Güncelleme Tarihi:
Maden ocağındaki yangından 1 saat önce çıkarak şans eseri kurtulan Arpaseki Köyü’nden evli ve 1 çocuk babası Turgay Demir, 2 yıldır aynı maden ocağında çalıştığını belirterek şunları söyledi:
"Maden ocağında ağırlık ekibinde çalışıyordum. Olay günü bize verilen işi tamamlayarak 14.50 sıralarında maden ocağından yukarı çıktım. Saat 15.15 sıralarında patlama olduğunu duydum. Kurtarma çalışmalarına katıldım. Aşağıya indiğimizde kötü bir manzara vardı ve arkadaşlarımızın hepsi ölmüş, yatıyordu. Bu faciada yetkililerin ihmali olduğunu düşünüyorum. Her şeye rağmen madende çalışmaya devam edeceğim. Korkuyorum ama yapacak başka bir iş yok."
4 yıldır maden ocağında çalışan Tekin Şahan ise ocağın devlet tarafından işletilirken güvenli bir maden olduğunu anlattı. Özelleştirmenin ardından göze çarpan emniyetsizlik ve takipsizlikten yakınan Şahan, şunları söyledi:
"Maden işçilerimiz zehirlenerek hayatını kaybetti. Biz de kurtarma çalışmalarına katıldık ama etkili olamadık. Maden ocağında revir denilen yerde sığınma odası vardı, fakat üretim amacıyla burasını kullanılamaz hale getirdiler. Yapabilecek hiçbir işimiz yok, madende çalışmaya devam edeceğim. Başka bir iş kurmam için 60 ile 70 bin lira arasında para lazım. Bu para bende olmadığı için madende çalışmaya devam edeceğim."
Arpaseki Köyü’ndeki emekli madenci Hurşit Aydoğdu ise 2002 yılında emekliye ayrıldığını söyleyerek ’gaz var’ diye kapattıkları bazı yerlerde özel sektörün kömür almaya başladığını kaydetti. Aydoğdu, "Madende çalışanlara soruyordum ’nereden kömür çıkartıyorsunuz?’ diye verdikleri cevapla bizlerin kapattığı yerlerden kömür aldıklarını öğrendim. Kamuda çalışırken orası çok emniyetliydi, şimdi ne yazık ki öyle değil" dedi.
Arpaseki Köyü’nde çiftçilik ve hayvancılığın sona erdiğini madenci köyü olarak anıldığını ifade eden muhtar Ergün Şahan, gençlerin başka bir iş tercihlerinin olmadığını vurguladı. Köyde 120 kişinin maden işçisi olarak görev yaptığını hatırlatan Şahan, kazanın meydana geldiği vardiyada Arpaseki Köyü’nden 22 işçinin bulunduğunu söyledi.
OKUL MASRAFLARI İÇİN ÇALIŞTI
OKUL masraflarını çıkarmak için 5 aydır çalıştığı, faicanın meydana geldiği Manisa Soma’daki maden ocağından sağ olarak kurtulan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Mikail Bozkurt, bir daha madende çalışmayı düşünmediğini söyledi.
Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı İvrindi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü öğrencisi olan Mekail Bozkurt, 9 saat mahsur kaldığı kaldığı madenden sağ olarak kurtulduğu için mutlu, ölen işçiler için de üzüntülü olduğunu belirtti.
Patlamanın yaşandığı bölümün çalıştıkları yere uzak olduğunu anlatan Bozkurt, "Bir süre dumanlar bizim olduğumuz yere doğru gelmeye başladı. Duman gelince kaçabileceğimiz bir yer vardı, oraya geçtik ve bir süre orada bekledik. Altımızda hava borusu vardı, onları kestik. Dumandan dolayı çıkışa gidemedik. Maskelerin de koruma süresi bitti. Bir mekanizenin sığınma yeri gibi ’nefes çıkışı’ vardı. Orada duman yoktu. Biz de daha sonra oraya geçtik. Bizi kurtaran yer orası oldu. Çalıştığım yerin girişe uzaklığı 5 kilometreden fazlaydı. Bu yüzden 9 saat kurtarılmayı bekledim. Temiz hava akımını tersine çevirdikten sonra bizi kurtarmaya geldiler. O sırada baygındım. Biraz kendime geldim ve yaklaşık iki saat yürüyerek tünelden çıktım. Ayaklarımda derman kalmamıştı. Oraya 142 kişi sığınmıştık. Durduğumuz yerde 10 kişi vefat etti, diğerleri kurtuldu" dedi.
Hastanedeki tedavisinin ardından İvrindi Çiçekli Mahallesi’ndeki evine geldiğini anlatan Bozkurt, faciada hayatını kaybeden komşularının cenazesine katıldığını da söyledi. (Alper ÇOBANOĞLU/DHA)