'Fahiş fiyata karşı 10 bin vergi müfettişi de sahada olmalı'

Güncelleme Tarihi:

Fahiş fiyata karşı 10 bin vergi müfettişi de sahada olmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 10:39

Maliye’de uzun yıllar üst düzeyde görev de yapan Yeminli Mali Müşavir (YMM) Muharrem Özdemir, son günlerde artan ‘fahiş fiyat artışı’ şikâyetlerine işaret ederek “Sayıları 10 bini bulan vergi müfettişleri sahaya yönlendirilerek denetimler sıklaştırılmalı” dedi.

Haberin Devamı

SON günlerde, tüketicilerin en çok şikâyet ettiği konuların başında gıda başta olmak üzere bir dizi üründe yaşanan fahiş fiyat artışları geliyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da önceki gün konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yaptıkları denetimlerde 680 üründe gramajla oynadığını, 1296 üründe ise haksız fiyat artışına gidildiğini tespit ettiklerini açıklamıştı.

10 BİN VERGİ MÜFETTİŞİ SAHAYA İNMELİ

Maliye Defterdarı olarak da bir dönem görev yapan YMM Muharrem Özdemir, “Fahiş fiyatlar nedeniyle oluşabilecek kârlar ve stokçuluk faaliyetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri tarafından yapılacak kaydi ve fiili sayım ile tespit edilmesi mümkün. Sayıları 10.000’i bulan Vergi Müfettişleri sahaya sürülerek denetimler sıklaştırılmalıdır. Denetimin psikolojik boyutu da düşünüldüğünde piyasaları rahatlatacak ve gıda fiyatlarında yaşanan ani artışlar kontrol altına alınabilir” dedi.

Haberin Devamı

YERLİ ÜRÜNE POZİTİF AYRIMCILIK
Ticaret Bakanlığı’nın, 'Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek yerli ürünlerin raflarda daha kolay ayırt edilebilmesi için etiketlerde düzenlemeye gidilmesinin önemine de dikkat çeken Özdemir yaptığı değerlendirmenin devamında "Satış ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin fiyat etiketlerinde

Fahiş fiyata karşı 10 bin vergi müfettişi de sahada olmalı

belirtilmesi zorunluluğunun getirilmesi ile tüketicilerin bilgilendirilme hakkının korunması konusunda önemli bir adım atılmıştır. Tüketici bu uygulama ile ilgili ürüne hangi tarihten itibaren fiyat artışı yapıldığını görebileceğinden ürünlerde yaşanabilecek fahiş artışlar artık yakından takip edilebilecek'' dedi.

TL İLE TUTMAK CAZİP HALE GELECEK

Özdemir, Merkez Bankası'nın 21 Eylül’den itibaren bankaların  tutmakla yükümlü oldukları zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına ödediği faiz oranını yüzde 13’e çıkardığına işaret eden Özdemir, alınan bu kararın yerinde bir uygulama olduğuna vurgu yaptı. Özdemir konuya ilişkin açıklamasının devamında "Zorunlu karşılık oranları Merkez Bankasının bir para politika aracıdır. Bu karar, Merkez Bankasının bir döviz hamlesi olarak yorumlanması gerektiğini ifade ederek, piyasaların bunu bu şekilde okuması gerektiğine vurgu yapıyor.  Bu kararın bir diğer anlamı ise, TL cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranının yüzde 7’den yüzde 13’e yükseltilmesi ile zorunlu karşılıkların TL cinsinden tutulması cazip hale gelecek ve bankalar ellerinde bulundurdukları dövizi serbest bırakarak TL’ye dönüş yapması ile TL’nin değer kazanmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor" dedi.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!