Eyüp Sultan’dan Maryland’a

Güncelleme Tarihi:

Eyüp Sultan’dan Maryland’a
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 19:46

EYÜP Sultan Türbesi’nin tahrip olan İznik çinilerini onaran, eksiklerinin yerine yenilerini imal eden Sevinç Öztürk ve Nejla Anıl, ABD’nin Maryland eyaletinde açılan Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin muhtelif bölümleri için de 550 metrekare İznik çinisi üretti.

Haberin Devamı

MARMARAY’dan, Eyüp Sultan Türbesi’ne, Atatürk Havalimanı CIP Salonu’ndan Emlak Konut projelerine, Emirlerin, Kralların saraylarına, Han Çadırı’na,

Eyüp Sultan’dan Maryland’a

TBMM asansörüne kadar yüzlerce binanın, duvar ve zeminlerine İznik çinisi üretip uygulayan Sevinç Öztürk ve Nejla Anıl’ın son büyük işi Maryland ABD’deki Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi oldu.

İki kadın girişimci bu projenin farklı bölümleri için 550 metrekare İznik Çinisi üretip uyguladı. Mülkiyede işletme okuyan ve reklam pazarlama alanında profesyonel çalıştıktan sonra ‘çinici’ olan Nejla Anıl, 2000 yılında kendi işini kurduğunu söylüyor. 2003’te İktisat mezunu ve turizm sektöründe çalışan Sevinç Öztürk ile ortaklık kurarak ‘Anikya İznik Çinisi’ işini büyütme yoluna girmiş. İkilinin ‘geleneksel sanattan dünya markası çıkarma’ çabası Washington Üniversitesi MBA Programında tez konusu da oldu. İki kadın girişimci, işleriyle ilgili güncel gelişmeleri şöyle özetliyor:

Eyüp Sultan’dan Maryland’a

HER YERE İZNİK ÇİNİSİ
“Anikya olarak, geleneksel Türk sanatı İznik Çinisini, dünya markası yapmadan bu işin peşini bırakmayacağız. Camilerde, otellerde, parklarda, konutlarda, çok amaçlı yapılarda ama her yerde dünyayla buluşturacağız. Bina ve mekanlarda uygulama olarak şu ana kadar 36 ülkeye yayılmış durumdayız. Hediyelik eşya olarak da 50 ülkeye ulaştık. Amerika, Japonya, Suudi Arabistan, BAE; Rusya Azerbeycan, İtalya, Fransa, Türkmenistan gibi ülkelerde artık Anikya’nın ürettiği İznik çinisi eserleri var. Ciromuz şu andaki işlerimize bakarak bu yıl ikiye katlanacak gibi görünüyor.

DİYANET BÜYÜK İŞ YAPTI
Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi (Diyanet Center of America-DCA) gerçekten de oradaki tüm Müslümanlar için hizmet verecek muhteşem bir eser oldu. Biz gittiğimizde daha açılışı yapılmadan bir salonunda Hint düğününe tanık olduk. Bu bakımdan kültürlerin buluşması, kaynaşması için de çok önemli bir merkez oldu. Anikya İznik çinisi olarak bizim bu eserde, hamam harici, tüm alanlarda ürünlerimiz uygulandı. Toplamda 550 metrekarelik üretim yaptık. Uygulamayı Hassa Mimarlık yaptı ki bugüne kadar da zaten işlerimizin büyük bölümünde onların teveccühüyle ilerledik.

Eyüp Sultan’dan Maryland’a

ÇİNİ İÇİN ‘BRANDING’ TEZİ
Bizim Japonya’dan ABD’ye kadar uzanan İznik çinisi maceramız George Washington Üniversitesi MBA Programında tez konusu da oldu. Bizi seçmelerinin nedeni ‘bir geleneksel sanat nasıl dünya markası olabilir’ sorusuna cevap olabilecek örnek teşkil etmemiz. Bu nedenle bizim için ‘Branding’ (Markalaşma) ve ‘Strateji’ olmak üzere iki başlık altında tez çalışması yapılıyor. 24 Mayıs’ta tez ekibi sunumunu yapacak. Biz de zaten Anikya, olarak İznik çinisinin ‘Türk lokumu’ gibi dünyada tanınmasını hedefliyoruz.
sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!