Güncelleme Tarihi:
Abbate markasını Ahmet Tayan ortaya çıkarmıştı. Ahmet Tayan, şirketini, 1999’da eski başbakan Necmettin Erbakan’ın yeğeni Mahmut Rauf Çataklı’ya sattı. 2005 yılına kadar Türkiye’nin en büyük 500 listesinde yer alan Öztay Tekstil, yılda 7 milyon adet gömlek üretme kapasitesine sahipti. Ayrıca Avrupa’nın en büyük üreticisi ve 500 bin adete yakın ihracatıyla da rekor kırmıştı.
Hacizler peş peşe geldi
İstanbul Atışalanı ve Bilecik’te fabrikaları bulunan grup, 2006’da İstanbul’daki üretimine son vermişti. Zor günler yaşamaya başlayan ve 2007 yılından itibaren haciz kıskacına giren şirket; özellikle alacaklıları tarafından sıkıştırılmasının ardından arka arkaya haciz işlemlerine maruz kaldı. Abbate için ilk haciz kararını Bilecik’teki Abbate fabrikasına verdiği yemeklerin parasını alamayan yemek firması aldırdı. Arkasından servis hizmetinin parasına alamayan Albayrak, kumaşçı Bossa, Asya Bank ve Halkbank da haciz kuyruğuna girmişti.
Abbate markasının isim hakları da, alacaklı Ekspres Kargo’nun alacak davası sonucu yapılan satışla, DS Kumaşçılık tarafından alınmıştı. DS Kumaşçılık’ın, Abbate’nin isim haklarını 10 yıllığına aldığı belirtiliyor. Mevcut bayilerle yola devam eden DS Kumaşçılık, Abbate ismini yaşatıyor ancak; Abbate’yi bir dönem Türkiye’nin zirvesine çıkaran Öztay Tekstil, kullandığı kredi borçlarını ödeyemedi ve yok hazin bir sonla karşılaştı. Yönetim Kurulu Başkanlığını Mahmut Rauf Çataklı’nın yaptığı şirkete ait Bilecik’teki fabrika binası, Kadıköy İcra İflas Masası takibi ve İstanbul 10’uncu İcra Müdürlüğü’nün kararı ile satışa çıkarıldı ve Halkbank’tan kullanılan 7 milyon liralık kredi ödenemeyince Bilecik İcra Müdürlüğü’nce satıldı.
Alacağına karşılık aldı
Toplam 125 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikaya, makine parkı, kapalı ve açık alanlarıyla toplam 27 milyon 98 bin lira kıymet takdiri yapıldı. Öztay Tekstil, ilk satışta alıcı çıkmaması üzerine 28 Eylül’de Bilecik İcra Müdürlüğü’nde ikinci kez satışa çıkarıldı. Kredi alacağı bulunan tek katılımcı Halkbank, 13 milyon lira alacağına karşılık 10 milyon 910 bin lira teklifle tesisin yeni sahibi oldu. Satış, iflas masasına yapılacak itirazların değerlendirilmesi için yasal süre olan 1 hafta sonra kesinlik kazanacak. Üretimin geçen yıl sona erdiği tesisteki 500 işçinin tazminat, 300 işçinin de 3 aylık maaş alacağı bulunduğu bildirildi.
2005 yılında 1500 kişi ekmek yiyordu
ZİRVEYE çıktığı yıllarda, Avrupa ülkelerine Abbate markasıyla ihracat da yapan Öztay Tekstil, 2003-2005 yılları arasında 1500 işçi çalıştırıyordu. Daha sonraki yıllarda işçi çıkarmaya başlayan Öztay, geçen yıl üretemine ara vermişti. 2009 yılı başı itibariyle firmanın 300 kişilik istihdamı vardı. Bilecik 1’inci Organize Sanayi Bölgesi karşınındaki Hürriyet Mahallesi’nde Öztay Tekstil’e ait küçük bir işletme de, İcra İflas Kurulu’nda bulunuyor.