Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK 3 yıl önce şirketler için önemli bir karar verildi ve cirosu 10 milyon lira ve üstü şirketlere e-fatura (elektronik fatura) zorunluluğu getirildi. Bu da binlerce şirketin ayda e-fatura kesmesi ve saklaması anlamına geliyor. Ancak en önemli kriter ise güvenlik. Özellikle son dönemlerde artan siber saldırılar, şirketlerin kestiği e-faturaların üçüncü kişilerin eline geçmesini ve rakiplerine pazarlama amaçla satılmasıyla sonuçlanabilir. İşte bu sebepten dolayı da e-fatura şirketleri geliştirdikleri teknolojilerle şirketlerin e-faturaları kendi sorumluluklarına alıyor ve saklıyor. Bu hizmeti veren şirketlerden biri de Digital Planet. 2000’de kurulan ve şirketlere e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv hizmet veren Digital Planet, internet üzerinden kullanılabilen bulut temelli servislerle güvenliği öne çıkarıyor.
MAHREM VERİLER
Bir ayda müşterilere kesilen 50 milyon, şirketler arası 5.5 milyon e-faturayı işlediklerini belirten Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, “Türkiye toplamında kurumlar arasında kesilen faturaların yüzde 40’ı bizim sistemimizden geçiyor. Bireysel faturalardaki pazar payımız ise yüzde 80. Şu anda toplamda sistemimizde bulunan fatura sayısı 4.5-5 milyar civarında. Sorumluluğumuz çok yüksek” dedi. E-fatura’da güvenliğin en önemli kriter olduğunu belirten Vural, şunları söyledi: “Bu veriler şirketlerin mahremi. Önemli bir değeri var. Şirketlerin e-faturalarını saklayan şirketler, bu verileri rakibinize satabilirler. Rakipleriniz de sizin müşterilerinize reklam ve kampanya sunabilir. Bu yüzden şirketlerin sırdaşıyız.”
Güçlü bir veri merkezi sistemi kurduklarını anlatan Vural, “E-faturalar bize geliyor. Gideceği yere teslim ediyoruz. Sonra bu faturaları saklıyoruz. Dilediği anda da müşterilerimize sunuyoruz. İnternet üzerinden üzerinde çalışan bulut altyapımız var. Güvenlik için banka kasalarında olduğu gibi çift anahtarlı bir teknoloji kullanıyoruz. Müşterinin anahtarı olmadan kimse arşivlenen e-faturalara ulaşamıyor” dedi.