Evin ve şirketlerin omuz omuza patronları

Güncelleme Tarihi:

Evin ve şirketlerin omuz omuza patronları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2003 01:51

Türk iş dünyasında birlikte çalışıp, şirketlerini ortak çabalarıyla başarıya taşıyan çiftler dikkat çekiyor. DBR bünyesinde aylık yayınlanan Capital Dergisi, son sayısında ‘‘Omuz Omuza’’ başlığıyla hem evi, hem de şirketlerini birlikte yöneten çiftleri yayınladı.

AHU-ÜNAL AYSAL

Ortak deneyimler birleşti başardık

30 yıldır Avrupa'da ve Ortadoğu'da faaliyet gösteren Unit Yatırımlar Holding'in başında olan Ünal Aysal, son 15 yıldır eşi Ahu Aysal ile birlikte çalışıyor. Ahu Aysal, çocuklarını büyüttükten sonra şirketin turizm yatırım ve işletme bölümünün yönetimine talip olmuş. Eşinin insanları ve iletişimi çok seven karakterinin iş hayatında başarılı olmasını sağladığını düşünen Ünal Aysal, ‘‘Çalıştığımız süre boyunca eşime tam destek verdim. O da detaycı, dikkatli ve sürekli mükemmeliyeti arayan yapısıyla iş hayatında çok başarılı oldu’’ diye konuşuyor. Ahu Aysal birliktelikleri ile ilgili olarak, ‘‘Yaşanan ortak deneyimler birleşince kuvvetli bir diyalog içinde pozitif sonuçlara yol açıyor’’ diyor.

GÜLDEN-YILMAZ YILMAZ

Eşini ‘denizden’ çıkardı Koton'u birlikte yarattı

Koton'u son dönemlerde hazır giyim sektörünün önde gelen markalarından biri yapan Gülden-Yılmaz Yılmaz çiftinin başarı öyküsü küçük bir mağazaya kadar uzanıyor. 1988'de Gülden Yılmaz'ın Kuzguncuk'ta açtığı ihraç fazlası ürünler satan mağazada işler iyi gidince o dönemde deniz subayı olan Yılmaz Yılmaz'ın eşinin yanında yer almak için istifa ederek birlikte çalışmaya başlamışlar. Gülden Hanım, ağırlıklı olarak satışta çalışırken, Yılmaz Yılmaz ise üretim ve tedarikle ilgileniyor. Bugün artık mağazacılık ve satış işlerini profesyonellere bıraktıklarını söyleyen Gülden Yılmaz, eşiyle aralarında kesin bir iş bölümü olduğunu söylüyor. Gülden Yılmaz, ‘erkek’, Yılmaz Yılmaz ise ‘bayan’ koleksiyonlarını yönetiyor.

NURTEN-FİKRET ÖZTÜRK

Evde de şirkette de iş konuşuyoruz

Opet'in kurucuları Nurten-Fikret Öztürk çifti Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ni birlikte okumuşlar. Üniversiteyi 3 yılda bitirip evlenen çift Opet'i kurmadan önceki öğretmenlik dönemlerinde de aynı okullarda görev yapmışlar. 35 yıldır birlikte çalışan Nurten-Fikret Öztürk, birlikte çalışmalarının kendilerine çok olumlu katkıları olduğuna dikkat çekiyorlar. Nurten Öztürk, eşiyle çalışmanın sıkıntı yaratmadığını belirterek, ‘‘Fikret Bey daima patronumuz ve yönetim kurulu başkanımız oldu. Ben ise şirketin bekçiliğinden temizliğine kadar her görevi üstlendim. Fikret Bey ilk ticarete girdiğimde kasanın anahtarını bana teslim etti’’ dedi. Nurten Öztürk, eğitim, müşteri ilişkileri, halkla ilişkiler ve sosyal içerikli projeleri ile ilgilendiğini kaydediyor.

