Güncelleme Tarihi:
Tuzla'da, Bosfor gezi teknesinde yapılan törende konuşan Karadeniz Holding CEO'su Orhan Remzi Karadeniz, 1948'de temelleri atılan holdingin, 50 yılı aşkın süredir enerji başta olmak üzere finans, gayrimenkul ve turizm sektörlerindeki faaliyetlerine başarıyla devam ettiğini söyledi.
FATMAGÜL SULTAN BÖYLE UĞURLANDI / FOTO GALERİ
Büyümenin ve dünyaya açılmanın kapısı olarak gördükleri powership projesine emek ve gayretlerini yoğunlaştırdıkları belirten Karadeniz, şunları kaydetti:
“Bunun en güzel örneği de Fatmagül Sultan. Gemimiz şu anda yola çıkmak üzere. Son 10 yılda ülkemizin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve bütün büyümeye yönelik gelişmelerle beraber Türk şirketleri küresel pazarlara yeni ürünlerle, yeni açılımlarla ulaşmaya başladı. Biz de bu yolculuktaki yerimizi aldık ve son derece yaratıcı, inovatif ürün olan powershiple, yüzen enerji santrali projemizle elektrik ihtiyacı duyan birçok ülkeye ulaşmaya başladık.”
Karadeniz, powership projelerinin Orta Doğu'dan Afrika'ya, Asya'nın birçok ülkesine Türkiye'nin küresel gücünü yansıtabildiği, Türkiye'nin dostluk, kardeşlik elini uzatabildiği bir proje olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Televizyonların çalışmadığı, telefonları şarj edemediğimiz sıcak yaz gecelerinde klima, buz dolapları çalışmadığı zaman ne sıkıntılar yaşadığımızı hatırlıyoruz. 15-20 yıl öncesine kadar böyle günleri hep yaşıyorduk. Powership bu sıkıntılardan kurtulmak isteyen, bu sıkıntıları yaşayan bir sürü ülke için de çok önemli bir çözüm kaynağı.”
Powership filolarına aile büyüklerinin ismini vererek başladıklarını ifade eden Karadeniz, “Rahmetli Kaya Karadeniz ve Rauf Karadeniz'in isimlerini vererek başladık. Powership Kayabey ve Powership Raufbey gemilerimiz filomuzun ilk başlangıç gemileriydi. Bugün bunlara yenisi eklendi. Yine bir aile üyemiz, kendisi de aramızda olan kardeşimiz Fatmagül Karadeniz'in ismini vererek yaptığımız Powership Fatmagül Sultan'ı uğurluyoruz.”
Son teknolojiyle inşa edildi
Karadeniz, Powership Fatmagül Sultan'ın hem fuel-oil hem de doğalgazla çalışabilen son teknolojiyle inşa edilmiş yüksek verimliliğiyle çevre dostu, ekonomik bir enerji üretim santrali olduğunu söyledi.
Powership Fatmagül Sultan'ın en büyük özelliğini, bir tersanede inşa edilip, yüzer santral olması şeklinde açıklayan Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylelikle bitmiş bir şekilde gittiği ülkeye sadece bağlantı yapmak suretiyle şebekeye en yüksek seviyeden elektrik vererek, temel elektrik üretim ihtiyacını karşılamış oluyor. Projemizin bu kadar kısa sürede, bu kadar çok ülkeden talep görmesindeki en önemli unsur belki de biraz isminde gizli. Projemiz hepimizin kendi aramızda konuştuğu aslında power of friendship. Hem güç, hem enerji, hem arkadaşlık, hem de bunların birlikteliğinden ortaya çıkan ülkeler arası diyaloğu, ekonomiyi, ticareti, kalkınmayı tetikleyen bir isimle yola çıkıyor olmamızda gizli. Burada da en büyük dayanağımız, hepimizin canı gönülden inandığı, hepimizin tek bir dünyada yaşadığı 'one world' sloganımızla beraber gelişiyor olması.”
Gemi, törenin ardından Lübnan'a uğurlandı.
Fatmagül Sultan Gemisi
Tuzla'da inşa edilen Fatmagül Sultan, Lübnan'da 60 kişilik özel eğitimli Karadeniz Holding ekibi tarafından işletilecek. 132 metre boyunda, 42 metre enindeki powershipte (enerji gemisi), 11 adet elektrik üreten motor, 4 adet yüksek gerilim trafosu, atık ısılardan da elektrik üretebilen yardımcı ekipmanları, 10 gün kesintisiz elektrik üretim imkanı veren yakıt depoları ve personelin rahatça konaklayabileceği yaşam alanları bulunuyor.
Lübnan hükümetiyle 13 Temmuz 2012'de imzalanan sözleşme kapsamında Karadeniz powershipler, Beyrut'ta 3 yıl boyunca 270 megavatlık üretim gerçekleştirecek. 2013 yılının ilk yarısında üretime geçmesi planlanan iki powershipten ilki olan “Karadeniz Powership Fatmagül Sultan”, 205 megavat kapasitesiyle Beyrut'un elektrik ihtiyacının büyük kısmını karşılayacak.