Güncelleme Tarihi:
Hürriyet’e bilgi veren yetkililer de, Türkiye’nin aylık şeker tüketiminin 200 bin ton, yıllık tüketiminin de 2 milyon 450 bin ton olduğunu, 2021-22 sezonuna stokla birlikte 2 milyon 850 bin ton şekerle girildiğini anımsattı. Yetkililer, mayıs ayına kadar normalde 1 milyon 450 bin ton şeker satılırken bu yılki satışın 2 milyon 50 bin ton olduğuna dikkat çekti. Piyasada 100 bin tonu emniyet stoku olarak tutulan B şeker olmak üzere 600 bin ton civarında şeker bulunduğunun altını çizen yetkililer, “Fiyattaki yükselişin tek nedeni talep enflasyonu, talep krizi. Çünkü hem imalatçı hem tüketici fiyat yükselecek endişesiyle şeker stokluyor, bazı fabrikalar da ellerinde tutuyor. İmalatçının elinde 400 bin ton şeker var. Ama herkes Türk Şeker’in, şekerini almak istiyor çünkü piyasaya göre 2 kat daha ucuz. Alan kazanıyor. Biz piyasadaki bu yükselişi durdurmak adına ithalat çalışması başlattık. İthalat yetkisini de imalatçıya, gazozcu, şekerli mamul üreticilerine yani şekeri bizzat kullananlara verilmesini planlıyoruz. Çünkü bazı şeker şirketleri bu süreci istismar ettiler. Fiyatları çok yükselttiler. Biz psikolojik olarak bu havayı söndürmek için ithalat çalışması başlattık. Bu süreçte, ithalat başlamadan elindeki şekeri satmak isteyenler buyursun satsınlar” dedi.
20 BİN TL SEVİYESİ
İthalat yapma yetkisinin sadece Türk Şeker ile pancar üreticisi özel kooperatif fabrikalarına verilmesi uyarısında bulunan Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise, Türkiye’de şekerin tonunun 14-15 bin lira seviyesinde olması gerekirken 20 bin lira seviyesinde fahiş yükseklikte olduğunu söyledi. Akay, “İthalat yapılsa 200 dolar masrafıyla birlikte tonunu 750 dolara getirmek mümkün” dedi. Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök de Türkiye’nin kendi ihtiyacını karşılayabilecek şekeri bulunduğunu, ithalat kararıyla stokçuların ellerindeki şekeri çıkarmak zorunda kalabileceklerini belirtti.