Güncelleme Tarihi:
İran ve Rusya’dan gelen doğalgaz akışındaki azalma nedeniyle, konutların ısınma sorunuyla karşılaşabilecekleri dikkate alınarak Türk sanayiinin kalbi sayılan Kocaeli Bölgesi’ndeki 21 sanayi kuruluşunun bu sabahtan itibaren doğalgaz vanası kapatılması ortalığı karıştırdı. 21 Ocak’ta doğalgazı kesilen iki sanayi kuruluşuyla birlikte bu sayı 23’e yükselirken, öğlen saatlerinde BOTAŞ’tan gelen talimatla, ‘şimdilik’ kaydıyla karar uygulamadan kaldırılarak vanalar yeniden açıldı.
BÜYÜK KURULUŞLAR
Kocaeli Bölgesi’nde doğalgaz akışı durdurulan sanayi kuruluşları şöyle: 21 Ocak’ta kesilenler: Enerjisa, Entek
Bugün kesilenler: Beksa Çelik, Çelik Halat, Çelik Kord, Al-Co Alüminyum, Crown Bevcan, Depa, Hyundai, Keskin Kimya, Gürsan, Goodyear, Brisa, Ford Otomotiv, Kordsa Polyester, Kordsa İplik, Kartonsan, Kalibre Boru, Kordsa Bez, Lifli Rulo, Tire Kutsan, Tepe Knauf, Yıldız Entegre.
ŞİMDİLİK KAYDI TEDİRGİNLİĞİ CNN Türk'e konuşan Enerji Bakanı Hilmi Güler, bu kesintinin Cezayir'den gelen sıvılaştırılmış doğalgaz yüklü geminin fırtına nedeni ile Çanakkale Boğazı'nı geçememesinden kaynaklandığını belirtti. Güler, şunları söyledi: "Cezayir'den gelen gemi fırtına nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda kaldı ve içeri giremedi. Dün çok uğraştık gemiyi sokmak için, ama geminin kaptanını ikna edemedik. Kaptan risk almak istemedi. Ama gemi bugün itibaryle Boğaz'ı geçti ve akşam Marmara Ereğlisi'ndeki depolama tesislerine gelecek. Gemide 75 milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz var. Kullanılacak doğalgaz miktarını bulmak için de bunu 600 ile çarpmak lazım." SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ TAŞIYAN GEMİ GECİKTİ SIKINTI ARTTI
İzmit Gaz A.Ş. Genel Müdürü İmat Erdoğan yaptığı açıklamada, “İzgaz, ‘Şimdilik’ kaydıyla sanayi kuruluşlarının kesintisini iptal etmiş olup, gaz artı sağlanmaya devam edilmektedir. Botaş ile görüşme ve değerlendirmeler yapılmaktadır” dedi. Ancak bu ‘şimdilik’ kaydı, sanayicideki tedirginliği ortadan kaldırmadı. İran ve Rusya ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde, sanayi kuruluşlarının doğalgazlarının yeniden kesilmesinin gündeme gelebileceği, sanayicinin de buna hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.
GÜNEY MARMARA'DA ŞİRKETLERİN GAZI KESİLDİ
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Mahmut Yılmaz, çoğunluğu Bursa'da bulunan Güney Marmara'daki 40 otoprodüktör şirketten 2'si dışında tümünün doğalgazının dün itibariyle kesildiğini bildirdi.
Yılmaz, şöyle devam etti: “Ayrıca, BOTAŞ'tan bugün saat 11.00 itibariyle sanayiye verilen doğalgazın da kesileceği yönünde haber aldık ancak, henüz gerçekleşmedi. Eğer, sanayi doğalgazı kesilirse üretim büyük darbe yer. Biz bu duruma şiddetle itiraz ediyoruz. Oluşabilecek zararı kim ödeyecek? Bugüne kadar B planları niye yapılmadı, tedbirler alınmadı anlayamıyoruz.”
Yılmaz, AB ülkelerinde 3-4 ay yetecek kadar gaz depolayabilen tesislerin bulunduğuna dikkati çekerek, “Kış aylarında gaz arzında sıkıntı olabileceği tahmin edilmeliydi. BOTAŞ, yeterli kapasiteye sahip depolama tesisleri yapmalıydı. Marmara Ereğlisi'ndeki depolama tesisi 1 milyar 600 milyon metreküp kapasiteye sahip ve sadece 15 gün idare edebilir” görüşünü dile getirdi.
KONUTLARDA SIKINTI YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, doğalgazda konutlara dönük bir sıkıntı olmadığı, kesintili tarifeden gaz alan sanayi müşterileri ile çevrim santrallarına dönük kısıntının ise devam ettiği bildirildi. Türkiye'nin günlük doğalgaz ihtiyacı 100 milyon metreküp olarak hesaplanırken, küçük bir açıkla karşılanıyor.
