Fadıl Bey’e Sermaye Piyasası Kurulu incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Fadıl Bey’e Sermaye Piyasası Kurulu incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu, son günlerde yıldızı hızla parlayan ve mali kaynağı konusunda spekülasyonlar yapılan Jet-Pa Holding ile ilgili başlatılan incelemenin sürdüğünü açıkladı. Açıklamada, şirket hakkındaki

halktan usulsüz para toplama iddiasının araştırıldığı belirtildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), çeşitli şirketlere ortak yapma vaadiyle halktan usulsüz para topladığı gerekçesiyle Jet-Pa Holding A.Ş. hakkında bir süre önce başlatılan incelemenin sürdürüldüğünü açıkladı.

SPK tarafından yapılan açıklamada, Kombassan Holding A.Ş., İttifak Holding, Sayha Holding, KEDAŞ Konya Karaman Enerji Dağıtım Sanayi, Yimpaş Yozgat Spor A.Ş. ve Endüstri Holding'in, kuruldan izin almadan ve kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeden ihraç ve halka arz işlemini gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini ve bu kurumların sorumlu yöneticileri hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefetten suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

SPK, Fadıl Akgündüz'ün Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Jet-Pa hakkında başlatılan denetim çalışmasının ve 21'inci Yüzyıl Büyük Anadolu Holding A.Ş. hakkında da kurul incelemesinin devam ettiğini açıkladı. Esra Holding A.Ş. ise denetim kapsamına alındı.

YÜKSEK KÁR VAADİ

Dün SPK tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de kurulan bazı şirketlerin, şirketlerine ortak olma çağrısı ve yüksek oranda kâr vaadiyle, yurtiçi ve yurtdışında yaşayanlardan para topladıkları yönünde şikayet, ihbar ve duyumlar aldıklarını vurguladı.

SPK Başkanı Prof. Muhsin Mengütürk imzalı açıklamada, SPK Kanunu'na göre şirketlerin SPK'ya başvuruda bulunmaları, kurulca yapılacak incelemeden sonra menkul kıymetlerin kayda alınması, kurulun kayda alma tarih ve sayısının şirketlerin menkul kıymet ihracı nedeniyle gazetelerde yapacakları ilanlarda belirtilmesi, vatandaşların menkul kıymet karşılığı ödediklerin paraların şirket adına bir bankada açılmış özel hesaba yatırılması gerektiği hatırlatıldı.

ŞUÇ İŞLEDİLER

Açıklamada, bu hukuki prosedüre uygun olmadan, makbuzlarla ve yüksek oranda belli bir kâr payı garantisi vaad ederek para toplayan şirketlerin öncelikle izinsiz halka arz işlemi gerçekleştirerek, daha sonra da ortak sayılarının 100'ü geçtiği durumda kurul kaydına girmeyerek, Sermaye Piyasası Kanunu'nu ihlal ettikleri ve suç işledikleri vurgulandı.

SPK'dan yapılan açıklamada, diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde halktan usulsüz para toplayan şirketlerin inceleme ve takibi çalışmalarının devam ettiği işaret edilerek, yetki ve sınırlar dahilinde tüm ihbar ve şikayetlerin değerlendirildiği belirtildi. SPK, çalışmaların etkin olarak sürdürülebilmesi için vatandaşlardan gerekli duyarlılığı göstermelerini de istendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!