MERAL-NİYAZİ KURTSAN

Kazandık yatırdık, paranın kıymetini biliriz

Kurtsan çiftinin birlikteliği 1957 yılına uzanıyor. O tarihte Meral Hanım İzmir Kız Lisesi'nde birinci sınıf öğrencisiymiş. Tanışmışlar ve aynı yıl nişanlanmışlar. Lise bitince de hemen evlenmişler. 1960 ylında ilk çocukları, 1962'de de ikincisi dünya gelmiş. Meral Kurtsan, ilk çocukları ilkokula başladıktan sonrda 1967'de sınavlara girip İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazanmış. 1971 yılında mezun olduktan sonra da eşi Niyazi Kurtsan ile birlikte çalışmaya başlamış. Meral Kurtsan, o zamanlar bir eczaneleri olduğunu belirterek, ‘‘Ben onun başına geçtim. Eşim de sanayiye yöneldi’’ dedi. Halen birlikte çalışan çift, Kurtsan Holding'i yönetiyorlar. Niyazi Kurtsan, Holding'in yönetim kurulu başkanlığını, Meral Kurtsan ise başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor. ‘‘Eşim ile birlikte çalışmaktan her zaman zevk aldım’’ diye konuşan Niyazi Kurtsan, ‘‘Çalışıp kazandığımız tüm parayı işimize yatırdık. 1982'ye kadar kendi evimiz bile olmadı. Bu nedenle ikimiz de paranın kıymetini biliriz’’ yorumunu yapıyor.

SEHER-ORHAN TURAN

Birlikte çalışıyoruz sinerji yaratıyoruz

Yalıtım konusunda Türkiye'nin en başarılı firmalarından biri olan ODE Yalıtım'ı 1985 yılında kuran Orhan Turan, 1988 yılında daha önce özel bir şirkette muhasebe müdürü olarak görev yapan eşi Seher Hanım'la birlikte çalışmaya başlamış. 11 yıldır şirketin mali ve idari işlerini devralan Seher Turan, birlikte çalışmanın zorluklarına dikkat çekerek, ‘‘İş hayatımıza değil ama özel hayatımıza bazı olumsuzlukları oluyor. Özel hayatımız kalmıyor, iş olduğu gibi eve yansıyor’’ diye konuşuyor. Orhan Turan ise finansman işlerini eşinin yürütüyor olmasından çok mutlu olduğunu dile getirerek şunları söylüyor: ‘‘Seher Hanım tutumludur, paraya sahip çıkar. Bu özelliği şirket için çok faydalı oluyor. Biliyorsunuz krizlerin bu kadar sık yaşandığı bir ülkede finansman çok önemli. Paranın yönetiminde eşime çok güveniyorum.’’

NİHAL-MELİH ÇELET

Çocuklar istedi, iş hayatı da birleşti

Türkiye'nin deri alanındaki öncü firmalarından Desa'nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Melih Çelet, son 12 yıldır şirketi eşi Nihal Çelet ile birlikte yönetiyor. Melih Çelet, eşinin iş hayatındaki en büyük yardımcısı olduğunu belirtirken, Nihal Çelet ise eşinin çok iyi yönetici olduğunu düşünüyor.

Şirkette üretim ağırlıklı çalışan ve koleksiyonların hazırlanmasına yardımcı olan Nihal Çelet, ‘‘Eşimli birlikte çalışırken ona her zaman yöneticim gözüyle baktık ve söylediklerini dikkate aldım’’ diyor. Birlikte çalışmaya kendilerini çocuklarının teşvik ettiğini söyleyen Nihal-Melih Çelet çifti, birlikte çalışmanın kendilerine sağladığı katma değerin çok fazla olduğuna inanıyorlar. Melih Çelet, ‘‘Nerede olduğumuzu, neticeye ne kadar uzak ya da yakın olduğumuzu beraber tartışırız, birimizin gözünden kaçanı diğerimiz fark ederiz’’ diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!