'Fark Yaratanlar'ı bulacaklar

Güncelleme Tarihi:

Fark Yaratanları bulacaklar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 15:25

Sabancı Vakfı, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını gündeme getirerek, onları teşvik etmek ve topluma ilham vermek amacıyla “Fark Yaratanlar” adıyla yeni bir toplumsal duyarlılık projesini hayata geçiriyor.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın, toplumsal gelişme odaklı yeni bir projeye daha imza attığını, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan iyi örnekleri “Fark Yaratanlar” projesi ile gün yüzüne çıkararak örnek bir model oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Güler, Sabancı projenin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gelişmekte olan ve ihtiyaçları olan bir ülke olduğunu belirterek, “Her şeyi devletten beklemeyelim, biz de bir şeyler yapalım, katkıda bulunalım, fark yaratalım istiyoruz. 35 yıldır Vakfımızın bütün çabası bunun üzerine inşa edildi. Kazandıkça, geliştikçe Türkiye’ye daha fazla katkı yapma çabamız devam ediyor. Sabancı Vakfı olarak amacımız insanların hayatında fark yaratmak ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak. Bu amacımızı gerçekleştirmek için, kadın, genç ve engellilere odaklanıyoruz. Onlar toplumda eşit fırsatlara sahip olsunlar, sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılsınlar istiyoruz” dedi.

GENÇLER, KADINLAR VE ENGELLİLER HEDEFLENİYOR

Sabancı Vakfı’nın yeni dönemde kadınlar, gençler ve engellilere yönelik projelere odaklandığını ve Türkiye’deki vakıflar için çok yeni olan ancak küresel vakıflarda yıllardır uygulanan Hibe Programlarını hayata geçirdiklerini belirten Güler Sabancı “Kısa sürede Hibe Programlarımız toplumsal duyarlılığın yayılması ve toplumsal gelişme için önemli bir araç haline geldi. 2007 yılından bu yana, toplam 40 proje Sabancı Vakfı Hibe Programından yararlandı. Bu projeler Türkiye’nin 30 farklı ilinde yürütülüyor. Vakıf’taki arkadaşlar bu projelerin hepsini yakından takip ediyor, yerlerinde ziyaret ediyor, çıktılarını ve sonuçlarını değerlendiriyoruz” diye konuştu. Sabancı şöyle devam etti:

“Vakfımızın 35 yıllık birikimi, dünyadaki örnekler ve son yıllarda Hibe Programlarımızdan edindiğimiz tecrübelerimiz gösteriyor ki toplumsal gelişme için, sivil toplum çalışmalarının desteklenmesi gereklidir. İnsanların hayatlarında fark yaratan sivil toplum çalışmaları Türkiye’nin toplumsal gelişmesi için önemli bir katalizör vazifesi görüyor. Diğer yandan bu çalışmaların her biri toplum için iyi örnekler yaratıyor, başkalarını da harekete geçiriyor. Türkiye’de ne kadar çok ‘Fark Yaratan’ olursa o kadar hızlı bir toplumsal gelişme olacağına inanıyoruz.”
“PROJE TÜRKİYE’NİN BATISINDAN DOĞUSUNA HERKESLE TANIŞTIRACAK”

Güler Sabancı, CNN Türk’te yayınlanacak projenin çıkış öyküsünü şu sözlerle aktardı:

“Tam bu sıralarda, Cüneyt Bey bu konuda bir televizyon programı fikrini bizimle paylaştı. Kapsamlı olarak değerlendirdik. Temel amacımıza nasıl hizmet ediyor ve sonuçta neyi elde etmeye çalışıyoruz diye baktık. Bu programın Sabancı Vakfı’nın hedeflediği toplumsal gelişme için, yaratmak istediğimiz etki için önemli katkı yapabileceğine karar verdik ve programın adını birlikte “Fark Yaratanlar” olarak belirledik.

”Sabancı, çoğu zaman fark yaratan çalışmaların basının ilgi alanı dışında kaldığından yakınarak “ Bu nedenle toplumumuzun çoğu bu çalışmalardan haberdar olamıyor. Ülkenin kalkınması için ne kadar özverili çalışmalar yapıldığı bilinmiyor. Bu başarılı girişimler görünür oldukça iyi örnekler artar, daha çok insan bu çalışmalara katılır ve daha fazla insana ulaşılır. Bu nedenle Fark Yaratanlar projesinden birinci beklentimiz; Fark Yaratan kişileri ve yaptıklarını görünür kılarak çalışmalarına katkıda bulunmak. Bu çalışmalar bizi Türkiye’nin batısından doğusuna kadar, kuzeyinden güneyine kadar ‘Fark Yaratan’ kişilerle tanıştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

DUYARLILIĞI TOPLUMA YAYMAK”

Projenin bir diğer amacının da toplumu da bu yönde teşvik etmek olduğunu vurgulayan Sabancı şunları kaydetti:

“Herkes toplumda fark yaratmanın önemini anlasın, örnek alsın, yarın kendisi de “Fark Yaratan” olsun ümidini taşıyoruz. Toplumsal duyarlılık yolunda ilk uygulamayı yıllar önce Sabancı Üniversitesi bünyesindeki Toplumsal Duyarlılık Programında gençleri gönüllü çalışmalarla buluşturarak başlatmıştık. Şimdi bu duyarlılığı topluma yaymak istiyoruz, Fark Yaratanlar projesi ile toplumsal katılımı daha da geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle ikinci beklentimiz toplumda duyarlılık yaratıp, cesaretlendiren ve ilham veren çalışmaların yaygınlaşması için insanları teşvik etmek. Toplumun yararına yapılan çalışmalar ne kadar görünür kılınırsa, o kadar çok iyi örnek ortaya çıkar, o kadar çabuk gelişme sağlanabilir”

ÖZDEMİR: KÖTÜLÜKTEN DEĞİL, İYİLİKTEN İYİ HABER ÇIKARMA ZAMANI”

Toplantıda programla ilgili değerlendirmelerde bulunan Programın yapımcısı ve sunucusu Cüneyt Özdemir, programın, hiç tanımadıkları insanların hayatlarına varlıkları ve çabaları ile katkıda bulunan, insanlara cesaret verip, onlar için fırsatlar yaratan, daha iyi yarınlar olabileceğine inanarak mücadeleden hiç vazgeçmeyen insanların hikayelerini ekrana taşıyacağını söyledi.

