Güncelleme Tarihi:
30 Mart yerel seçimlerinin son ermesi ile inşaat sektöründe satış sezonu açılacak. Yeni projelerini satışa sunmak için nisan ayını bekleyen firmalar harekete geçecek. Nisan ve mayıs aylarında 15 bini aşkın markalı konut projesi satışa çıkacak. İnşaat patronlarına göre seçim sonuçları yabancı yatırımcıları için de olumlu bir etki yaratacak. Gezi olayları ve 17 Aralık sürecinin arka arkaya gelmeyi kurumsal firmaların Türkiye’ye yatırımda ‘bekle gör’ politikası izlemesine yol açmıştı. Sektör temsilcilerine göre seçim sonuçlarıyla ‘Türkiye’de istikrar sürüyor’ mesajını alan yabancılar Türkiye’ye yatırım kararlarına hız kazandıracak. 2013 fiyatları ile satış yaptıklarını ve bu dönemde konut alıcısı için fırsat yarattıklarını belirten sektör temsilcilerine göre konut kredi faiz oranlarında da düşüş yaşanacak. Faiz oranlarındaki düşüşün yastık altı birikimi konut yatırımına çevirmesi bekleniyor.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım “Yerel eçimlerin sona ermesiyle birlikte, inşaat sektörüne ivme kazandıracak olan kentsel dönüşüm projelerinin de yolu açılmış oldu. Temennimiz; siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasına paralel olarak ekonomik istikrarın tekrar sağlanması. Başta kredi faizleri olmak üzere ekonomik verilerin tekrar sağlıklı seviyelere gelerek satın alma gücünü artırmasının fazla uzun süreceğini sanmıyorum. Büyüme rakamları da çok önemli.”
GYODER Başkanı Aziz Torun “Seçimlerin tamamlanması belirsizlik dönemini geride bıraktı. Bundan sonra Türkiye’de istikrarın devam ettiğini gören bireysel ya da kurumsal yabancı yatırımcılar Türkiye’ye yönelecek. Geçtiğimiz aylarda yaşanan olayların yarattığı endişe konut kredi faizlerinde artış yaratmıştı. Bundan sonra faiz oranları da düşüşe geçecek. Seçimi nedeniyle alım kararını bekleten müşterilerin harekete geçmesi ile inşaat sektörü canlılık kazanacak.”
Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya “Belirsizlik döneminde yatırım gerçekleştiremeyen veya tereddütle yatırım yapan, nakit akışını dengede tutmakta, tüketici davranışlarını anlamakta zorlanan şirketler, siyasetin ve buna bağlı olarak ekonominin normalleşmesi ile önlerini görebilecek ve daha sağlıklı kararlar verebilecekler. Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün bugünden sonra, pozitif istikrarın sağlanması yönünde önemli adımlar atacağı kanaatindeyim.”
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik “Artık piyasaların kavgaya tahammülü yok. Bundan sonra Türkiye yeni vizyonuna konsantre olmalı. 2013 için yüzde 4 büyüme başarı diyebilir ancak bundan sonrası için 5-6 oranında hedefler konulmalı. İnşaat sektöründe de üretim durmayacak. Bu yıl yüzde 3 ya da 5’lik gerileme olabilir ama bu bizim için facia değil. Sektör her yıl 600-700 bin konut üretip satacak. Şirketler zamsız satış yapmaya kısa bir süre daha devam edecek ve konut kredi faizlerinde düşüş dönemi başlayacak.”