Evde yap, dünyaya sat

Güncelleme Tarihi:

Evde yap, dünyaya sat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2013 01:08

Milyarlarca liralık uygulama pazarından, yazılım bilgisi olmayanlar da pay almaya başlıyor.

Haberin Devamı

Kullanıcılar, internette kurulan uygulama geliştirme platformlarıyla, evde oturdukları yerden uygulama geliştirip dünyaya satma imkânı bulabiliyor.

AKILLI telefonlar ve tabletlerle kullanıcıların hayatına giren uygulamalar, çeşitlenmeye devam ediyor. Milyarlarca dolar büyüklüğünde bir pazara ulaşan uygulamalara, her geçen gün yüzlerce yenisi ekleniyor. Ayda binlerce lira kazandıran uygulamalar, artık yazılım ve kod bilgisi olmayan kullanıcılar tarafından da geliştirilebiliyor. İnternette kurulan birçok ücretsiz uygulama geliştirme platformu, kullanıcıların çok kısa bir zaman içinde uygulama geliştirmesini sağlıyor. Oyundan, kişisel uygulama sayfasına kadar birçok farklı uygulamayı bu platformlarla geliştirmek mümkün.

102 MİLYAR UYGULAMA

2013 yılında 26 milyar dolarlık ciro yaratması beklenen uygulama mağazalarından, sene sonuna kadar 102 milyar adet uygulama indirilecek. Profesyonel ve teknik bilgisi olmayan kullanıcılar, herhangi bir yazılım kullanmadan web üzerinden akıllarındaki uygulamayı geliştirebiliyor. AppArchitect, Appmakr, AppMachine, Appery.io ve GameSalad gibi seçenekler, kullanıcıların aklında bulunan uygulamaları hayata geçirebilmek için ideal seçenekler arasında. iOS, Android ve Windows Phone başta olmak üzere tüm akıllı telefon ve tabletlerin işletim sistemleri destekleniyor. Geliştirmek istenen uygulama bir mobil oyun ise GameSalad’ın kullanılması gerekiyor. Sahip oldukları işletme için bir uygulama geliştirmek isteyenler ise AppMachine ile başarılı olabilir. Uygulamalar isteğine bağlı olarak ücretli veya ücretsiz olarak uygulama mağazalarında yer alabiliyor. Ücretsiz seçenekte reklam ile gelir modeli sağlanabiliyorken ücretli uygulamalar ise yer alacağı mobil işletim sistemine bağlı olarak fiyat etiketi belirlenebiliyor.

TÜRKÇE EĞİTİM MÜMKÜN

Platformlar İngilizce olduğu için bazı meraklılara hitap etmeyebilir. Ancak Türkiye’deki ücretsiz eğitim platformlarıyla kod ve yazılım dili öğrenmek de mümkün. Microsoft’un hayata geçirdiği ‘Açık Akademi’ bunlardan birisi. Windows Phone için uygulama geliştirmek isteyenler, Açık Akademi’yi kullanabiliyor. Turkcell de eylül ayında ücretsiz eğitim platformunu tanıttı. iOS, Android ve Windons Phone işletim sistemlerini destekleyen ‘Geleceği Yazanlar’ adındaki projede, Türkçe bin 200 sayfa eğitim dokümanı ve 13 bin satır kod bulunuyor.

Haberin Devamı

Uygulama yapmak için platformlar

AppArchitect

Kod veya yazılım bilgisi olmayan kullanıcıların faydalanabileceği platform, sadece İOS uygulamalarına açık.

Appmakr

Appmakr.com sitesi üzerinden kullanıcılara ulaşan platformda ‘create’ ‘yarat’ düğmesiyle uygulama geliştilmeye başlanabiliyor.

AppMachine

AppMachine ile iPhone ekranı üzerinden uygulama geliştirilebiliyor. ‘Lego’ tarzı bir arayüze sahip platformda, önceden hazırlanmış birçok uygulama örneği bulunuyor.

Appery.io

Giriş seviyesindeki kullanıcılara ücretsiz olarak Appery.io, ‘sürükle-bırak’ hareketiyle uygulama geliştirilmesini sağlıyor.

GameSalad

‘GameSalad.com’dan indirilen bir yazılımla tasarlanan oyunlar, iOS, ve Android işletim sistemleri için geliştirilebiliyor. GameSalad ile geliştirilen bazı oyunlar, uygulama mağazalarında rekorlara imza atıyor.

Haberin Devamı


OYUN DÜNYASI

Milyon dolarlık oyun Android’e geliyor

DÜNYADA milyonlarca oyuncusu olan Clash of Clans, bu yıl App Store’da en çok indirilen oyunların çok indirilen oyunların başında geliyor. Ancak oyunun sadece iPhone ve iPad’lerde oynanabiliyor olması oyunseverlerin tepkisini çekiyordu. Şirketten yapılan açıklamaya göre Clash of Clans, Android’ler için de test edilmeye başlandı ve yakında Play Store’daki yerini alacak. Finlandiya merkezli Supercell tarafından geliştirilen oyun, sadece akıllı cihazlarla oynanabilen bir strateji oyunu. Eski çağlarda geçen Clash of Clans’de oyuncular kendi köylerini kurarak geliştirmeye çalışıyor. Güçlü orduya sahip olan, rakiplerini yenerek madenlerine sahip olabiliyor. Oyunun, sosyal ağlarla ve kendi ağıyla bağlantı oynanabilmesi, zevki arttırıyor.

GÜNDE 2.4 MİLYON DOLAR

Geçen sene App Store’daki yerini alan oyun milyonlarca kullanıcı tarafından oynanmaya başlandı. 2013 yılı nisan raporlarına göre Clash of Clans, şirketine her gün 2.4 milyon dolarlık bir gelir getiriyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

Tartılar da ‘akıl’landı

AKILLANMA trendi tartılarla devam ediyor. Kilo sorunu yaşayanların her gün tartılması, teknoloji üreten şirketleri harekete geçirdi. ‘Withings Scale’ adındaki tartı, akıllı telefonlarla Bluetooth üzerinden bağlantı kurarak kullanıcıların kilolarını kaydediyor. Bilgiler cep telefonlarına düzenli raporlar halinde gönderiliyor. Akıllı telefonlara indirilen ‘Withings Health Mate’ uygulama kullanıcıların koydukları hedefleri ulaşması için yardımcı oluyor. Kilo verme performansını grafikler halinde sunan uygulamada akıllı tartıyla ölçülen nabız da yer alıyor.

150 DOLAR

Akıllı tartının kurulumu ve uygulamasındaki arayüzü oldukça kolay. Cihazın altındaki bağlantı tuşu açıldıktan sonra akıllı telefonla Bluetooth bağlantısı kuruluyor. Bu işlemden sonra kilo hedefi belirtilerek tartı kullanılmaya başlanıyor. Withings Scale, Türkiye’de resmi olarak satışta bulunmuyor. Ancak yurtdışına çıkan kullanıcılar, cihazı teknoloji marketlerinden kolaylıkla bulabiliyor. 150 dolar fiyata sahip olan ürüne Türkiye’deki ilan sitelerinden de ulaşabilmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!