Fazla istihdamda listeler hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Fazla istihdamda listeler hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2002 10:44

3 Mayıs itibariyle devlette 12 ay çalışan geçici işçilere ait listeler 18 Mayıs'a kadar bakanlığa görderilecek. Mevsimlik ve muayyen süreli işlerde çalışan geçici işçiler ise daimi kadroya alınmayacak.

Haberin Devamı

Sürekli işçi ya da memur statüsüne alınacak olan geçici işçilere ait listeler, 18 Mayıs'a kadar Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'na gönderilecek.

Geçen hafta kamu kurum ve kuruluşlarındaki geçici ve ihtiyaç fazlası işçilere ait protokolün imzalanmasının ardından, konuyla ilgili Kararname ve Başbakanlık Genelgesi taslağı da hazırlandı.

KİT'ler ve bağlı ortaklıklarının 2002 yılına ait genel yatırım ve finansman programında değişiklik öngören Bakanlar Kurulu Karar taslağında, istihdamda rasyonalizasyonun nasıl gerçekleştirileceği düzenlendi.

Buna göre, yeniden yapılanma plan ve programlarını Hazine Müsteşarlığı'na ileten KİT'ler ve bağlı ortaklıklar (Özelleştirme kapsamında olanlar dahil), 3 Mayıs 2002 itibarıyle istihdam edilmekte olan mevsimlik ve muayyen süreli çalışanlar dışındaki geçici işçilerden daimi işçilerle aynı süre ve koşullarda çalışanları (Yılda sürekli olarak 12 ay çalışanlar), 18 Mayıs'a kadar bir liste halinde belirleyecek.

Haberin Devamı

SINAV YÖNETMELİĞİ UYGULANMAYACAK
 
Gerekli nitelikleri taşıma koşuluna sahip geçici işçiler, Hazine Müsteşarlığı'nın uygun görüşü çerçevesinde daimi işçi kadrosuna geçirilecek ve bunların toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre intibakları yapılacak.

Kadroya geçirmeden dolayı, bu işçilerin mevcut ücret düzeylerinde, diÄŸer mali ve sosyal haklarında ilave bir deÄŸiÅŸiklik olmayacak. Bu kuruluÅŸlardaki geçici işçi pozisyonları, daimi işçi kadrosuna geçirilen işçi sayısı kadar azalacak.Â

Daimi kadroya geçirilen geçici işçiler, ''Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği''nden muaf tutulacak.

Bu konularla ilgili koordinasyon ve değerlendirme de, Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

Bu arada otelcilik alanında faaliyette bulunup, bu faaliyeti mevcut bir iÅŸletme sözleÅŸmesi çerçevesinde yürüten kuruluÅŸlar ise bu karar hükümlerine tabi olmayacak.Â

BAÅžBAKANLIK GENELGESÄ°
 
Uygulamaya ilişkin Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla yayımlanacak Başbakanlık Genelgesinde ise daimi işçi kadrosuna geçirilmesi teklif edilecek geçici işçilerin tespitinde gözönünde tutulacak kriterler belirleniyor.

Haberin Devamı

Bu çerçevede mevsimlik ve muayyen süreli iÅŸlerde çalışan geçici işçiler, daimi kadroya alınmayacak.Â

Geçici işçi olarak kalmasında, daimi işçi kadrosuna geçirilmesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil ve atamalarının yapılmasında ve iş akitlerinin feshedilmesinde fayda görülen geçici işçilere ilişkin listeler ile yeniden yapılanma plan ve programları Maliye Bakanlığı ve Hazineye gönderilecek.

Söz konusu plan ve programlar, KİT yönetim kurullarından da geçirilmiş olacak.

MEMUR OLARAK ATANACAKLAR
 
Genelge uyarınca Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı, daimi işçi kadrosuna geçirilmesi uygun görülen geçici işçileri, gerekli mevzuat düzenlemelerini takiben daimi işçi kadrosuna alacak.

Haberin Devamı

Bu işçiler, öncelikle merkez ve taÅŸra teÅŸkilatı olmak üzere ilgili kurum ya da kuruluÅŸun kendi iÅŸyerlerinde çalıştırılacak. Kendi kurum ve kuruluÅŸlarının ihtiyacı olmaması halinde, personel ihtiyacı bulunan diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarına işçi olarak nakledilecek.Â
  Â
Bu personel gerekli mevzuat düzenlemelerinin ardından memur olarak da atanabilecek.

Nakledilen işçilere, yeni toplu iş sözleşmesi yapılıncaya kadar, halen tabi oldukları toplu iş sözleşmesi çerçevesinde almakta oldukları ücret ve sair haklar aynen ödenecek.

İşçi olarak nakledildiği ya da memur oladak atandığı kurum veya kuruluşta görev kabul etmeyenlerin yasal hakları ödenerek, hizmet ilişkilerine son verilecek.

Haberin Devamı

ATIL Ä°STÄ°HDAM KOMÄ°SYONU
 
Emeklilik hakkını elde etmiş ya da ihtiyaç duyulmayan işçiler için oluşturulacağı açıklanan komisyonun yapısı da Başbakanlık Genelgesi ile düzenlendi.

Buna göre, emeklilik hakkını elde etmiş, 50 ve üzeri yaştaki işçiler (Gecici ve kapsam içi) ile atıl istihdam edilen (Hizmetine ihtiyaç duyulmayan, kapatılan veya düşük kapasiteli çalışan fabrika, tesis ve birimlerde istihdam edilen, üretkenlik vasfını kaybetmiş) işçilerin durumu, taraf işçi sendikası ile işveren temsilcilerinin davet edileceği bir komisyon tarafından değerlendirilecek.
  Â
Komisyon, işçi ve işveren sendikalarını temsiler 2'şer, kurumunu temsilen de 3 olmak üzere 7 üyeden oluşacak. Komisyona 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki KİT ve bağlı ortaklıklarında Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanının teklifi ile atanan yönetim kurulu üyesi başkanlık edecek.

Haberin Devamı

Her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayı sonunda toplanacak ve kararlarını oy çokluğu ile alacak komisyon, istihdam koşullarını, işçinin üretkenlik ve performansını dikkate alarak, iş akitlerinin feshi, emekli edilmesi ya da diğer kurumlara işçi olarak nakil veya memur olarak atanma konusunda karar alacak.

Komisyon, bu işçilerden istihdam koÅŸulları, işçinin üretkenliÄŸi ve performansı doÄŸrultusunda hizmetine ihtiyaç duyulanları da tespit edecek.                                                    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!