Güncelleme Tarihi:
Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 20-21 Eylül'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. FOMC üyelerinin politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 3'e karşı 7 oyla aldığı toplantının tutanaklarında, "Bu toplantıda hem faiz artışına gitmek hem de istihdam ve enflasyon için daha fazla veri beklemek açısından makul gerekçe sunulabilirdi" denildi.
Tutanaklarda, "güvercin" ile "şahin" üyelerin birbirinden keskin olarak ayrıldığı görülürken, şu ifadeler dikkati çekti:
"Komitenin hedeflerine yönelik ilerleme için daha fazla verinin beklenmesini isteyenler üyelerden birkaçı, bu kararın bu toplantıda kılpayıyla alındığını ifade etti. Bazı üyeler ise iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam etmesi ve ekonomik faaliyetlerin güçlenmesi halinde faiz artışına nispeten yakın zamanda gidilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bazı üyelerse faiz artışı için enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığına dair daha fazla veri için beklenmesini tercih etti."
Birçok FOMC üyesinin enflasyondaki ilerlemenin yavaş olduğuna yönelik görüşlerine yer verilen tutanaklarda, buna karşın ekonomik görünüme yönelik risklerin dengede olduğu ve faiz artış zeminin son aylarda güçlendiği kaydedildi.
"FED'İN KREDİBİLİTESİ OLUMSUZ ETKİLENİR"
Ayrıca, muhalefette kalan 3 FOMC üyesinin faiz artırımını çok uzun süre ertelemenin, işsizlik oranını uzun vadeli normal seviyesinin altına düşürebileceği ve gelecekte daha hızlı faiz artışlarına neden olarak ekonomik büyümeyi sınırlayabileceğine yönelik endişeleri tutanaklara yansıdı.
Tutanaklara göre, bu üyelerden ikisi sıkılaştırma adımının daha da ertelenmesi durumunda Fed'in iletişim kredibilitesinin olumsuz etkileneceği görüşünü dile getirdi.
Fed'in 20-21 Eylül'deki toplantısında, Kansas City Fed Başkanı Esther George, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Boston Fed Başkanı Rosengren faiz oranının artırılması yönünde oy kullanarak, son yılların en güçlü muhalefetini ortaya koymuştu.
Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC'nin bir sonraki toplantısı 1-2 Kasım'da Washington'da gerçekleştirilecek. Analistler, bu toplantının 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden günler önce düzenlenecek olması nedeniyle faiz artırma ihtimalinin düşük olduğunu öngörüyor.
Buna karşın, piyasaların 13-14 Aralık'ta yapılacak FOMC toplantısına yönelik faiz artışı beklentisi tutanakların ardından yüzde 63-64 civarında seyrediyor.
PİYASALARIN TUTANAKLARA TEPKİSİ
Fed üyeleri arasındaki derinleşen fikir ayrılığına rağmen daha fazla üyenin faiz artırımına sıcak baktığını ortaya koyan tutanaklar, piyasaların hareketlenmesine neden oldu.
Avro/dolar paritesi, tutanakların ardından 1,1023'ten 1,1035'e çıktıktan sonra 1,1012'ye kadar geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 3,0862'den 3,0787'ye indikten sonra 3,0830 seviyelerinde denge buldu.
Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından 1.252 dolardan 1.254 doların üstüne yükseldi. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise sınırlı değişimle yüzde 1,79'dan yüzde 1,78'e düştü.
Öte yandan, tutanaklar öncesinde sınırlı yükselişle işlem gören New York Borsasında Dow Jones ve Standard and Poor's 500 endeksleri kazançlarının bir kısmını kaybederken, Nasdaq Teknoloji Endeksi satış ağırlıklı seyrediyor.
Son olarak, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı sınırlı artışla 51,84 dolardan 51,97 dolara, ABD tipi ham petrolün fiyatı da 50,14 dolardan 50,33 dolara yükseldi.