’Evdeki bulgurdan olmayalım’ diye Türk Telekom, 2 milyar dolara halka satılıyor

Güncelleme Tarihi:

’Evdeki bulgurdan olmayalım’ diye Türk Telekom, 2 milyar dolara halka satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2008 00:00

Dışarıdaki ve içerdeki belirsizlik havasına karşın ön talep toplanmaya başlanan Türk Telekom’da, yüzde 15’lik halka arzdan 2 milyar dolarlık gelir bekleniyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, zamanlama için "Şartlar kötümserlerin öngördüğü kadar da kötü değil" derken, Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, "6 ya da 8 ay bekleyip evdeki bulgurdan olabilirdik" diye konuştu.

TÜRKİYE tarihinin en büyük özelleştirmesinden sonra, en büyük halka arzına da imza atmaya hazırlanan Türk Telekom’da yüzde 15’lik hissenin satışı için talep toplama başladı. İç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizlik endişelerine karşın 15 Mayıs’ta borsada işlem görmeye hazırlanan Türk Telekom’da zamanlamaya ilişkin endişelere Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, ’kötümser olmadıkları’ yanıtını verdi. Bu arza danışmanlık yapan Garanti Yatırım’ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar ise "Bir şeyin satılabildiği an oluşan fiyat, pazar fiyatıdır. 6 ya da 8 ay bekleyip evdeki bulgurdan olabilirsiniz" diye konuştu.

HALKA ARZIN MİSYONU VAR: "Zamanlama doğru mu, fiyat düşük değil mi?" sorularıyla karşı karşıya kalan Metin Kilci, hisselerin değerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Başlamış bir süreçte spekülatif tartışmalara tarafı olmamız doğru olmaz. Ancak 2005’te gerçekleştirilen yüzde 55 oranındaki satış stratejik bir satıştı, çoğunluk hissesi satılmıştı. Dünyada çoğunluk hissesi satışlarında bir prim sözkonusudur. Şimdi gerçekleştirilen işlem ise halka arz işlemi. Halka arzın birtakım misyonları var. Küçük tasarruf sahiplerini, PTT çalışanlarını teşvik edici bir takım görevleri var. Bir prim olması mutlak beklenir."

KÖTÜMSERLİK TELLALI DEĞİLİZ: Bu halka arzı "Türk Telekom’un erteleme lüksü bulunup bulunmadığına" ilişkin bir soru üzerine, "Erteleme lüksü diye tanımlamak doğru olmaz" diyen Kilci, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak kimsenin bizden kötümserlik tellallarının davullarını çalmamızı beklemesin. Yani birileri kötümser olacak derken biz daha kötümser olalım senaryoları, beklentilerine göre kendimizi set edemeyiz. Biz doğru olanı yaptığımızı düşünüyoruz. Piyasa şartları, bir takım aşırı kötümserlerin öngördüğü kadar kötü değil. Türk Telekom ve Türk ekonomisi açısından da oldukça ümit vadeden bir kısa dönem öngörümüz var."

FİYATIN ’CAZİP’ OLMASI NORMAL: Halka arz işlemlerinde konsorsiyum lideri olan Garanti Yatırım’ın İcra Kurulu Başkanı Metin Ar da, mevcut koşullar gerekçe gösterilerek halka arzda bir erteleme yapılması için "kimsenin bir dayanak gösteremeyeceğini" vurguladı. "Bir şeyin satılabildiği an oluşan fiyat pazar fiyatıdır. 6 ya da 8 ay bekleyip eldeki bulgurdan da olabilirsiniz" diyen Ar, Deutsche Bank ile birlikte fiyatı oluştururken her türlü değerlendirmayi yaptıklarını, yurtdışından 2 bağımsız kuruluşla çalıştıklarını vurguladı. Türk Telekom hisselerinin ’kesinlikle’ İMKB 30’de yer alacağını söyleyen Ar, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yatırımcı her halka arzda olduğu gibi burada da iskonto ister. Halka arzlarda hisseyi alıp hemen sonraki seansta işlem yapamayacağına, hissesini satamayacağına göre, fiyatın iskontolu ve cazip olması, yatırımcıyı kazanmayı umması normaldir. Bu yatırımcıyı teşvik edici bir şey."

