Güncelleme Tarihi:
Ortalamaları önceki gün yüzde 900'lerin üzerinde olan gecelik faizler Başbakan Bülent Ecevit'in ve ekonomi bürokrasisinin yaptığı açıkmalarla yüzde 300-400 seviyelerine geriledi. Bankaların Merkez Bankası'ndan aldığı döviz miktarı da yarı yarıya düştü.
PİYASALAR bekledikleri olumlu haberleri alınca sakinleşti. Başbakan Bülent Ecevit ve ekonomi bürokrasinin verdiği olumlu mesajlar gecelik faiz oranlarınının repo piyasasında yüzde 300, İnterbank piyasasında yüzde 400'ler seviyelerinde kalmasını sağladı. Günlük ortalamalar itibariyle gecelik faiz İnterbank'ta yüzde 420, repoda yüzde 269 oldu. Bono piyasasının en aktif menkul kıymeti haline gelen 21 Şubat 2001 tarihli tahvilde oran yüzde 105'ler seviyelerine kadar çıktı ve yüzde 90'lara geriledi. Merkez Bankası, düşük rezerv rakamı nedeniyle repo ihalesi açma gereği duymadı.
Dün bankaların Merkez Bankası'ndan aldığı dolar miktarı önceki güne göre yaklaşık yüzde 50 azalarak 297 milyon dolar oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise (İMKB) tarihi bir çıkış yaşayıp yüzde 19.45 yükseldi.
Önceki gün gecelik ortalama faizi İnterbank'ta yüzde 920.23, repo piyasasında yüzde 1275 olurken, en aktif hazine kağıdı olan 21 Şubat 2001 vadeli tahvilde bileşik faiz 181.36'ye çıkmıştı. Borsa ise üst üste sekizinci günkü gerilemesini gerçekleştirip 7 bin 330 puandan kapanmıştı. Merkez Bankası'nın 7 günlük repo ihalesindeki yıllık bileşik faiz yüzde 19 bin 523'e çıkıp kendi alanında bir rekor kırmıştı.
YOĞUN TEMPO
Pazartesi günü piyasalarda faizler yüzde 125 ile yüzde 2000 arasında dalgalanmış, Merkez Bankası açtığı 7 günlük repo ihaleasinde yüzde 555'lik oran uygulamıştı. Bu haliyle yıllık bileşik 19 bin 523'e kadar tırmanan Merkez Bankası faiz oranı, bir yabancı bankanın repo piyasasından çekildiğini açıklamasıyla birleşmiş ve tedirginliğin artması sonucunu doğurmuştu. Bu gelişmeler üzerine Türkiye'ye gelen IMF heyetiyle hükümetin yaptığı görüşmelerin sonuçları biraz daha önemli hale geldi. Durumu yakından takip eden hükümet, ekonomi bürokrasisiyle bir toplantı yaptı. Bu toplantı sırasında hükümet ile IMF arasındaki görüyşmelerin olumlu gittiğine yönelik bilgiler elde edildi. Bu bilgilerle, dün işlemler başlamadan önce piyasalar zaten olumlu bir havaya girdi. Dün sabah saatlerinde yine hükümetten ve ekonomi bürokrasisinden gelen olumlu açıklamalar piyasadaki tedirgin havanın olumlu beklentiye dönüşmesi sonucunu gündeme getirdi.
LİKİDİTE SIKINTISI SÜRDÜ
Olumlu açıklamalar rağmen, piyasalarda yaşanılan likidite sıkıntısı dün de hissedildi. Hissedilen likidite sıkıntısı nedeniyle gecelik faizler hem günlük işlemlerde hem de ortalamalar itibariyle yüksekti.
Ancak özellikle geçen haftanın son günleriyle, pazartesi gününe oranla ciddi şekilde sakinleşmenin ortaya çıktığı da görüldü.
Bu gelişmeler paralelinde dün yüzde 200 seviyelerinde gecelik oranlarla işlemler başladı.
Gün içinde yüzde 400'lü seviyelerin görülmesine ve bankaların yoğun dolar talebinin devam etmesine rağmen geçen cuma ve pazartesi günlerindeki aşırı dalgalanmalar yaşanmadı.
Piyasalar IMF’den ne kadar destek bekliyor?
PARA piyasayalarındaki sarsıntının neden olduğu maliyet ve oluşturduğu korku, IMF'den gelecek desteğin miktarından çok zamanlamasının ön plana çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle para piyasaları, desteğin miktarıyla fazla ilgilenmiyor. Kısa vade içinde Merkez Bankası kasasına girecek 3-4 milyar dolarlık nakit kaynağın da piyasalardaki ateşi şimdilik söndüreceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası kasasından çıkan yaklaşık 7.5 milyar doların, IMF'den kredi olarak alınmasının daha iyi sonuçlar doğuracağı belirtiliyor. Ancak, piyasa IMF'den veya bir başka kaynaktan gelecek kredinin mutlaka kısa sürede gelmesi beklentisinde.
Yabancı sermaye gitmedi
HAZİNE Müsteşarlığı yetkilileri, son günlerde Türkiye'den 6 milyar doların üzerinde yabancı sermaye çıkışı olduğu yönündeki haberlere ilişkin olarak, telaffuz edilen rakamların kısa vadeli ve Borsa'daki işlemlerle ilgili olan paralar olduğunu söylediler. Hazine yetkilileri, yabancı sermayenin özelliğinin kalıcı olması olduğunu vurgularken, ‘‘Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında konjonktürel, saatlik kararlarla para girip çıkmaz’’ dedi. Yetkililer, yatırımdan vazgeçen firma olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de böyle bir durumun olmadığını belirttiler.