Fabrikalarda, ofislerde Dünya Kupası pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Fabrikalarda, ofislerde Dünya Kupası pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2002 01:52

Yarın Güney Gore'de ilk maçla start alacak Dünya Kupası, bütün dünyada çalışanlarla patronlar arasında ‘futbol pazarlığı’ başlattı.

Bazı ülkeler çalışmayı maçlara feda etmeye yanaşmıyor, bir bölümü esnek davranıyor. Türkiye'de şirketler ‘fabrikada, ofiste maç seyret’ formülünü seçiyor.

GÜNEY Kore ve Japonya'da gerçekleşecek ve Güney Kore ayağı yarın başlayacak Dünya Kupası maçları dünya genelinde çalışma saatlerini tartışmaya açtı. Alman ekolü iş disiplinini maç heyecanına feda etmemekten yana tavır alırken, İsviçre'de esneklik için elden gelen yapılacak. Türkiye'de de uygulama şirketlerin kendi iş özelliklerine göre şekillenecek. Çünkü Türkiye 48 yıldır Dünya Kupası için finallerde oynamadı.

Türk Milli Takımı kendi grubundaki ilk maçını 3 Haziran'da saat 12.00'de Brezilya ile ikinci maçını 9 Haziran'da saat 12.00'de Kosta Rika ile üçüncü ve son maçını ise 13 Haziran'da saat 09.30'da Çin ile yapacak. Bu üç maçın da işyerlerinde mesai saatlerine denk gelmesi şirketleri düşündürüyor. Eczacıbaşı ve Sabancı Holding henüz bu konuda çalışanların lehine bir uygulama planlamazken, Koç Grubu şirketlerinden Arçelik, çalışanların maçları ofislerinde ve fabrikada seyretmesi için işyerlerine dev TV ekranları hazırlıyor. Dünya Kupası heyecanının 48 yıllık bir özlem olduğunu belirten Arçelik yöneticileri, 5 bin 800 çalışanın maçları izleyebilmesi için İstanbul, Eskişehir, Ankara, Bolu ve Çerkezköy'deki fabrikalarda 15 projeksiyon ve dev ekran TV'ler kurulacağını açıkladı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, sendika olarak milli maçların seyredilmesine sıcak baktıklarını, ancak üyelere genel bir uygulama için telkinde bulunmadıklarını söyledi. Kudatgobilik, ‘‘Her işletme kendi üretim düzeni ve imkanı içinde esneklik sağlamak şartıyla milli maçları seyrettirebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta üretimden fedakarlık etmemektir. Milli maçların denk geldiği saatlerde fabrika yemekhanelerine kurulacak büyük ekranlarda futbol heyecanı yaşanabilir’’ dedi.

İŞE GÖRE DEĞİŞİR

Kal-Der Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Argüden de, bu konudaki uygulamanın tamamen işlerin niteliğine göre değişebileceğini belirterek, ‘‘Bazı işler var ki ara vermeye gelmez. Bazı işlerde ise ek ya da esnek zaman kullanımı mümkündür. Bu konularda yönetimler kendi iş özelliklerine göre karar vermeli. Örneğin sağlık hizmetlerinde maç seyredilsin diye aksamaya yol açılamaz ya da bazı sanayi kollarında üretim bantlarının sürekli çalışması zorunludur ve maç var diye üretimi aksatamazsınız’’ dedi.

İş Kanunu'na göre çalışma saatlerinde işyeri sorumlusundan izin almadan televizyon seyreden işinden bile olabiliyor. Bu yüzden çalışanların maçlar için işyerlerinde belirlenen genel kuralları bilmesi ve uyması büyük önem taşıyor.

İsviçreli'nin maç seyretme maliyeti 189 milyon dolar

İSVİÇRE'deki St. Gallen Üniversitesi Ekonomik ve Mali Araştırmalar Enstitüsü, İsviçre'lilerin, Dünya Kupası maçları sırasında yaklaşık 5.8 milyon saati televizyon karşısında geçireceklerini bunun da şirketlere vereceği zararın 189 milyon dolar olacağı hesapladı. Dünya Kupası karşılaşmalarının İsviçre'de çalışma saatlerine denk gelmesi nedeniyle, verimlilik kaygısı taşıyan büyük şirketler ise bazı önlemler aldı. İsviçre'nin çokuluslu şirketlerinden Sulzer ve reasürans şirketi Swiss Re, öğle yemeği saatlerinde çalışanlarının maç izlemelerini sağlama kararı aldı. Bu şirketler, kupa süresince isteyen herkese çalışma saatlerini kendilerine göre belirleme hakkı da veriyor.

Almanlar işyerinde futbolu yasaklıyor

ALMANYA'da Dünya Kupası Finalleri süresince şirketlerin çoğunda ‘‘televizyon seyretmenin’’ yasaklanacağı bildirildi. Wirtschaftswoche adlı haftalık ekonomi gazetesinin yaptığı bir kamuoyu araştırması, Almanya'daki şirketlerin yüzde 84'ünün Dünya Kupası Finalleri karşılaşmaları sırasında televizyon yasağı getireceğini ortaya koydu. Şirketlerin yüzde 16'lık kısmının ise çalışanların bazı maçları ya da hepsini seyretmelerine izin vereceği belirtildi. Berliner Kurier gazetesi ise yöneticisinden izin almadan maç izlerken yakalanan bir şirket çalışanının maaşının kesilebileceği ya da işten çıkartılabileceği uyarısında bulundu. Berlin'deki şirket ve mağaza yöneticilerinin çoğunun da maç seyredilmesine izin vermeyeceğine işaret edilen haberde, Karstadt Sport adlı mağaza müdür Michael Holtfrerich'in ise ‘‘İşlerini ihmal etmedikleri sürece çalışanlarımız maçlara arada bir göz atabilirler’’ şeklinde konuştuğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!