Güncelleme Tarihi:
Başkan Erdem Başçı, “Kimse merak etmesin. Biz kendimizden eminiz. Sürpriz yapmak gerekirse, yapıyoruz. Kalıcı sıkılaştırma gerekiyorsa bu adımı da atarız… Nasıl zor dönemlerde tedbir aldıysak, yine alıyoruz, alacağız… Faiz oranları merkez bankalarının en temel, en vazgeçilmez politika aracıdır… Dövizin yanı sıra artık faiz aracını da kullanacağız. Enflasyonu yüzde 5 hedefine getirmek için elimizdeki tüm araçları kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın… ” sözleriyle bugün yapılacak Para Politikası Kurulu’ndan faiz artırımı çıkacağı sinyali verdi..
Başçı, “Faiz lobisi var mı” sorusuna “Faiz bir politika aracıdır” demekle yetindi. “Bir hafta önce kurul toplanmıştı, bir haftada hangi gelişme oldu, neyi öngöremediniz de olağanüstü toplantı yapıyorsunuz” sorusuna ise, “Döviz kurunda Perşembe günü başlayıp, düne kadar devam eden yükselişi gösterdi.
Merkez Bankası enflasyon hedefinin tutmaması üzerine Hükümet'e de mektup verdi. Merkez Bankası mektubu internet sitesine yayınladı.
Enflasyon üzerinde yukarı yönlü risklerin belirginleştiğine dikkat çeken Başçı, MB olarak bu etkiye odaklandıklarını anlattı. Bu gelişmeleri değerlendirmek ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerini almak amacıyla bu akşam takvim dışı bir Para Politikası Kurulu toplantısı yapacaklarını söyledi. Toplantıyı, Kurul Üyesi Abdullah Yavaş’ın ABD’den geç dönecek olması nedeniyle akşam saatlerinde yaptıklarını açıkladı.
“KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”
Başçı, MB’nin fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek için üzerine düşeni yapacağını vurguladı. 2002’den beri enflasyonda elde edilen kazanımları koruyarak daha ileriye götürmenin temel görevleri olduğuna dikkat çeken Başçı, “MB’nin enflasyonu kontrol altına alarak yüzde 5 hedefine doğru getirmek için elindeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanacağından kimsenin şüphesi olmasın” sözleriyle faiz silahını çekeceklerinin ilk sinyalini vermiş oldu.
Ocak Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında analistlerin ve gazetecilerin soruları da daha çok bugün yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı üzerinde yoğunlaştı. Başçı, “Faiz lobisi var mı” sorusuna “Faiz bir politika aracıdır” demekle yetindi.
“Geçen hafta PPK toplantısı yapıldı aradan bir hafta geçti olağanüstü bir toplantı yapıyorsunuz. Bu süre zarfında hangi gelişme oldu ya da siz neyi öngöremediniz ki bu toplantıyı yapıyorsunuz? Kendisini başarısız hissediyor musunuz” sorusuna ise Başçı, son bir haftada gelişmekte olan ülkeler içinde kurlarda en fazla oynaklık yaşayan ülkenin Türkiye olduğunu, Perşembe gününden başlayarak, Cuma ve Pazartesi günü de TL’deki değer kaybının devam ettiğini dolayısıyla da olağanüstü bu toplantıyı yaptıklarını anlattı.
“FAİZ, EN VAZGEÇİLMEZ ARAÇTIR… ARTIK KULLANACAĞIZ”
Merkez Bankası’nın daha önceki zor dönemlerde nasıl tedbir aldıysa bundan sonra da alacağını vurgulayan Başçı, kurdaki harekete döviz satışıyla müdahale edildiğini, bundan sonra dövizin yanı sıra faiz aracını da kullanacaklarını anlattı. Faizin Merkez Bankaları için en temel, en vazgeçilmez politika aracı olduğunu vurgulayan Başçı, döviz rezervlerinin daha hızlı azalmaması için artık faiz aracını da kullanacaklarını açıkladı.
