Güncelleme Tarihi:
FACEBOOK’un ilk kez yayınladığı ‘Küresel Hükümet Talepleri Raporu’na göre Türk hükümeti 2013’ün ilk altı ayında Facebook’a 96 talepte bulundu. Facebook ise yaklaşık 45 kez bilgi paylaşımıyla söz konusu bilgi taleplerin yüzde 47’sine yanıt verdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre Facebook, “kendi politikalarına uyumlu olan ve yasaların kısmi bilgi verilmesini zorunlu kıldığı” taleplere yanıt vermiş durumda. Twitter’a yaptığı hesap kapatma talepleriyle dünyada birinci olan Türkiye, Facebook’a yaptığı talepler konusunda sıralamada yer almadı. Türkiye; Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin oldukça gerisinde yer aldı. İtalyan hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı bin 705 iken, bu rakam Fransa için bin 547, İngiltere için bin 975, Almanya için bin 886 ve İspanya için 479 olarak belirtildi. Söz konusu dönemde sadece ABD hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı ise 12 bine yaklaştı.
BİLGİ PAYLAŞMADI
Türk hükümeti, ‘Gezi Parkı’ eylemlerinden sonra Facebook ile uyumlu çalışıldığını açıklamıştı. Şirketten yapılan açıklamada ise devlet otoritelerinden gelen bilgi taleplerinin yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe kabul edilmediği belirtilmişti. Açıklamada “Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır” ifadesi yer almıştı.
100 milyar doları geçti
FACEBOOK hisselerinin değeri, üç aydan beri borsadaki yükselişini devam ettiriyor. Geçen sene piyasa değeri 58 milyar dolara gerileyen şirketin değeri dün 100 milyar doları geçti. Facebook hisseleri eylülde 17.55 dolar seviyesine kadar gerilemiş ve şirketin üst yöneticileri dahil hissedarlar hisselerini satmıştı. Analistler, şirketin özellikle reklam gelirlerini hızla arttırmasıyla beraber borsada değer kazanamaya devam edeceğini ileri sürüyor.
Twitter kapıyı kapattı
2012’de Türk mahkemeleri ve güvenlik güçlerinin taleplerine olumsuz yanıt veren Twitter, 2013’ün Ocak-Haziran ayları arasını kapsayan ilk altı ayında da Türkiye’den gelen 47 talebe olumsuz yanıt vermişti. ‘Gezi’ olaylarına denk gelen dönemi de kapsayan Twitter Şeffaflık Raporu’na (Transparency Report) göre Türkiye’deki yetkili makamlar Twitter’dan 7 tweet kaldırma, 30 kullanıcı hesabı kapatma ve 10 civarındaki bilgi talebinde bulunmuştu.