Güncelleme Tarihi:
ABD’de önceki gün açıklanan güçlü tüketici güven endeksi verilerinin FED’in (ABD Merkez Bankası) tahvil alım programını yavaşlatacağı beklentisini güçlendirmesiyle dün, Türkiye dahil Avrupa piyasalarında düşüşler yaşandı. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi bankacılık hisselerinin öncülüğünde günü yüzde 3 kayıpla 87 bin 174 puandan kapattı. ABD’de önceki gün 10 yıllık hazine tahvili faizinde yaşanan yüzde 1.5’luk yükselişin ardından dün Türkiye’de de gösterge-bono faizi yükselerek, yüzde 5.60 seviyelerine kadar çıktı. Dolar da bir süredir söz konusu olan yükselişini dün de devam ettirerek, 1.87 seviyesini görürken TL/dolar paritesi dün ocak 2012’den bu yana en yüksek olan 2.14 seviyesine çıktı.
YENİ BEKLENTİ YOK
Bir süredir yurtdışından pozitif olarak ayrışan BIST’in bu kez yurtdışındaki düşüşlere paralel seyretmesi, ‘Piyasaların bir süredir fiyatladığı, Moody’s’in not artışı gerçekleşti. Yeni bir beklenti de oluşmadığı için, ABD’de faiz yükselişi bahane edilerek kâr satışları geldi” şeklinde yorumlandı. BIST için genel olarak ‘düşüş’ değil bir ‘kâr satışı’ değerlendirmesi yapılırken, endeksin 86 bin 500 seviyesinin altına düşmesi, ‘geri dönüş’ tendi olarak belirleniyor. Şu anda yaşanan durum ise, daha çok bir düzeltme olarak görülüyor.
YABANCILAR SATIYOR
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Birim Müdürü Ali İhsan Gelberi, dünkü piyasaların genel durumunu, “Hazine bonosu ve borsada satanlar, döviz alıp Türkiye piyasalarından çıkıyorlar” şeklinde değerlendirdi. Ağırlıklı olarak yabancıların Türkiye’den çıktığını söyleyen Gleberi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yabancılar piyasadan çıkıyor çünkü yeteri kadar kâr ettiler. Moody’s’in not artışından sonra beklenen kâr satışları gerçekleşmiş oldu. Bu düşüş bir miktar daha sürer. Borsanın yeniden yükselmesi zaman alır.”
Yükselmek için bahane arayışı
ATA Invest Teknik Analisti Murat Barışık da, yaptığı teknik değerlendirmede doların 1.87 direnç noktasını dün birkaç kez test ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “1.87 direnç seviyesini kırması durumunda dolar önümüzdeki dönemde 1.90’a kadar çıkar. BIST’teki düşüşün ardından piyasada bir rahatlama olacağını öngörüyoruz. Piyasa bundan sonra yükselmek için yeni bir habane arıyor. Aslında bu olumlu bir durum. Piyasanın 86.500-87.00 arasında düşüş için bir dip bularak buradan yükselişe geçebilir.”
‘Beklenti’ler alındı gerçek satılıyor
ACAR Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, BIST’teki yüzde 3’ü bulan sert düşüşün önümüzdeki hafta tepki alımlarına yol açabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Borsada beklentiler alınır, gerçekler satılır anlayışı bir kez daha hayata geçmiş oldu. Bu hafta bir miktar daha kâr satışı daha görülebilir. Ağırlıklı olarak yabancıların çıktığı piyasaya önümüzdeki haftadan itibaren tepki alımlarıyla yine yabancıların gireceğini söyleyebiliriz. Endekste 90 bin civarı geçilmediği sürece, bu durum bir tepki olarak görülecektir.”