Güncelleme Tarihi:
FCI Başkanı seçilmesi dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Çağatay Baydar, iki yıl üst üste FCI’da başkan yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra bu göreve oybirliğine yakın bir sonuçla seçildiğini belirterek, "Faktoringin hem dünya hem de ülkemiz finans sektörü içinde payı büyük bir hızla artıyor. Dünyada büyüklüğü 2.2 trilyon doların üzerine çıkan sektörün, Türkiye’deki 2010 cirosu yüzde 70 büyüyerek, 48,8 milyar dolara ulaştı. Başkanlığını üstlenmiş olduğum Factors Chain International’daki (FCI) bundan sonraki hedefimiz tanıtımlara ağırlık vererek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere faktoringin büyüme hızını artırmak olacak. Bir Türk yöneticini başkan olması Türkiye'deki faktoring şirketlerinin tüm dünyada iş yapmasını ve yeni muhabirlik ilişkileri kurmasını ve işlemlerde garanti almasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası alanda zaten iyi olan ve giderek gelişen imaj ve tanıtımına da destek olacaktır. Kamu otoritesinin de bu önemli gelişmeyi dikkate alarak faktoringin Türkiye'de daha da gelişmesini kolaylaştıracak bazı önlemler almasını da bekliyoruz" dedi.
FCI'ın iki yıl öncesinde yıllık toplantısının İstanbul'da yapıldığını söyleyen Baydar, "Normalde hedefimiz İstanbul'daki yıllık toplantıda başkan olmaktı. O zaman Amerikalı bir meslektaşımız FCI Başkanı olmuştu. Şimdi de biz ABD'de San Fransisco'da yapılan toplantıda başkanlığı almış olduk" diye konuştu.
"HEM DÜNYADA HEM DÜNYADA KAPSAMA ALANINI GENİŞLETECEĞİZ"
Çağatay Baydar, FCI Başkanı olarak Türkiye'de faktoringin imaj ve bilinirliğine de daha fazla katkı yapmayı amaçladığını ve sektörün Türkiye'de 2010 sonu itibariyle yaklaşık 50 milyar dolar civarında olan cirosunu iki-üç yıl içinde 100 milyar dolara çıkararak GSYİH içindeki payını da yüzde 10'lara yükseltmeyi hedeflediğini söyledi. Baydar, şöyle devam etti:
“Faktoringin henüz hiç giremediği bir dizi dünya bölgesi var. Bunların başında Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ülkeleri, Irak, Afrika kıtasındaki ülkeler geliyor. Türkiye de bu pazarlara yeni yeni ihracat yapıyor. Bir anlamda ihracatta yaşanan eksen kaymasına göre biz de Türk şirketleri olarak buralarda faktoring şirketlerinin kurulmasını amaçlıyoruz. Kapsama alanı genişledikçe bu hem uluslararası faktoring sektörü hem de Türkiye için önemli bir gelişme olacak."
"KOBİLER İÇİN EN İDEAL FİNANSMAN YÖNTEMİ"
Faktoringin ekonomilerin kriz sonrası dönemlerinde hızlı gelişme gösterdiğini vurgulayan Baydar, "2010 yılı bir anlamda istisnai bir yıl oldu. Bu nedenle bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 gibi önemli bir büyüme oldu. Biz bu yıl yüzde 25-30 civarında bir büyüme bekliyoruz. Ticaret hacminin artışına bağlı her şey. Kredi büyümesini frenlemeye yönelik önlemlerin ticaret hacmi üzerinde daraltıcı etkisi olursa faktoringdeki artış da yavaşlar. Ticaret hacmi artarsa faktoring de artışını sürdürür" dedi. Faktoringin hem ihracat finansmanında hem de dahili ticarette özellikle KOBİ'ler için en uygun finansman modeli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de en büyük kuruluşların iç ve dış ticaret işlemlerinde factoring yaptıklarını belirten Baydar şunları söyledi:
"Normalde faktoring her dönemde özellikle de kriz dönemlerinde en güvenli ticaret finansman aracı. Faktoring KOBİ ölçeğindeki kuruluşların en sık başvurması gereken bir finansman aracı. Faktoringin dünyada da ne kadar etkin olarak kullanıldığını herkes görüyor. Türkiye'de faktoring hizmeti verilen müşteri tabanının genişlemesi lazım. Sadece büyük şirketlere hizmet verilirse ne pazar ne de faktoring şirketleri büyüyebilir. Türkiye'de iki milyon civarında KOBİ olduğu biliniyor. Bunların en az yüzde 10'u faktoring yaparsa 200 bin müşteriye ulaşmışız demektir. Ancak Türkiye'de bilgi eksikliğinden dolayı KOBİ'ler henüz yeterince faktoringe yanaşmıyor. Faktoring yaparsam şirket acaba zor durumda olarak algılanır gibi korkular var. Faktoringi tanıdıkça bu korkuların geçeceğine ve özellikle ihracatta daha fazla faktoring yapacaklarına inanıyoruz. Büyümelerinin önemli bir yolu kesinlikle faktoringden geçiyor."
FACTORİNGDE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Türkiye'de faktoring sektörünün BDDK'nın denetiminde faaliyet gösterdiğini belirten Baydar, şirketi sayısının 78 olduğunu, bunların 64'ünün Faktoring Derneği'ne üye bulunduğunu, 20 şirketin uluslararası işlem yaptığını söyledi. 2010 verileriyle yaklaşık 76 milyar TL olan toplam faktoring cirosunun yüzde 75'inin yurtiçi ve yüzde 25'inin de yurtdışı faktoring işlemlerinden oluştuğu bilgisini veren Baydar, faktoringin GSYİH'ya oranı itibariyle dünyada yüzde yedi ile yedinci sırada olduğunu, muhabirli ihracat faktoringi işlemlerinde ise Çin ve Tayvan'ın ardından Türkiye'nin üçüncü olduğunu kaydetti. Baydar, dünyada faktoringin yüzde 75'ine yakın bölümünün Avrupa ve ABD gibi dünyanın en ileri ülkelerinde yapıldığına işaret ederek " Aktif büyüklüğü 10 milyar doları geçmiş bir sektör var Türkiye'de. Ben Factoring konusunda Türkiye'de bir imaj sorunu değil, bir bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.