Güncelleme Tarihi:
Ön ödemeli konut satışlarına ilişkin uygulama usul ve esasları belirlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, ön ödemeli konut satışlarına ilişkin uygulama usul ve esasları düzenlendi. Ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde satıcı bilgileri, sözleşme konusu konuta ilişkin bilgiler, konutun tüm vergiler dahil TL olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı, tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin bilgiler, konutun teslim tarihi, teminata ilişkin bilgiler, yapı ruhsatının alınış tarihi, yönetim planına uygun olarak genel giderlere katılıma ilişkin bilgilerin yer aldığı ön bilgilendirme formu tüketiciye verilecek.
Tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi verilecek. Ön bilgilendirme yapıldığına ilişkin ispat, satıcıya ait olacak. Satıcı, geçerli sözleşme yapılmadan tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini istemeyecek. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak.
14 GÜNDE CAYABİLECEK
Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilecek. Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönme bildiriminin satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, ön ödemeli konut satışı nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecek. Kat mülkiyetine konu konutun tüketici adına tescili, kat irtifakına konu konutun tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle konutun oturmaya elverişli şekilde zilyetliğinin devri hallerinde konutun tüketiciye devir veya teslim edildiği kabul edilecek.
DEĞİŞİKLİKLER BİLDİRİLECEK
Sözleşmeye konu konutun yer aldığı projede değişiklik yapılması durumunda, değişikliğin tüketiciye yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla bildirilecek. Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek. Ödemelerin hakediş sistemiyle teminat altına alınması durumunda, tüketici, ödemeleri sözleşmede belirtilen bir bankada satıcı adına açılacak hesaba yatıracak. Hesapta toplanan tüketici ödemeleri konutun devir veya teslimine kadar bloke altında olup, yalnızca hakediş karşılığında serbest bırakılabilecek. Konutun tamamlanma oranına göre belirlenecek hakediş sisteminde, ödemelerin doğrudan bankaya yapılması ve bankaların sorumluluğu altında inşaatın ilerleme seviyesi oranında şirkete aktarılacak. Bu şekilde yapılacak ödemelerde tüketicinin rızası aranmayacak. İşlemlerle ilgili banka, tüketiciden komisyon ve benzeri isim altında herhangi bir bedel talep edemeyecek. Satıcı, yükümlülüklerini yerine getirmezse, hesap üzerindeki haklarını kaybedecek. Tüketicinin yaptığı ödemelerin hakediş usulüne göre satıcıya ödenmeyen kısmı banka tarafından tüketiciye iade edilecek. Tüketicinin o ana kadar yaptığı ödemelerin satıcıya ödenen kısmı üzerinde ise tüketici hakları saklı olacak. Banka, hakedişlerin kontrolünün sağlanması amacıyla yapı denetim, müşavirlik veya danışmanlık firmalarından da hizmet alabilecek. Ön ödemeli konut satışının bağlı krediyle yapılması halinde, kullandırılan kredi tutarında teminat sağlanacak. Ancak satıcı kullanılan bağlı kredi tutarının üzerinde kalan tutarı, ayrıca teminat altına alacak.