Güncelleme Tarihi:
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım’a göre konut alımı için tüm şartlar uygun. Seçim beklentisinin de geride kaldığını belirten Durbakayım, “Seçim diyorduk bitti, faiz diyorduk geriledi. Mevsimsel etki diyorduk, bahar da geldi. Şimdi alım için tüm şartlar uygun. Hep derler ya ‘alım için en uygun zaman ne zaman’ diye, bize göre tam da şuan. Bir de sektörün 1 yılda yüzde 50’yi bulan maliyet artışı var. Bugüne kadar bu artış satış fiyatlarına yansımadı. Ama yıl içinde kademeli zam kaçınılmaz. Zam öncesi alım için uygun zaman. Bizler nisan ayında konutta bahar havası bekliyoruz. Satış ofislerine gelen telefonlar ve doldurulan formalar da bir hareketlilik geleceğini gösteriyor. Bu hafta sonu itibariyle satış ofisine girenlerin sayısı artacaktır” dedi.
TOPARLANMA BAŞLIYOR
Seçimin sona ermesiyle belirsizliğin geride kaldığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “4.5 yıllık seçimsiz döneme girilmesi insanların geleceğe umutla bakmasını sağlayacak. Tüketici güveni ve harcama iştahı artacak. Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 1 yıldır bekleyen bir talep var. Biriken bu talep önümüzdeki günlerde satışa dönmeye başlayacak. Bununla birlikte bir de alıcı için önemli avantajlar söz konusu. Firmalar uzun dönemdir fiyatlarını arttırmadı. Konut kredi faizleri 1.28’e kadar geriledi. 1. el satışta bizler 0.98 faiz imkanı da sunuyoruz. Bahar aylarıyla birlikte konut alımı için pozitif döneme gireceğiz. Ilımlı toparlanma süreci başlıyor” dedi.
KALICI İNDİRİM BEKLENİYOR
VATANDAŞIN konut alımını kolaylaştırmak ve konut pazarını hareketlendirmek için yapılan KDV ve tapu harcı indirimi yıl sonuna kadar uzatılmıştı. Bu kararla yüzde 18’lik KDV dilimine giren konutlarda KDV yüzde 8’e düşerken, yüzde 4 olan tapu harcı da yüzde 3 olarak uygulanacak. Bu durumda alıcı 500 bin liralık bir evde toplam 52 bin 500 lira avantaj sağlıyor. Sağlanan bu indirimin konut pazarının hareketlenmesinde önemli rol oynayacağını belirten Nazmi Durbakayım, bu indirimin kalıcı olmasını beklediklerini söyledi. Sektörün ciddi KDV alacağı olduğunu belirten Durbakayım, devlete olan vergi ya da SGK borçlarının KDV alacakları ile karşılanmasını önerdi. Altan Elmas ise, inşaat sektöründe nakite erişim sorunu yaşandığını, bunun da şantiyelerin işlemesinde sorun oluşturduğunu dile getirdi. Nakit akışını sağlayacak kredi kanalları açılması gerektiğini belirten Elmas, bu sayede istihdama da katkı sağlanacağını ifade etti.