Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2008 14:17
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren GAP Eylem Planında ilk üç ayında yüzde 53'lük bir gerçekleşme oranına ulaşıldığını bildirdi.
Ekren, GAP Eylem Planının üç aylık uygulama sonuçlarını Mardin'de düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.
GAP'ın bölgede refah ve mutluluğa ciddi şekilde katkı sağlayacak bir proje olduğunu söyleyen Ekren, dünyada gıda krizinin yaşandığı bir dönemde, projenin yabancı yatırımcıları bölgeye çekecek bir potansiyele de sahip bulunduğunu ifade etti.
2012 yılının sonuna kadar GAP'ın toplam 26,7 milyar TL bir finansman ihtiyacı olduğunu kaydeden Ekren, söz konusu tutarın 7,3 milyar TL'sinin bütçeden karşılanacağını,geri kalan 19,4 milyar TL'lik ek finansmanın da 14,5 milyar TL'lik bölümünün özelleştirme ve işsizlik fonundan sağlanacağını belirtti.
Ekren, bunun dışındaki finansmanın ise Yap-İşlet-Devret yönteminin yanı sıra özel-kamu işbirliği ile temin edileceğine işaret etti.
GAP Eylem planı çerçevesinde bu yıl proje için 1 milyar TL ek finansman sağlandığına da dikkati çeken Ekren, bütçeye konulan 894,3 milyon TL ile birlikte bu yılki toplam ödeneğin 1 milyar 894,3 milyon TL'ye ulaştığını bildirdi.
Bakan Ekren, bunun yüzde 53'lük bölümünü oluşturan 1 milyar 6,8 milyon TL'sinin de şu ana kadar kullanıldığını söyledi.
EN BÜYÜK PARA ALT YAPIYA
Başbakan Yardımcısı Ekren'in verdiği bilgiye göre, GAP'ta bu yıl şu ana kadar yapılan harcamanın 510,1 milyon TL'si alt yapının geliştirilmesi için kullanıldı. Bunu 459,5 milyon TL ile sosyal gelişmenin sağlanması projeleri, 37,2 milyon TL ile de ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi projeleri takip etti.
Söz konusu dönemde maddi gerçekleşme eğitimde yüzde 81, sağlıkta yüzde 100, kültürde yüzde 97, tarımda yüzde 60, sulamada yüzde 54, enerjide yüzde 32, ulaştırmada da yüzde 58, istihdamda yüzde 40, fiziki alt yapıda da yüzde 24 olarak belirlendi.
Sağlık yatırımları ile 2008 sonu itibariyle 920 yeni yatak kapasitesi oluşturulacak. 15 anaokulu ve 643 derslik hizmete sokulmuş olacak.
Bu yıl TOKİ'nin tamamladığı ya da inşaatı devam eden konut adedi de 27 bin 101'e yükselecek.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YAKINDA İLAN EDİLECEK
Başbakan Yardımcısı Ekren, açıklamaları sırasında bölgesel ve sektörel teşvik çalışmalarının sürdüğünü ve yakında ilan edileceğini de ifade etti.
Ekren, yeni sistemin GAP'ta teşvik edilecek sektör ve illere 14,5 milyar TL'nin dışında da ek kaynak temin edeceğini bildirdi.
e-GAP projesinin de Telekom ile yapılan işbirliği çerçevesinde yakında devreye gireceğini anlatan Ekren, bu proje ile GAP'taki projelerin internet ortamında kullanıcılar tarafından da izlenir hale geleceğini kaydetti.
Ekren, bir soru üzerine 2009 yılında 1,5 milyar TL'si işsizlik, 2,5 milyar TL de özelleştirme fonundan olmak üzere GAP ve Konya Ovası projeleri için 4 milyar TL'lik ek kaynak yaratılacağını ve bu kaynağın önemli bir bölümünün GAP'ta kullanılacağını vurguladı.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunun gıda ve benzeri destekler dışında da bölgeye katkı sağladığını da kaydeden Ekren, iş gücü yetiştirme programı kapsamında da yerel kaynakları devreye sokacak projeler üzerinde durulduğunu anlattı.
Ekren, GAP Eylem Planı bittiğinde 3 milyon kişiye istihdam sağlanmasının beklendiğine dikkati çekti.
DİYARBAKIR CAZİBE MERKEZİ
Başbakan Yardımcısı Ekren, Diyarbakır'da Cazibe merkezi kurulmasına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu Kararının bir hafta içinde çıkacağını da bildirdi.
2008'de Diyarbakır'ın yanı sıra Şanlıurfa, Gaziantep, Trabzon ve Sivas'ta da cazibe merkezlerinin kurulmasının planlandığına işaret eden Ekren, “pilot uygulama Diyarbakır'da olacak. DPT çalışmalarını bitirdi, 15 milyon TL ödenek ayrıldı. Cazibe merkezleri şehirlerin merkezlerine yapılacak işlere yönelik Diyarbakır'da ayrılan ödeneğin bir bölümü kullanılır” diye konuştu.
Mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin bir soru üzerine de Ekren, konuyla ilgili tasarının TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunduğunu hatırlatarak, acil yasalara ilişkin liste hazırlandığını bu düzenlemenin de gündeme geleceğini söyledi.
“GAP Eylem planında çok iddialıyız” diyen Ekren, bölgede alt yapı oluşturulduğunda yeni işyeri ve fabrikaların bölgede hızla inşa edilmesinin beklediklerini ifade etti.
Ekren, çocukların çeşitli eylemlerde kullanılmasıyla ilgili olarak da sosyal yatırımlarda kadınlara ve çocuklara öncelik tanıdıklarını kaydetti.
Bölgedeki temel sorunun mesleksizlik olduğunu dile getiren Bakan Ekren, “bölgedeki gençlere onların ihtiyacı olan donanımları kazandırmayı amaçlıyoruz. Yerel aktörlerin tercihleri gösteriyor ki biz bu konuda daha fazla gayret göstereceğiz” diye konuştu.
GAP'TA HARCAMALAR 2009'DA BAŞLAYACAK
DPT Müsteşar Yardımcı Halil İbrahim Akça da basın toplantısında Doğu Anadolu ve Konya Ovası projelerinin de 2009'da planlama kapsamına alındığını belirtti.
Bunlara ayrılacak kaynakların da belirlendiğini ifade eden Akça, önümüzdeki yıl bu projeleri ilişkin harcamaların da başlayacağını kaydetti.
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de GAP'ta bu yıl yüzde 90'ın üzerinde bir nakdi gerçekleşme beklediklerini söyledi.