Özdemir iyiliğin peşinde gitmeyi öngören proje ile Türkiye’de habercilikte kötü haberden iyi haber çıkarma klişesini de yıkmayı amaçladıklarını belirterek, “ Artık iyi haberlerden de iyi haberler çıkarabilmeliyiz. Proje ile adlarını bilmediğimiz, sesleri solukları çıkmayan, ancak katkılarıyla birilerinin hayatlarını değiştiren isimsiz kahramanları bulalım ve onları topluma örnek gösterelim istedik” dedi. Özdemir proje kapsamında ilk beş programın çekim ve hazırlıklarının yürütüldüğünü kaydederek şöyle dedi:

“32 bölümü tümüyle çekip hazırlamak gibi bir yaklaşımımız yok. Toplam bir yıl sürecek bu proje zamana yayılacak. Fark yaratan projeler ortaya çıktıkça bunların çekimini gerçekleştireceğiz. O nedenle çok aceleci davranmayacağız”

Özdemir bir soru üzerine, projeyi bir yarışma mantığı içinde görmediklerini vurgulayarak “ Yarışma olduğunda kazananı ve kaybedenleri olacak. Halbuki biz herkes kazansın istiyoruz. Dolayısıyla 32 proje de bittiğinde hepsi fark yaratan proje olacak” dedi. Toplam 32 bölümden oluşan ve yaklaşık bir yıl sürecek olan projenin ilk bölümü 4 Ekim 2009 Pazar günü saat 18.30’da CNN Türk’te yayınlanacak.

SABANCI VAKFI HİBE PROGRAMI KAPSAMINDA BU YIL 1.2 MİLYON TL VERECEK

Toplantıda söz alan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu da yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Desteklediğimiz projelerle ilgili alan ziyaretleri yaparken çok ilham verici, çok etkileyici kişilerle tanışıyoruz. Bunlar, kendini toplumun gelişmesine adamış sıradışı kişiler. Bu projeyle, çok görünür olmayan ancak kendi çevrelerinde Fark Yaratanların öykülerini dinleyeceğiz, onları görünür kılacağız ve yapılan işlerin öneminin altını çizeceğiz. İyi örneklerin teşvik edilerek çoğalması, toplumsal gelişmeye de ivme kazandıracak, bizi uzun vadeli hedefimize yaklaştıracak.Fark Yaratanlar projesi kadınlar, gençler ve engellilere yönelik hibe programları yürüten Sabancı Vakfı’nın çalışmalarının tamamlayıcısı olacak.”

Hüsnü Paçacıoğlu, Vakfın bugüne kadar 5 milyon TL civarında bir kaynağı bu tarz projelere ayırdığını , 2008 yılında toplam beş projeye 1 milyon TL aktardığını, 2009’da ise 1.2 milyon TL’nin hibe programı kapsamında kullandırılacağını açıkladı. Paçacıoğlu, kuruluşundan bu yana geçen 35 yılda Sabancı Vakfı’nın Türkiye geneline dağılmış 78 yerleşim merkezinde sayıları 120’yi aşan kalıcı eser (eğitim kurumları, öğrenci yurtları, öğretmenevleri, sağlık kurumları, kültürel ve sosyal tesisler, spor tesisleri) meydana getirdiğini ve Sabancı Üniversitesi ile dünya çapında gurur duyulacak bir üniversite kurduğunu söyledi. Paçacıoğlu, Sabancı Vakfı’nın bugüne kadar 33 bin üzerinde öğrenciye burs verdiğini ve Sabancı Vakfı’nın karşılıksız burslarından her yıl 1300 öğrencinin yararlandığını söyledi.

BAŞVURULAR www.farkyaratanlar.org ADRESİNDEN

Fark Yaratanlar projesine başvuru konusunda bilgi veren Zerrin Koyunsağan “Fark Yaratan” olduğunu düşünen ya da çevresindeki kişiler arasında “Fark Yaratan” olduğuna inananların www.farkyaratanlar.org internet adresinden adaylık başvurusu yapabileceklerini söyledi. Koyunsağan, “Fark Yaratanlar” programına kendisi veya çevresindeki kişiler adına başvuru yapmak için adayların Yurttaş Katılımı, Ekonomik Gelişme, Çevre,Eğitim/Öğrenim ve Toplumsal Adalet kategorilerinin en az birinde çalışma yapmış olmaları gerektiğini hatırlattı.

Zerrin Koyunsağan, adayları sivil topluma gönül vermiş kişilerin değerlendireceğini ve oluşturulan Danışma Kurulu’nda Ayşen Özyeğin, Korel Göymen, Osman Kavala, Temel Aksoy, Ümit Boyner, Vahap Munyar isimlerinin yer aldığını ve ön elemeyi geçen projelerin bu kurul tarafından seçileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!