Merkez Bankası'nın piyasalarda yaşanan gelişmeler karşısında 'özgün politika araçlarını tercih ettiğini, yine bugün böyle bir araçları olup olmayacağı' sorusuna Başçı, "Araçların ince ayarlamaları yapılabilir. Kalıcı bir sıkılaştırma mı yoksa geçici bir sıkılaştırma mı olacak, tüm bunları teknik değerlendirmelerden sonra karar vereceğiz. Kalıcı bir sıkılaştırma gerekiyorsu bu adımı da atacağız. Sürpriz yapmak gerekirse yapacağız."
YABANCILAR, BAŞBAKANIN ÖVGÜSÜNÜ SORMUŞ…
Başbakan Erdoğan, geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz artırmama kararı sonrasında “Merkez Bankası’nı tebrik ediyorum” açıklaması yapmıştı. Başçı, doğrudan Başbakanın adını vermese de bakanlar başta olmak üzere siyasetçilerin Merkez Bankası hakkında yaptıkları ‘övgü’ veya ‘yergiler’ nedeniyle kendilerine yabancılardan çok sayıda ‘bağımsızlık’ sorusu geldiğini anlattı.
Başçı, “Kamuoyu önünde merkez bankalarını övmek ya da yermek yabancılar için alışık olmadık bir durum. Dolayısıyla bize çok soru geliyor. Biz de bunun Türkiye’ye özgü bir durum olduğunu, övgü olduğu gibi eleştirilerin de çok olduğunu ancak bizim bağımsızlığımız doğrultusunda kendimiz karar aldığımızı anlatıyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ YÜKSELDİ”
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün banka ekonomist ve analistleri ile yerli ve yabancı basın mensuplarının katılımıyla Ocak Ayı Enflasyon Raporu tanıtım toplantısı yaptı. Türkiye’nin yaşanan iç gelişmeler sonrasında benzer ülkelerden bir miktar ayrıştığını belirten Başçı, bu sözleriyle üstü kapalı olarak 17 Aralık Operasyonu ve sonrasında yaşananlara gönderme yaptı. Bu dönemde yerli paranın, benzer ülkelere göre dolar karşısında daha çok değer kaybettiğini; risk priminin de göreceli olarak arttığını söyledi.
BELİRSİZLİK SÜRERSE…
Başçı, iç belirsizliğin sürmesi halinde, yani yaşanan siyasi çalkantının devamı halinde, kurdaki artışın enflasyon üzerinde ek baskı oluşturabileceğini belirtti. Ancak bu durumda da toplam talep düşeceği için enflasyonu düşürücü bir etkisi olacağını bildirdi.
Son üç ayda, Merkez’in para politikasındaki temkinli duruşu, ABD Merkez Bankası’nın parasal genişleme hızını azaltması ve iç belirsizliklerin artmasıyla faiz oranlarının tüm vadelerde artış gösterdiğine dikkat çekti.
ENFLASYON TAHMİNİ 1.3 PUAN YÜKSELDİ
Başkan Başçı, 2013 yıl sonu enflasyonunun tahminlerinin 1.2 puan üzerine çıkarak yüzde 7.4 gerçekleştiğini anımsatarak, bu durum nedeniyle Hükümete mektup yazdıklarını ve bugün saat 14.00 itibariyle bu mektubu kamuoyu ile de paylaşacaklarını açıkladı.
Başçı, Ekim ayı raporuna oranla döviz kurunda yaşanan yükselişin 2014 enflasyonuna ilave etkisinin 0.5 puan daha yüksek olacağını söyledi. Ocak ayında otomotiv ve tütün vergisindeki artışın enflasyonu 0.5 puan ; gıda fiyatlarındaki artışın ise 0.3 puan ilave etkisi olacağını bildirdi. Böylece Başçı, 2014 yıl sonu enflasyon tahminlerini 1.3 puan artırarak; orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere, yüzde 5.2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini duyurdu.
TEDBİRLERLE, ENFLASYON İKİNCİ YARI DÜŞECEK
Ancak Başçı, aldıkları ve alacakları tedbirlerle; kurun enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlandırılacağını; enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşerek yılsonunda yüzde 6.6 düzeyine ineceği tahmininde bulundu.