Güncelleme Tarihi:
Bluetooth teknolojisiyle çalışan sistem ev telefonuna iki adede kadar cep telefonu bağlanmasını sağlıyor. Böylece hem cep telefonu hem de bilgisayarlardaki rehbere sabit telefonlardan da erişilebiliyor.
ÇOK değil. 2000’li yıllarında başında yani cep telefonlarının henüz çok az kişi tarafından kullanıldığı dönemde Türkiye’deki ve dünyadaki tüm görüşmeler sabit hatlar üzerinden yapılıyordu. O dönemde Türkiye’de yaklaşık 20 milyon ev ve işyerinde sabit hat bulunurken, bu rakam günümüzda 13 milyon civarına kadar geriledi. Ancak aradan geçen zamanda ‘dect’ yani sabit telefonlar teknolojinin imkanlarından yararlanarak kendilerini geliştirdiler.
DOKUNMATİK EKRAN
Yeni sabit telefonlarda dikkat çeken özelliklerin başında dokunmatik ekranlar geliyor. Akıllı telefona benzer bir arayüze sahip olan dokunmatik ‘dect’ telefonlar, Siemens başta olmak üzere birçok şirket tarafından kullanıcılara sunuluyor. Yeni nesil sabit telefonlarda dikkat çeken bir diğer özellik Bluetooth kulalıklarla birlikte kullanılması oluyor. Bluetooth özellikli yeni nesil bir sabit telefon alan kullanıcılar, aldıkları sahip oldukları bir bluetooth kulaklığa bağlayarak görüşmlerini yapabiliyor. Buna ek olarak Philips’in geliştirdiği ‘ThinkLink’ donanımı ise cep telefonlarıyla ev telefonlarının uyumlu olarak çalışmasını sağlıyor. Bluetooth teknolojisiyle çalışan sistem ev telefonuna iki adede kadar cep telefonu bağlanmasını sağlıyor. Böylece hem cep telefonu hem de bilgisayarlardaki rehbere sabit telefonlardan erişilebiliyor.
EVDEN ‘CEP’E KISA MESAJ
Yeni nesil sabit telefonlarda uzun yıllardan beri olan, ancak hiç kullanılmayan bir özelliklerin başında kısa mesaj özelliği geliyor. TürkTelekom tarafından 2006’da kullanıma açılan hizmet üzerinden yeni nesil sabit telefonlarla mesaj gönderebilmek mümkün. ‘TT SMS’ adındaki servis, sabit telefondan diğer bir sabit telefona, Turkcell, Vodafone, Avea şebekelerine, e-posta ve faks makinelerine kısa mesaj gönderilebilmesini sağlıyor. Servisten yararlanmak için, kullanıcıların kısa mesaj uyumlu telefona sahip olması ve söz konusu servisin Türk Telekom çağrı merkezinden açtırılması gerekiyor. Kullanıcılar, mesaj gönderilecek numara aynı il içinde ise sadece 7 rakamlı telefon numarasını, şehirlerarası gönderimlerde alan kodunu ekleyerek mesaj gönderebiliyor. E-posta göndermek için e-posta adresinden sonra boşluk bırakıp mesajın yazılması ve 1200’e numarasına gönderilmesi gerekiyor. Faks göndermek için ise 1201 numarası kullanılıyor.
Next Level
M2M damga vuracak
MAKİNELER arası iletişim olarak kullanıcılara ve işletmelere sunulan ‘M2M’ hızla büyümeye devam ediyor. Türkiye’de 2 milyon kullanıcıya ulaşan M2M, gelecek yıl teknoloji kategorisinde yapılacak yatırımların ana gündem maddesi olacak. Frost & Sullivan’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre giriş seviyesi sensörler, otomotiv ve sağlık sektörlerinde üreticilecek M2M teknolojiye sahip olan cihazlar dikkat çeken kategoriler arasında yer alacak.
Uygulama
Kendi klibini çek, paylaş
VİDEO paylaşım uygulamaları özellikle son dönemde popülerlikleriyle adından sıkça söz ediyor. En sık kullanılan video paylaşım uygulamalarının başında Vine ve Instagram gelse de yeni alternatifler uygulama mağazalarında bulunuyor. Mindie, adındaki uygulama kullanıcılara kendi çektikleri videoların arkasında istedikleri fon müziğini koymasını sağlıyor. Video uzunluğu ise 7 saniye olarak belirlenmiş durumda. Ücretsiz olarak yayınlanan Mindie’yi, şu anda sadece iPhone kullanıcıları indirebiliyor.
Oyun Dünyası
Playstation 4’ten önce oyunları geldi
GELECEK hafta cuma günü kullanıcılarla buluşacak yeni nesil oyun konsolu Playstation 4’ten önce oyunları satışa çıktı. Aral Games tarafından getirilenler arasında yer alan Electronic Arts’ın dikkat çeken oyunları bulunuyor. Battlefield 4, FIFA 14, NBA Live 14 ve Need for Speed Rivals ilk etapta Türkiye’deki Playstation 4 sahipleriyle buluşacak oyunlar arasında yer alıyor. Söz konusu oyunların fiyatları ise Playstation 3 oyunlarıyla hemen hemen aynı fiyat seviyesinden başlayacak.
Haftanın Trendi
İstenilen rüyayı gördüren gözlük
HER uykuda sadece birkaç saniye görülen rüyalara teknolojiden bir çözüm geldi. ‘Reeme’ adında geliştirilen cihaz, ‘lucid dream’ yani açık rüya olarak ifade edilen bir rüya gözlüğü. Gözlüğün iç kısmında bulunan 6 adet LED lamba ile kulanıcıların kapalı olan gözlerinden sinyal gönderiliyor. Böylece kullanıcılar, görmek istedikleri rüyaya konsantre olarak uykuya dalıyor. Uyku halindeyse kullanıcılar, bilinçli olarak istedikleri rüyayı görebiliyor.
Rüya süresi ise kullanıcılar tarafından ayalarlanabiliyor. Sleepwithreeme.com sitesine giren kullanıcılar ayarlar bölümünden kendi uyku ve rüya sürelerini gözlüğü ekrana tutarak değiştirebiliyor. Örneğin, 4 saat boyunca uyuyacak bir kullanıcı gözlüğünü ayarlayarak en verimli saatlerde istediği rüyayı görebiliyor. Kitlesel fonlama platformu olan Kickstarter’da alan bir proje olan Reeme henüz şu anda satışta bulunmuyor. Ancak gelecek aylarda Reeme raflardaki yerini 80 dolarlık fiyat etiketiyle alacak.