Güncelleme Tarihi:
Koronavirüs önlemlerinin azaltılması ile evlilik hazırlığı yapanların sayısı arttı. Evlilik alışverişinin en önemli süreçlerinden biri olan mobilyacılarda da yoğun bir mesai dönemi başladı. Tam kapanmanın sona ermesi ile birlikte Bursa İnegöl’e bütün illerden sipariş yağmaya başladı. Fiyatlarda ise yüzde 20 oranında artış var.
"BEKLENTİMİZİN KARŞILANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan normalleşme sonrası sektörde yaşanan gelişmeleri hürriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Covid-19 pandemisinin her sektörü olduğu gibi kendilerini de etkilediğini belirten Ayhan, “Düğünlerin yapılamaması bu süreçte bizi etkileyen önemli olayların başında geliyor. Bu sene son altı ayda normalleşme adımlarının hızlanmasıyla beklentimizin karşılanacağını düşünüyoruz. 750 bine yakın düğün yapılması bekleniyor. Bu bizim sektör için önemli bir işaret. Çünkü satışlarımız genellikle yeni evlenenlere ya da yeni ev alanlara oluyor.” dedi.
"FİYATLAR YÜZDE 20 ARTTI"
Geride kalan sürede ham maddeye önemli zamlar geldiğini söyleyen Özcan Ayhan, “Hammaddeye ulaşmak çok zor oldu. Biz de ister istemez fiyatlara az da olsa yansıttık. Bu süreçte ham madde fiyatları yüzde 100 zamlandı. Bizim fiyatlarımız ise yüzde 20 artış gösterdi. Ham maddede yaşanan artışın tamamını fiyatlara yansıtmamız mümkün değil. Vatandaşların alım gücünü düşünerek fedakârlık yaptık. Her kesimin bütçesine uygun ürünlerimiz var.” açıklamasında bulundu.
"İŞLERDE YÜZDE 50 ARTIŞ OLDU"
Kapanma dönemlerinde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının mobilya satışlarını negatif anlamda etkilediğini söyleyen Ayhan, “Çünkü o dönem akşam da saat sınırlaması vardı. Bu nedenle biz de yüzde 90 kapalıydık. Tam kapanmanın ardından cumartesi gününe izin verildi ve bizim işlerimiz de yüzde 50 oranında artış gösterdi. Birçok ilden siparişler geliyor. Bizim müşterilerimiz genellikle hafta sonları alışverişe geliyor. Çünkü mobilya alırken farklı farklı birçok mağaza geziliyor. Kısa süren bir iş değil. Cumartesi günleri İnegöl’e gelip gece konaklayıp pazar günü alışverişe devam eden insanlar oluyordu. Hafta içi insanlar çalıştığı için satışlar etkileniyordu. O nedenle hafta sonu bir gün de olsa serbest olması bizim için çok iyi oldu. Düğünü yaklaşan ailelerden de hafta içi gelenler oluyor. Bizim sektörün alışveriş günleri cumartesi ve pazar. O nedenle pazar günü de serbest olursa işlerimiz yüzde 100 artış gösterir.
Sektörümüz yasaklar kalkınca çok daha iyi olacak. Biz yerli bir sektörüz. Ham maddemizin yüzde 80’i Türk, iş gücümüz Türk… İhracatta da önemli rakamlara ulaşıyoruz.