Güncelleme Tarihi:
Ekonomik programın netleşmesini bekleyen piyasalarda gecelik faiz yüzde 80-89 seviyelerinde kaldı. Merkez Bankası dolar kuru ise önceki güne göre 18 bin 258 lira artarak 946.060 liraya yükseldi.
Dolar: 946.060 TL
Gecelik faiz: % 80
Borsa endeksi: 8.484
MERKEZ Bankası dolar satış kuru 946.060 liraya yükseldi. Dolar kuru, dün ulaştığı değerle Merkez'in 21 Şubat'ta açıkladığı 688.696 liralık kura göre yüzde 37.4 arttı. 23 Şubat tarihinde açıklanan 1 milyon 78 bin liralık satış değerine göreyse yüzde 12.2 oranında gerileme sağlandı. Günlük bazdaysa dün, önceki gün açıklanan 927.802 liralık kura göre yüzde 1.96'lık artış kaydedildi. Repoda gecelik ortalama faiz yüzde 89.39'den, interbanktaysa yüzde 80'den kapandı. Bu oranlarla gecelik faizler repo ve interbankta önceki günkü seviyelerini korudu.
Merkez Bankası gecelik interbank faizini yüzde 120, dövizde iki haftalık depo oranını yüzde 35 ilan ederek güne başladı. Piyasa açılış itibariyle Merkez'in verilerine göre 1 katrilyon 956 trilyon lira artı rezerve sahipti. Daha sonra döviz piyasasında doların ilk işlemi 930 bin liradan yapıldı bu işlemleden hemen sonra dolar işlemleri 932 bin liradan gerçekleşmeye başladı. İstanbul serbest piyasasındaysa dolar 910-930 bin liradan, mark 425-445 bin liradan güne başladı.
Repoda gecelik faiz oranı yüzde 82'den açıldı. İnterbanktaki açılış faiziyse yüzde 80'di. Sabah saatlerindeki ilk işlemlerde bono ve tahvil piyasasında oluşan yıllık bileşik oranlarsa 16 Mayıs vadeli, dün valörlü bonoda yüzde 173.42, 25 Haziran vadeli, dün valörlü bonoda yüzde 181.33 oldu.
ÖĞLE SAATLERİ
Sabah rahat açılan para piyasalarında, önceki gün yaşandığı gibi öğle saatlerinde değişiklikler gözlenmeye başladı. İnterbanktaki gecelik oranlar sabah saatlerindeki gibi yüzde 80-82 arasında hareket ederken, repo piyasasındaki oranlarda yükselişler vardı. Öğle saatlerinde repo piyasasında oranlar yüzde 85 seviyelerine yükseldi. İstanbul serbest piyasasında dolar işlemleri 920-950 bin liraya çıktı. Bono piyasasındaki oranlarsa sabah saatlerindeki seviyelerini korudu.
FAİZLER DEĞİŞMEDİ
Akşam kapanışları itibariyle repo ve interbanktaki gecelik faiz oranlarında önceki güne göre çok küçük oynamalar oldu. Repo piyasasında önceki gün yüzde 89.08 olan oran dün günboyunca yüzde 82-90 arasında hareket ettikten sonra 89.39 ortalamayla kapandı. İnterbankta önceki gün yüzde 80 olan gecelik kapanış ortalaması dün değişmeyerek yine yüzde 80'de kaldı. Bu piyasada gün içinde oranlar yüzde 80-81 arasında hareket etti.
Borsa 15 milyar doları duyunca toparlandı
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası dün 162 puan daha düşerek 8.484 puandan kapandı. Dün ilk seansta 497 puan düşen borsa ikinci seansta Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz ile Devlet Bakanı Faruk Bal'ın yaptığı açıklamalardan olumlu etkilenerek ikinci seansta toparlandı. Dün ilk seansta piyasaları etkisi altında tutan belirsizlik ortamı nedeniyle borsa yüzde 5.75 düştü. İlk seansı 110 trillon 864 milyar liralık işlem hacmiyle 8.149 puandan kapatan borsa, ikinci seansın başlarında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz'ın ve Devlet Bakanı Faruk Bal'ın yaptığı açıklamalardan olumlu etkilenerek ikinci seansta toparlandı. Bu toparlanmaya rağmen İMKB-100 endeksi önceki güne göre yüzde 1.88 geriledi. Borsa uzmanları, Mesut Yılmaz'ın yeni program ile birlikte bankacılık kesimini yeniden yapılandırmak için kullanılmak üzere 15 milyar dolar dış destek alınacağını açıklayarak sermaye piyasasına moral verdi. Devlet Bakanı Faruk Bal'ın borsa üzerindeki olumlu etkisi ise Emlakbank'ın, diğer kamu bankalarıyla birleştirileceği yönündeki açıklamasıyla gerçekleşti. Borsacılar, Emlakbank'ın kamu bankaları için oluşturulacak üst kurula devredilmesine yönelik taleplerin koalisyon ortakları arasında sorun çıkartabileceğinden endişe edildiğini ve bu nedenin satışları güçlendiren nedenler arasında yer aldığını belirttiler.
Merkez Bankası’nın kriz kárı 1 katrilyon
MERKEZ Bankası'nın, bu yıl yaklaşık 1 katrilyon liralık kár ilan etmesinin beklendiği açıklandı. Merkez Bankası'nın faaliyetleri sonucu elde etmeyi beklediği bu kárın, Nisan ayındaki genel kurulda kesinleşeceği de belirtildi. Merkez Bankası, Nisan ayındaki Genel Kurul'un ardından, bu karın yaklaşık yarısını, Banka'nın en büyük sermayedarlarından biri olan Hazine'ye nakit olarak verebilecek. Merkez Bankası'nın, Hazine'ye kardan nakit verme işlemi çerçevesinde, vergi ve ihtiyatları düştükten sonra yaklaşık 500 trilyon liralık nakit katkıda bulunması bekleniyor. Tahminlerin çok üstünde gerçekleşmesi beklenen kár ile Hazine'ye yapılacak katkının, Hazine'nin borçlanma yükünü de azaltacağı belirtiliyor.
Türk tahvillerinin notu düştü
JAPON kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu JCR, Türkiye'yi ‘kredi izleme pozisyonu’ndan çıkarttı. JCR, Hazine Müsteşarlığı'nın ihraç ettiği tahvillerin kredi notunu da ‘BB Pozitif (+)’dan, BB'ye indirdi. JCR'ın açıkladığı kredi notunun 2001'den, 2006 kadar vadeli Hazine tahvillerini kapsadığı da belirtildi. Geçen ay sonunda, yıllık gözden geçirme programı çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret ederek incelemelerde bulunan JCR, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler üzerine, Türkiye'yi ‘Kredi İzleme’ pozisyonuna almıştı. JCR yayınladığı analizde, Türkiye'nin, siyasi istikrarı sürdürerek ve IMF’den ek kaynak alarak, iç ve uluslararası piyasalardaki güveni yeniden sağlaması durumunda, bankacılık sektörü başta olmak üzere yapısal reformları uygulayabileceği, bundan böyle de mali bunalımlara karşı daha dayanıklı hale geleceği belirtildi.