FED toplantısı ne zaman, saat kaçta yapılacak? FED faiz artırırsa ne olur?

Güncelleme Tarihi:

FED toplantısı ne zaman, saat kaçta yapılacak FED faiz artırırsa ne olur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 15:33

FED toplantısı için geri sayım başladı. Dünya piyasalarının merakla beklediği toplantı, Başkan Janet Yellen önderliğinde gerçekleşecek. Açıklanacak sonucun global bir etkiye sahip olacağı FED toplantısı, kararlarına göre değişiklik gösterecek. FED faiz kararı, çıkacak sonuca göre global ölçütte Altın ve Dolar üzerinde etkisini gösterebilecek. Peki, FED faiz artırırsa ne olur? İşte, detaylar

Haberin Devamı

FED faiz kararı, para piyasalarıyla yakından ilgili on binlerce kişi tarafından merakla bekleniyor. FED faiz kararı ile birlikte etki, Dolar ve Altın üzerinde kendisini gösterecek. Peki, FED toplantısı sonucunda faiz artırırsa ne olacak? İşte, detaylı bilgiler?

FED TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Fed'in faiz kararını yarın saat TSİ 21.00'da açıklaması ve ardından saat 21.30'da Fed Başkanı Janet Yellen'ın bir basın toplantısı yapması bekleniyor. Toplantı sonunda faiz artırımı ya da düşürümü kararı netlik kazanacak.

EKONOMİSTLER FAİZ ARTIRIMI BEKLİYOR

Reuters anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed'in gösterge faiz oranını hedeflediği gibi yüzde 1 ile yüzde 1.25 arasına yükseltmesini bekliyorlar.

Fed 10 yıldan uzun bir süredir ilk sıkılaşma döngüsüne Aralık 2015'te başladı. Yarın yapılması muhtemel olan 25 baz puanlık faiz artışı, bu yıl Mart ayında yapılan artışla beraber ikinci faiz artışı olabilir.

Haberin Devamı

O dönemden bu yana işsizlik oranı yüzde 4.3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine gerilerken, ekonomik büyüme de zayıf birinci çeyrek performansının ardından yeniden hızlandı.

Fakat ekonominin diğer göstergeleri biraz daha karışık bir resim ortaya koyuyor. Fed'in takip etmeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi 2017'nin başlarında yüzde 1.8 iken daha sonra yüzde 1.5'e geriledi, Bu nedenle yatırımcılar, politika yapıcıların daha önce açıkladıkları gibi bu yıl ve önümüzdeki yıl üçer faiz artışı yapma planlarına sadık kalabilecekleri konusunda şüpheliler.

FED FAİZ ARTIRIRSA DOLAR NE OLUR?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdür Eral Karayazıcı, “FED çok büyük olasılık ile yarın politika faizini 0,25 baz puan kadar yükselterek % 1,25’e çıkaracak. Bu karar bir piyasa etkisi yaratmaz. FED’in 2015 sonunda başlayan faiz artırım süreci set halinde gerçekleşmeden önce fiyatlanmıştı. ABD para birimi dünyada 18 aydır yüzde sekizlik bir bant içinde yatay seyrediyor” şeklinde belirtti.

Karayazıcı açıklamalarına şöyle devam etti: Ancak bu FED kararı sonrası doların değer kazanmayacağı anlamına gelmiyor. Aksine ben ABD Merkez Bankasının piyasayı şaşırtarak güvercin bir tavır içinde olmayacağını, dengeli bir yaklaşım ortaya koyacağını düşünüyorum. Buda ABD para biriminin 18 aydır dalgalandığı bandın taban bölgesinden en azından %2-3 kadar yukarı yönlü bir atak yapmasını sağlayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!