Fare ilacı Hindistan'dan gelecek

Güncelleme Tarihi:

Fare ilacı Hindistandan gelecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 14:03

Ağırlıklı olarak Ege ve İç Anadolu'da sayıları kısa süre içinde hızla artan ve tarım alanlarında ciddi zararlara neden olan tarla fareleri için, Hindistan'a ivedi fare ilacı siparişi verildi.

Haberin Devamı

“Tarımın Başkenti” olarak kabul edilen Konya'nın Meram ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Konya ve Ege bölgesinde, son yıllarda yağış azlığı ve kimyasal tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı nedeniyle fare sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Ülkenin genelinde görülen fare sayısındaki artışın tarımsal faaliyetleri, dolayısıyla çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu anlatan Ataiyibiner, “Kısa süre içinde hızla çoğalan fareler için çiftçilerimiz ve oda olarak Tarım İl Müdürlüğüne başvurduk” dedi.

Ataiyibiner, bu başvurunun hemen Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirildiğini, başta İç Anadolu ve Ege Bölgesinden gelmek üzere bu talepler karşısında Bakanlığın da harekete geçtiğini anlattı.

ZEHİR UÇAKLA YETİŞTİRİLİYOR

Tarlaya ekilen pek çok bitkiye ağır zarar veren tarla fareleri ile mücadele için Bakanlığın, ellerinde şu an yeteri kadar fare ilacı stoğu bulunmayan ithalatçı firmalara ithalat izni verdiğini vurgulayan Ataiyibiner, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Durum acil olduğu için ilk parti olan bir ton fare ilacı, bir kaç gün içinde Hindistan'dan uçakla getirtiliyor. Hindistan'dan alınmasının nedeni de en ucuz orada üretilmesi... Bu ilaçlar, buğday taneleriyle karıştırılarak farelerin yuvalarına bırakılacak. Tarım İl Müdürlükleri ve Ziraat odaları, ilacın nasıl kullanılacağıyla ilgili çiftçileri bilgilendirmeye başladı. Bu ilacın bir özelliği de doğaya kalıcı zarar vermemesi... İlaç, yaklaşık bir ay içinde doğada tümüyle zararsız hale gelecek. Şimdi uçakla ivedi olarak gelecek bir ton ilaç dışında diğer ilaçlar gemiyle ülkemize gelecek.”

Ataiyibiner, buğdayla karıştırılacak bu fare ilacının 20 dekar tarım alanına 1 kilogram olarak uygulanacağını, ilacın çiftçilere Tarım İl Müdürlükleri tarafından dağıtılacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!