, maç günü gelirleri, sponsorluk anlaşmaları ve logolu ürün satışlarının yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalde mücadele etmesi de gelirlerini artıran önemli bir faktör oldu.

İngilizler’e sterlin darbesi

Real Madrid 2007-2008 sezonunda gelirlerini 15 milyon Euro artırarak, yüzde 4 büyüme sağladı. İkinci sıradaki Manchester United da İngiltere Premier Lig Şampiyonluğu’nu ve UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak gösterdiği başarılarla, gelirlerini 45 milyon sterlin artırdı. Bu, kulübün gelirlerinde yüzde 21’lik bir artış anlamına geliyor. Üçüncü sıradaki Barselona ise gelirlerini 19 milyon Euro artırarak, yüzde 6 artış elde etti. Sterlinin Euro’ya karşı değer kaybetmesi genel olarak İngiliz kulüplerini olumsuz etkiledi. Sterlin, Euro karşısında gücünü korumuş olsaydı bu yıl en zengin 20 futbol kulübü sıralamasına en az dokuz İngiliz kulübü girebilecekti ve Manchester United gelirlerindeki artış ile Real Madrid’in önünde yani birinci sırada yer alacaktı. Bu yılki listeye 7 İngiliz kulübünün yanı sıra, 4 Alman, 4 İtalyan, 2 Fransız, 2 İspanyol ve bir Türk kulübü girmeyi başardı. Bu yılki sıralamada Almanya’nın ünlü futbol takımı Bayern Munich beş yıl aradan sonra Deloitte Futbol Para Ligi’nde ilk beşe tekrar geri döndü. Dördüncü sıradaki Bayern Munich’i bu kez beşinci olarak Chelsea takip ediyor. Bu yıl dünyanın en zengin 20 futbol kulübü sıralamasında Fenerbahçe ile birlikte iki yeni takım daha yer alıyor. Alman futbol kulübü Stuttgart bu yıl listeye ilk kez girerken, Manchester City de 20. sıradan zenginler ligine girdi.

En zengin 20 kulübün geliri 3.9 milyar Euro

20 takımın oluşturduğu Futbol Para Ligi’nin toplam geliri ise bir önceki sezona göre 220 milyon Euro’luk bir artış (yüzde 6) ile 3.9 milyar Euro olarak gerçekleşti. Özellikle 2009’un son aylarından başlayarak tüm dünyada etkisini hissettiren küresel krizin futbol dünyasını nasıl etkileyeceği de merak konusu oluyor. Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven, şunları söyledi: "Krizden sonra yeşil sahalardaki seyirci sayısında kayda değer bir düşme görülmüyor. Ayrıca pek çok ligde kulüpler televizyon naklen yayınları konusunda uzun vadeli ve yüksek değerli anlaşmalar yaptılar."

Koç: Tesadüf değil, hedef Avrupa’da ilk 10’a girmek

FENERBAHÇE Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Fenerbahçe’nin Deloitte’nin sıralamasına girmesinin hiçbir şekilde tesadüfi olmadığını belirtti. Koç, şöyle konuştu: "Fenerbahçe’nin Deloitte’un araştırmasında dünyanın en zengin 20 takımı arasında gösterilmesi çok sevindiricidir. Futbol artık ulaştığı finansal büyüklük ile tüm dünyada önemli bir endüstri haline gelmiştir. Fenerbahçe de vaktinde gerçekleştirdiği uzun dönemli planlama ile tüm stratejik adımlarını, büyüme planlarını bu doğrultuda kurgulamış ve kurumsallaşma önceliğini gerçekleştirmiştir. Fenerbahçe’nin bu sıralamaya girmesi uzun vadeli düşünülerek hazırlanmış bir aksiyon planının hepimizi çok sevindiren ve gururlandıran bir sonucudur. Bu süreçte yaratılan Fenerbahçe markası ile oluşan lisanslı ürün gelirleri, yenilenen stadyum ile artan yıllık kombine geliri başta olmak üzere daha fazla mecrada oluşan sponsorluk ve naklen yayın gelirlerinin de artmasıyla söz konusu finansal büyüklüğe ulaşılmıştır. Fenerbahçe’nin sportif başarı hedefini her zaman en önde tutmaktayız. Artan gelirlerimizle Fenerbahçe’nin daha önemli başarılar elde edeceğine güvenimiz tamdır."

Dünya kulübü vizyonu

Fenerbahçe Kulübü’nün bugün geldiği noktanın sadece Türkiye’de değil, dünyada da takdir görmesinin kendileri için büyük bir onur kaynağı olduğunu belirten Ali Koç, "Hem sportif başarılarımız, hem gelirlerimiz ile Avrupa’nın en büyük kulüpleri arasında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!