Güncelleme Tarihi:
Makine ihracatçılarının yurtdışında daha rahat mal satabilmeleri için kolları sıvayan Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB), Türk Eximbank ile bir ilke imza attı. Almanya ve İtalya gibi ülkelerin uzun yıllardır uyguladığı ‘Ülke Alıcı Kredisi Programı’, Türkiye’de ilk defa makine sektörü için uygulanacak. Makine ihracatçılarının yurtdışında daha rahat müşteri bulabilmesini sağlayacak olan uygulamada makine sektörü 500 milyon dolar kredi kullanmayı hedefliyor. Kredi tutarı ihraç edilecek ürünlerin yüzde 85’i ile sınırlı tutuluyor.
Uygulama sayesinde 2023 hedefine rahat ulaşılacak
Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras ve Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği arasında imzalanarak uygulamaya konulan Ülke Alıcı Kredisi Programı toplantısında konuşan OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, sektör için önemli bir sürecin başladığına dikkat çekerek, “Türkiye ihracatı için hedef 2023 yılında 500 milyar dolardır. Bizim aynı dönem içerisindeki hedefimiz ise bu rakamın yüzde 20’lik kısmı olan 100 milyar dolardır. Türk Eximbank ile yaptığımız bu uygulama sayesinde, Türk Eximbank’tan veya onun anlaşmalı olduğu bankalardan dolaylı olarak kredi kullanılabileceğini söyleyen Dalgakıran, “Bu sayede Türk Eximbank alıcılara kredi açarak, ihracatçılarımızın elini güçlendirmiş oluyor” dedi. Hedeflerinin uygulama çerçevesinde 500 milyon dolarlık bir kredi kullandırmak olduğunu açıklayan Adnan Dalgakıran, “Sektörümüz, devrim niteliğindeki bu uygulama ile ciddi hamle gösterirse bu rakamlar çok daha yukarılara çıkacaktır. Bu rakam da bize yetmez aslında ama gelecekte daha yukarılara çıkmasını umut ediyoruz” diye konuştu.
Makine sektörüne 2010 yılında 1 milyar dolar civarında kısa vadeli kredi desteği sağladıklarını açıklayan Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras ise bugüne kadar kısa vadeli kredi destekleri ile ihracatçıların yanında olduklarını belirtti. Yeniaras, ‘Ülke Alıcı Kredisi Programı’ ile orta ve uzun vadeli kredi uygulamasını getirdiklerini vurgulayarak, “Bu kredi programı, yeni pazarların elde edilmesi ve mevcut pazarların korunması açısından oldukça önemli. Yapılan araştırmalar son yıllarda ihracatta yaşanan sıkıntılar mal siparişlerinin azalması ve alıcıların finans bulmada yaşadıkları sıkıntı yaşadıklarını ortaya koyuyor. Bu uygulama sayesinde alıcıya sağladığımız kredi ile bu iki sorunun çözümüne katkı sağlamış olacağız. Satışların büyük bir kısmının yapıldığı AB, ABD, Kuzey Afrika ülkeleri ve Asya ülkelerinde alıcılara kredi hattı açılmış olacak” dedi.
Finansman sıkıntımız ortadan kalktı
Toplantıda konuşan OAİB Başkan Yardımcısı Serol Acarkan ise, imzalanan sözleşme ile sektöre yeni bir umut vaat ettiklerini belirterek, “En önemli sorunumuz finansman kaynaklarının azlığı idi. Gittiğimiz her yerde yabancı ülkelerin bu konuda yaptıklarından söz ediliyordu. Paramız yok, finans kaynaklarımız sınırlı deniyor ve rakip ülke ihracatçılarının 3-5 yıl vadeli mal sattıklarından söz ediyorlardı. İşte bu anlaşma ile finansman sıkıntısı diye bir sorunumuz kalmayacak. Bu krediyi çok iyi değerlendirebilirsek, makine sektörü olarak cari açığı ciddi bir şekilde kapatacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Amaçlarının KOBİ’lerin güçlenmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Acarkan, “Başta KOBİ’ler olmak üzere sermaye darlığı çeken sektörümüz artık daha kuvvetli hale gelecek. Uluslar arası pazarlarda rekabet gücümüz bu sayede daha da artacak” dedi.