Ertelenseydi ekim ayına kalacaktı

TÜRK Telekom’da halka arz süreci 26 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla başladı. Verilen bilgilere göre, halka arzın bilanço açıklandıktan sonraki 135 gün içerinde gerçekleşmesi gerekli. 31 Aralık 2007 bilançosu baz alındığı için bu sürede 9 Mayıs’ta sona eriyordu. Eğer bu süreçte işyem ertelenseydi, 3 aylık bilançoya göre yapılacak arz ağustos ayına rastlayacaktı. Ancak yaz aylarında halka açılma işlemleri pek yapılmadığı için, bu işlem otomatikman 6 aylık bilanço üzerinden ekim ayına sarkacaktı.

Gelir Hazine’ye gidecek

HALKA arz sonrası Hazine’de kalan payın ne şekilde değerlendirileceği sorusuna Metin Kilci, henüz bir strateji ve plan yapılmadığı, değerlendirmenin önümüzdeki dönemde yapılabileceğini söylerken, buradan gelecek paranın ne şekilde kullanılacağı sorusu yanıtsız kaldı. Ancak bilindiği kadarıyla, Özelleştirme İdaresi’nin yapacağı bu satıştan elde edilen gelir Hazine’ye aktarılacak. Hazine de bunu borç ödemekte kullanacak.

Rakamlarla Türk Telekom

9.2 milyar YTL konsolide gelir

2.5 milyar YTL net kár

18.2 milyon sabit telefon abonesi

114 bin km fiberoptik kablo altyapı

4.3 milyon ADSL abonesi (TTNet)

9.9 milyon mobil hat abonesi (Avea)

Oger’in fikri sorulmadı

TÜRK Telekom’un yüzde 55’ine sahip olan Oger Telekom’un bu halka arzı nasıl karşıladığına ilişkin bir soru üzerine Metin Kilci, "Bu halka arz Özelleştirme İdaresi’nin yani kamunun bir halka arzı. Bundan dolayı karşılıklı bir görüş alışverişi veya tartışma gibi bir durum söz konusu olmadı" dedi.

15 Mayıs’ta işlem görmeye başlayacak

Türk Telekom’da dün itibariyle ön talep toplanmaya başlandı. Bu süreç 30 Nisan akşamına kadar devam edecek.

SPK’nın onayının ardından 7-8-9 Mayıs tarihlerinde kesin talep toplanacak. Fiyat aralığı 3.90 YTL ile 4.70 YTL arasında olacak.

Hisselerin 15 Mayıs’ta TTKOM adıyla İMKB’de işlem görmesi hedeflenen bu satışta, yüzde 15’lik ek satış hakkı da bulunuyor.

Fiyat, ’green shoe’ ile desteklenecek

Yüzde 15’lik hissenin dışında 78 milyon 750 bin YTL nomiral paya kadar (yüzde 2.25) ek satış hakkı da kullanılacak.

Buradan elde edilen geliri Garanti Yatırım, 30 gün süreyle fiyat istikrarını sağlamak için değerlendirebilecek.

Yani fiyat, halka arz rakamının altına düşerse ’green shoe’ denilen yöntemle Garanti Yatırım, fiyatı yukarda tutmaya çalışacak.

Yurtiçine 700 milyon  dolarlık hisse ayrıldı

Halka arz edilecek hisselerin yüzde 35’i yurtiçinde, yüzde 65’i ise yurtdışında satışa çıkarılacak.

Yurtiçindeki hisselerin yüzde 30’u Türk Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrıldı.

Yurtiçinde satılacak hisselerin değeri ise 700 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Çalışana ve küçük yatırımcıya iskonto

Hisse satın almak isteyen Türk Telekom ve PTT çalışanı, küçük yatırımcı ve bireysel yatırımcıya iskonto ve taksit avantajı sunulacak.

Eğer bu gruplar ön talep ve kesin talep toplama sırasında aynı miktarı isterse peşin ödemede yüzde 7’lik iskontoya hak kazanacak.

Bunu kredi kartı ya da vade farksız 5 taksitte ödemek isterse, hisse değeri üzerinden yüzde 4 iskonto uygulanacak.

Alım gücü yüksek yurtiçi bireysel yatırımcı grubuna da ön talepte bulunur ve peşin ödeme yaparsa yüzde 5, taksitli ya da kredi kartıyla ödemek isterse de yüzde 2 iskonto uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!