Güncelleme Tarihi:
Asimo’nun şovunu izledi
Ergün, Tokyo’daki temaslarının ilk günü Bilim ve Yenilik Müzesini gezerek Japonların dünyaca ünlü robotu Asimo’nun gösterisini izledi. Ergün, müzenin eski astronot olan müdürü Mamoru Mohri’ye, Türkiye’de 81 ilde kurulacak bilim ve teknoloji merkezleri için işbirliği yapmayı önerdi. Ergün, daha sonra Japonya’nın en önemli firmalarından elektronik devi NEC’in CEO’su Nobuhiro Endo ile biraraya geldi. Endo, Fatih projesine büyük ilgi göstererek Türkiye’de bilişim altyapısına girmek istediklerini, Türkiye üzerinden Ortadoğu başta olmak üzere bölge ülkelerine açılmayı planladıklarını bildirdi.
İhale eylüle kadar yapılacak
Ergün, Japon’ların gerekirse Türk ortaklarla konsorsiyum yaparak, Türkiye’de üretim bandı kurma konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Ergün, “Ortak yatırımlar için uygun zaman dilimindeyiz” dedi. Bakan Ergün, Fatih projesi kapsamında eylül ayında okullar açılana kadar ihalenin yapılacağını, tabletin kullanılacağı yeni okullar için alımların gerçekleştirileceğini, 2014 yılı sonunda da 11 milyon öğrencinin talbetine kavuşacağını anımsattı. Ergün, sonraki yıllarda da her yıl 2 milyon yeni tablet alınacağını bildirdi.
Mitsubishi uyduya talip
Ergün, Mitsubishi Electric CEO’su Kenichiro Yamanichi ile de biraraya geldi. Yamanichi, Türkiye ile uydu alanındaki işbirliğini genişletme talebini dile getirdi. Halen Türksat ile 4-A ve 4-B uydularını üretme çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Yamanichi, TAİ’nin yapacağı 5-A uydusu için ortaklık teklif etti. Mitsubishi aynı zamanda TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ile de işbirliği programları geliştirecek. Bu ortak projelerde kazan-kazan mantığıyla hareket edilecek. Ergün, Mitsubishi’nin Japonya’da nükleer enerji dışındaki elektrik üretiminin yüzde 60’ını tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, firmanın enerji, motor üretimi ve otomotiv yatırımı konusunda da Türkiye’de üretim yapmasını istediklerini söyledi.