Bugün itibarıyla Mavi Akım'dan 32 milyon metreküp, Batı hattından 30 milyon metreküp, İran hattından 10 milyon metreküp, Marmara Ereğlisi'ndeki LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesislerinden 19 milyon metreküp gaz girişi söz konusu. Yerli üretim olarak da TPAO'nun 1.5 milyon metreküplük katkısı sürüyor.
Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ”belediyenin stokunda 2-3 güne yetecek kadar gaz bulunduğu, kesilmesi durumunda Ankaralılar'ın doğalgazsız kalacağı” sözlerini yorumlayan bakanlık çevreleri, öncelikle konutlara dönük sıkıntının kesinlikle söz konusu olmadığını söylediler. “Belediyenin stoğundaki gaz” ifadesiyle “borulardaki gazın” kastedilmiş olabileceğini anlatan aynı çevreler, “Türkiye'nin günlük 100 milyon metreküp tüketimi var, yüzde 20'si konut. Doğalgaz akışında olağandışı sıkıntı olursa, bu sadece Ankara için geçerli olmaz. Şu an öyle bir durum da yok. Her koşulda konutlara öncelik verilir. Konutlara dönük sıkıntı kesinlikle söz konusu değil” dediler.
DENİZLİ'DE 3 ŞİRKETE DOĞALGAZ AKIŞI DURDU
BOTAŞ, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü'ne de sevkiyatın durdurulacağını bildirdi. Denizli OSB Müdürü Tanju Beştaş, BOTAŞ'ın doğalgaz kullanarak kendi enerjisini üreten Ak Enerji ve Dentaş ile kendi kullandığı enerjinin dışında TEDAŞ'a da elektrik satan Menderes Enerji'ye doğalgaz verilmesini durdurduğunu bildirdi.
Beştaş, ”BOTAŞ'tan gönderilen yazıda, '26 Ocak 2006 günü saat 10.00 itibariyle doğalgaz verilmesi durdurulacak' deniliyor. Ancak şu ana kadar kesilme olmadı. Yaptığımız görüşmede, Çanakkale Boğazı'ndan geçecek geminin doğalgazı boşaltması halinde, kesme olmayabileceği de ifade edildi. Bekliyoruz” dedi. BOTAŞ, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü'ne de sevkiyatın durdurulacağını bildirdi.
ANKARA'DA DA ÜRETİM DURDU
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nin elektrik ihtiyacını karşılayan Çevrim Santralı'na gaz gelişinin durduğunu, dolayısıyla elektrik üretilemediği için sıkıntı yaşandığını söyledi. Santralın doğalgaz ihtiyacına dönük, geçen sene BOTAŞ ile ucuz olan “kesintili” tarife üzerinden sözleşme yapıldığını hatırlatan Çağlayan, ancak sık sık kesilmeler yaşanınca, kesintisiz tarifeye geçildiğini kaydetti.
KAYSERİ'DE 3 KURULUŞA DOĞALGAZ AKIŞI DURDU
BOTAŞ Kayseri İşletme Müdürü Kemal Tortop, doğalgaz kullanarak kendi enerjisini üreten Orta Anadolu A.Ş. ile Şeker Fabrikası ve ürettiği enerjiyi satan Zorlu Enerji'ye doğalgaz verilmesini geçici bir süre durdurduklarını söyledi.
İran ve Rusya kaynaklı olduğu bildirilen geçici kesintinin birkaç gün içinde sona ereceğini belirten Tortop, konutlarda kullanılan doğalgazın kesilmesiyle ilgili herhangi bir çalışma olmadığını bildirdi.
ÇANAKKALE SERAMİK, AKÇANSA VE DARDANEL FABRİKALARI DOĞALGAZ BEKLİYOR
Çanakkale'de doğalgaz sıkıntısı nedeniyle, doğalgaz ile elektrik üreterek çalışan fabrikalarda üretimin kısmen durduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, günde 600 bin metreküp doğalgaz kullanarak üretim yapan Çanakkale Seramik Fabrikaları Genel Müdürü Remzi Gula, üç gündür doğalgaz sıkıntısı yaşadıklarını, bu nedenle üretimin tamamen durduğunu bildirdi. Gula, “Günlük 600 bin metreküp ihtiyacımız olmasına rağmen, ancak 200 bin metreküp doğalgaz alabiliyoruz. Bu gazla ancak seramik pişirme fırınlarını sıcak tutabiliyoruz. Sıkıntının birkaç gün içinde geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi. Çanakkale'de doğalgaz kullanarak elektrik sağlayıp üretim yapan Akçansa Çimento Fabrikası, Dardanel Ton fabrikalarının da aynı sıkıntıyı yaşadıkları kaydedildi.