Güncelleme Tarihi:
Hükümetin ekonomide açıkladığı eylem planı, başta faktoring olmak üzere küçük ve orta boy işletmeleri fonlayan finansman şirketlerinin de yüzünü güldürdü. Yaklaşık 500 bin KOBİ’ye hizmet veren faktoringciler, reel sektöre yönelik alınacak tedbirlerin faktorin pazarını büyüteceğini söylüyor.
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, faktoring şirketlerinin 100 bin KOBİ’ye hizmet verdiğini belirterek, “Müşterilerimizin borçlularını da dikkate alırsak, 500 bin KOBİ demek oluyor ki, bu ciddi bir rakam. Bu, hem faktoringin KOBİ’ler için hem de KOBİ’lerin faktoring sektörü için önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
FİNANSMAN ARTACAK
Eylem paketinin genel olarak ekonomik hayata canlılık getireceğini ifade eden Baydar, şunları söyledi: “Destek verilen kitlelere sağlayacağı faydanın yanı sıra, bu kitlelerin birbirleriyle etkileşim içinde olduğu ekonominin bütününde, zincirleme bir etki de olacaktır. KOBİ’lerle daha içli dışlı olmamız sebebiyle, bizi de olumlu etkileyecektir” dedi.
İş Faktoring Genel Müdürü Onur İzci, eylem planının gerek KOBİ, gerekse daha küçük ölçekteki mikro İşletmelerin üretim ve satışlarını destekleyecek teşvikler içerdiğini vurgulayarak, “Firmaların büyümesi için tetikleyici olacağını, bizden talep edilecek finansmanın artmasına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Açıklanan tedbirler üretici sektörlerin canlanmasına katkı sağlayacağı için faktoringin işlem hacmine de olumlu yansıyacaktır” dedi.
BÜYÜME DEVAM EDECEK
Finansal Kurumlar Birliği Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, eylem planının ekonomiye önemli açılımlar getireceğini belirterek, şunları söyledi: Sektörümüzün de bu konuda önemli kazanımları olacak. Üretim, ticaret arttıkça sektörümüz de büyümeye devam edecek. Bilhassa eylem planında belirli süre için hedeflerin konması önemli. Ekonomi, finans ve ticaret alanlarında yapılacak reformların direkt ya da dolaylı faydası olacak. Ayrıca, vergi konularında reform; eylem planında geniş yer buluyor. Sektörümüz için maliyeti arttıran vergi yüklerinin ortadan kalkması lazım. KOBİ tabanlı bir müşteri portföyüne hitap eden sektörümüz için karşılıkların istisna edilmesi, harç muafiyetleri ve çifte BSMV konusu sektörümüz açısından çok önemli.”
VERGİSEL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
İş Faktoring Genel Müdürü Onur İzci, faktoringte rekabet eşitliğini bozan mevcut vergisel sıkıntılara çözüm beklediklerini belirterek, şunları söyledi: “Faktoring şirketleri şüpheli hale gelen alacakları için ayırdıkları karşılıkları, kurumlar vergisinden indiremiyor. Yurtdışından kullandıkları ihracatın finansmanı haricindeki krediler için anapara üzerinden binde beş ile yüzde üç arasında KKDF ödüyor. Bankalardan alıp kullandırdığı krediler için, hem bankaya yüzde 5 BSMV ödüyor, müşterisine de aynı oranda BSMV yansıtıyor. Bunlar, KOBİ’lerin finansmana erişimine sağladığı kayda değer katkının yanı sıra, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında da önemli bir fonksiyonu olan faktoringin, istenilen büyüklüklere ulaşmasını, kullandırdığı kredilerin maliyetini olumsuz etkiliyor.”