Güncelleme Tarihi:
Kaplan, yaptığı açıklamada, bankanın temel amacının ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, ihracatçılar ile yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılması olduğunu söyledi.
Bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklediklerini ifade eden Kaplan, Türk Eximbank'ın 2011 yılında ihracata 12,5 miyar dolar civarında destek verdiğini bildirdi.
Geçen yıl ihracatçıya 6,7 milyar dolar civarında kredi kullandırdıklarını ve 5,8 milyar dolar civarında sigorta desteği verdiklerini belirten Kaplan, “Bu yıl çok büyük hedefimiz var. Bu yılki hedefimiz yaklaşık 21 milyar dolar. Bunu kredilerde çok rahat gerçekleştireceğiz. Sigortada da ciddi bir şekilde çalışıyoruz, orada da önemli ölçüde hedefimizi tutturacağız” dedi.
Hayrettin Kaplan, 2012 yılı desteklerinin yaklaşık 12 milyar dolarlık bölümünün kredi olacağını kaydetti.
Türkiye'de ihracatçılarda sigorta kültürünün çok gelişmediğini ifade eden Kaplan, ülkemizde 51 bin civarındaki ihracatçı firmadan geçen yıl sonu itibariyle bin 232 tanesinin ihracat kredi sigortası bulunduğunu bildirdi. Kaplan, “Hem ilave müşteri hem de mevcut müşterilerimizin daha fazla sevkiyatlarını sigortalatmalarını hedefliyoruz. Burada bizim de operasyonel sorunlarımız vardı, onları da çözüyoruz. Bu yolla burada ciddi bir artış hedefliyoruz” diye konuştu.
Dünyanın artık kaotik bir süreçten geçtiğine, AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krize ve bölgede yaşanan “Arap Baharı” gelişmelerine dikkati çeken Kaplan, şunları söyledi:
“Bu açıdan baktığımızda ihracat sigortasının önemi artıyor. Aslında sigorta sayesinde düşük bir primle birtakım riskleri bertaraf ediyorsunuz. Ama bizim ihracatımızda böyle bir alışkanlık gelişmediği için bu biraz zaman alacak. Bu kriz aslında bu bilinçlenmeyi artırıyor. Çünkü birtakım müşterilerimiz sigortalatmadığı sevkıyatlarda ödememezlik olunca, burada ortaya çıkan riski anlamaya başlıyor. 'Bir musibet bin nasihatten hayırlıdır' derler, öyle bir durum da çıkıyor ortaya. Ama çok hızlı gelişmeyecek, bu zaman alacak. Bu konuda da biz elimizden geleni yapıyoruz.”
İstanbul'a taşınma
Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü'nün sonbaharda İstanbul'a taşınacağını da bildirdi.
Kaplan, “Ümraniye'de zaten bir iş merkezi gelişti. Oradan bir yer kiraladık. Ağustos sonunda oraya taşınıyoruz” dedi.
Türk Eximbank'ın İstanbul ve İzmir'de birer şubesi, Denizli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Adana ve Trabzon'da ise irtibat bürosu bulunduğunu hatırlatan Kaplan, taşındıktan sonra İstanbul'daki şubeyi Genel Müdürlüğün içine alacaklarını, Ankara'da şubeleri olacağını kaydetti.
Kaplan, bankada 400 civarında personelin görev yaptığını belirtti.
Türk Eximbank'ın yurt dışında şube açma planı olup olmadığına ilişkin soruya Kaplan, “Şu anda yok. Bilançoyu biraz daha büyütüp, ciddi bir kar, gelir noktasına erişirsek bunu yapabiliriz” yanıtını verdi.