Ev tekstilinde Türkiye rüzgârı: Avrupa’nın katı vize politikası yabancı katılımcı sayısını arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Ev tekstilinde Türkiye rüzgârı: Avrupa’nın katı vize politikası yabancı katılımcı sayısını arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 07:00

İstanbul’da düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’na 60’ı yabancı olmak üzere 648 firma katılım sağladı. Yabancı katılımcı oranının toplam katılımın yüzde 5’ini bulduğu fuarların uluslararası yapıya dönüştüğünü belirten BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Gerçekleştirdiğimiz fuarda bu oran pandemiye rağmen yüzde 10 seviyesinde oldu. Bu fuardan 1 milyar dolarlık ticaret hacmi bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ev tekstili sektörün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık Şirketi tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili Fuarı, sektörde yüzleri güldürdü. 60’ı yabancı olmak üzere toplam 648 firmanın katılım sağladığı fuarda 1 milyar dolarlık ticaret hacminin oluşması bekleniyor. 11 holde toplam 200 bin metrekarelik alanda gerçekleşen fuara; Çin, Hindistan, İtalya, Portekiz, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran başta olmak üzere çok sayıda ülkeden firma katıldı. 17 Mayıs’ta kapılarını açan ve 21 Mayıs’ta da sona erecek fuar ilk gününde 32 bin kişiyi ağırlayarak rekor da kırdı.

Ev tekstilinde Türkiye rüzgârı: Avrupa’nın katı vize politikası yabancı katılımcı sayısını arttırdı

Haberin Devamı

‘ALMANLARA BIRAKILMADI’

Fuarı değerlendiren BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ocak ayında Almanya’da gerçekleştirilen Heimtextil Fuarı’nda ticaret ilişkileri sağlandığını ancak bu fuarda ticaret hacminin daha başarılı olduğunu vurguladı. Pandeminin fuarcılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Burkay, “Bizim fuarımız, sektöründe dünyadaki en önemli fuarların başında geliyor. Bu fuarın sadece Almanlara kalma durumu vardı. TETSİAD ile birlikte KFA Fuarcılık Şirketi’ni kurarak önemli bir adım attık. İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız görüşmede fuarın haklarını alarak, 4 yıllık anlaşma yaptık. İlk iki gün çok başarılı geçti. Bizim fuarımızda ön görüşmeler, koleksiyonlar, yeni anlaşmalar şekilleniyor. İhracatçı firmalarımız nefes aldılar. Yapılan çok önemli işbirlikleri var. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir iş hacminin oluşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AVRUPA VİZE VERMİYOR’

Burkay, “Yabancı katılımcı oranının toplam katılımın yüzde 5’ini bulduğu fuarlar uluslararası yapıya dönüşüyor. Bizim fuarımızda bu oran pandemiye rağmen yüzde 10 seviyesinde oldu. Avrupa’nın katı vize politikası da bize çok yarıyor. Avrupa, Uzakdoğu’ya ve diğer uzak ülkelere vize vermiyor. Bu sayede tüm dünyanın buluştuğu bir merkez haline geldik. Önümüzdeki yıl önemli İspanyol ve İtalyan firmaları da bu fuara dahil olacağını bildirdi. İstanbul bir çekim merkezi oldu artık. İTO Başkanı Şekip Avdagiç de İstanbul Fuar Merkezi’ne güzel bir yatırım yaptı. Şikâyetlerimizin yüzde 95’i giderildi. Bu alana yapılan yatırımlar nedeniyle İTO Başkanımız Şekib Avdagiç ve yönetimi başta olmak üzere fuarımıza destek sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!