Güncelleme Tarihi:
Hatta bu çılgınlık, iş çıkışı buluşmaları bile erteler olmuştu. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur da, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta oynanan ’Farmville’ adlı sanal çiftlik oyununu gerçek hayata uyarladı. Turkcell desteğiyle ‘Benim Bahçem’ projesini hayata geçiren Salnur, internet aracılığıyla yetiştirilen sebzeleri kargoyla bahçe sahiplerine ulaştırıyor.
'BENİM BAHÇEM' İLE TARLANIZ CEBİNİZDE / HÜRRİYET TV
Salnur, kendi yetiştirdiğiniz domates ya da salatalık için ise aylık 10 liralık aidat alıyor. Şu anda belirli sebzelerin yetiştirilebildiği bahçeye, önümüzdeki günlerde hayvanlarda dahil olacak. Böylece, birçok tarımsal ürünü oturduğunuz yerden yetiştirebileceksiniz.
ÖNCE SU ÜRÜNLERİNDE
Çalışmanın 4 yıl önce projeyi TUBİTAK’a vermeleriyle başladığını belirten By HSV’in kurucusu Semih Salnur, şöyle konuştu: “İnsanlar kendi bahçesini kurup domatesini, salatalığını yetiştirmek istiyor. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek istedik. Uzaktan algılama sistemini kullanarak, dijital dünya aracılığıyla gerçeğe dönüştürdük. Uygulama, M2M olarak adlandırılan ve birbirinden uzak cihazların kablosuz etkileşime geçebildiği sistemlerle çalışıyor. Patenti bana ait uygulamaya Turkcell de destek veriyor. Ayrıca bilgisayar mühendisi Olcay Taysı’nın da büyük katkısı oldu. Danışmanlığımızı Prof. Dr. Belgin Hoşsu yaptı.”
ÜÇ MİLYON LİRA HARCADI
Uygulamanın 3 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Salnur, İzmir Menderes’te bir dönümlük bir sera kurduklarını söyledi. Serada birer metrekareden oluşan 650 bahçenin olduğunu ifade eden Salnur, bu bahçeleri kiralayanların aylık 10-15 lira aidat ödeyeceğini belirtti. Salnur, “Birer metrekarelik alan içinde yer alan sebzeyi suluyor, gübreliyor ve çapalıyorsunuz. Bunu, akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınızdaki uygulama ile yürütüyorsunuz. Görevleri yerine getirmediğiniz zaman sistem sizin yerinize bunları yapıyor. Size de ceza veriyor. Görevinizi yerine getirdiğinizde ise ödüllendiriyor” diye konuştu. Yakında hayvanların da uygulamaya dahil olacağını söyleyen Salnur, “İsteyen tavukta besleyebilecek. Ve kargoyla biz ona yumurtasını ulaştıracağız” dedi.
Uygulama nasıl çalışıyor
Kullanıcı, önce bahçesini isimlendirir ve yetiştirmek istediği sebzeleri seçer.
Üç gün sonra kullanıcı adı ve şifresini alan kullanıcı, uygulama için bilgilendirilir.
Kullanıcıya, üç farklı görev ve dört farklı motivasyon görevi verilir.
Kullanıcı, üç hafta boyunca haftada bir kere sulama yapar.
Görevliler kullanıcının talimatıyla gübreleme ve çapalama görevlerini yerine getirir.
Bu görevlerin yapılmaması halinde sistem, kullanıcı adına görevi tamamlar.
Kullanıcı o görevi yapmadığında alması gerektiği puanı alamaz.
Kullanıcı tek bir tıklamayla hasadını tamamlar ve kargosu 24 saat içinde yola çıkar.
Kullanıcılar bahçelerinin durumu hakkında fotoğraf ve videolar ile bilgilendirilir