Evren, liman ihalesinde

Güncelleme Tarihi:

Evren, liman ihalesinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

EMEKLİ olduktan sonra Marmaris'e yerleşen Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, liman işletmeciliğine de soyundu. Evren, Marmaris Limanı'nın işletmesine en yüksek teklifi veren Marmaris Ortak Girişim Grubu'nda yer aldı.

YEDİNCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, Marmaris Limanı'nın işletme hakkı devri için açtığı ihaleye girdi. Evren, dün son turu yapılan ihalede 14 milyon 900 bin dolar en yüksek teklifi veren Marmaris OGG'de (Ortak Girişim Grubu) yer aldı.

İhaleye bizzat gelmeyen Kenan Evren'in, Marmaris OGG'ye 40 bin dolar ile katıldığı öğrenildi. Evren'in ihale sonuçlandıktan sonra, ihaleye katılan Marmaris Ortak Girişim Grubu temsilcilerine, ‘‘Yahu pahalı almışsınız’’ dediği öğrenildi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)'ne ait Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Dikili ve Alanya limanlarının işletme haklarının 30 yıllığına devri için açılan ihalelerin son turları dün yapıldı. Beş limanın da satış bedeli, yüzde 25'si peşin, kalanı yüzde 12 dolar faizi üzerinden 3 yıl vadede ödenecek. Satış işlemleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayından sonra kesinleşecek. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Salih Taştan'ın Komisyon Başkanlığı'nı yaptığı ihalelerin seyri ve beş liman için alınan en yüksek teklifler şöyle:

MARMARİS LİMANI: Beş yatırımcı grup katıldı. Komisyonca tarafından belirlenen 10 milyon dolar başlangıç tutarlı ve 150 bin dolar artırım aralığı ile sözlü turlara geçildi. En yüksek teklifi 14 milyon 900 bin dolar ile Marmaris OGG verdi.

ALANYA LİMANI: Beş yatırımcı grubunun katıldığı ihalede ilk turda ulaşılan en üst değer 1 milyon 25 bin dolar oldu. Sözlü turların ilkinde en yüksek teklif 1 milyon 600 bin dolar ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası OGG verirken, diğerleri iheleden çekildi.

KUŞADASI LİMANI: Yedi yatırımcı grubun katıldığı ihalenin nihai pazarlık görüşmelerinin ilk turunda revize teklifler alındı. Bu turda ulaşılan en yüksek değer 45 milyon dolar oldu. Daha sonra en yüksek teklifi, 61 milyon dolar ile Limaş Kuşadası ve Çevresi Liman İşletmeleri ve Hizmetleri Turizm Sanayi ve Ticaret, İnşaat, Eğlence, Nakliyat ve Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş. verdi.

DİKİLİ LİMANI: Altı yatırımcı grubun katıldığı ihalede ilk tur 1 milyon 600 bin dolarla kapandı. Sözlü turların dokuzuncusunda, Dikili Liman ve Turizm İşletmeleri OGG, 5 milyon 200 bin dolar ile en yüksek teklif vermiş oldu.

ÇEŞME LİMANI: İhaleye altı grup katıldı. Elemesiz yazılı ilk turda en yüksek değer 12 milyon 500 bin dolar oldu. Sözlü turlarda, Uzmar Uzmanlar Denizcilik ticaret ve Limited şirketi, Limanlar Ortak Girişim Grubu, Ege-Akdeniz Liman işletmeciliği OGG de ihaleden çekildi. En yüksek teklifi 26 milyon 250 bin dolar ile Çeşme Liman ve Turizm İşletmeciliği OGG verdi.

5 liman 108.9 milyon dolar

Liman En yüksek Teklif

Adı teklif (bin dolar) sahibi grup

Marmaris 14.900 Marmaris OGG

Alanya 1.600 ATSO OGG

Kuşadası 61.000 Limaş

Çeşme 26.250 Çeşme Liman ve Tur. OGG

Dikili 5.200 Dikili Liman ve Tur. İşl. OGG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!