Güncelleme Tarihi:
Super Mario lakaplı Draghi, 31 Ekim 2019’a kadar görevini sürdürecek. AB devlet ve hükümet başkanlarının oybirliğiyle ECB başkanlığına atadığı Draghi, ağır bir borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi’ne ilişkin tartışmaların gölgesinde perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu toplantısına ilk kez başkanlık edecek. İlk iş gününden itibaren kriz maratonuna başlayacak olan Draghi, Euro Bölgesi liderlerinin çözmeye çalıştığı 2 yıldır devam eden borç krizinin kurbanı olarak, Euro’nun gözetmenliğini üstlenecek.
Bernanke’den sonra
ECB Başkanı olarak, FED Başkanı Ben Bernanke’nin ardından dünyanın en güçlü ikinci merkez bankası başkanı olan Draghi, Avrupa’nın para birliğinin korunması konusunda yatırımcıların güvenini kazanmaya çalışan kilit isim haline gelecek. ‘Süper Mario’ya atıfta bulunarak yapılan benzetme ile bu lakabı alan Mario Draghi, 3 Eylül 1947’de Roma’da doğdu. 29 Aralık 2005’te İtalya Merkez Bankası Başkanlığına getirilen Draghi, Goldman Sachs’ta Başkan Yardımcılığı, Genel Müdürlük, icra komite üyeliği görevlerinde bulundu. İtalyan Hazinesinde 1991-2001 yıllarında genel müdürlük yapan ve özelleştirme komitesine başkanlık eden Draghi, 1984-1990 yıllarında Dünya Bankası’nda üst düzey yöneticilik görevi üstlendi.
‘Euro güvenilir para’ çağrısıyla veda etti
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanlığı görevinin son gününde bir açıklama yapan Jean-Claude Trichet, Euro’nun ‘çok güvenilir’ bir para birimi olduğunu söyledi. Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin sona ermesi için varılan son anlaşmanın bölgeye istikrar getireceğini söyleyen Trichet, ECB’deki görevinden ayrılmadan önce yaptığı son açıklamada, “Euro değerini koruyor ve özellikle pazarlardan aldığımız izlenim, Euro’nun çok güvenilir bir para birimi olduğunu gösteriyor” dedi. Euro Bölgesi’nin bir arada hareket ederek ve varılan anlaşma doğrultusunda mevcut borç krizini çözebileceğini de söyleyen Trichet, “Yapmamız gereken herşeyi yaptık. Ne yaparsanız yapın eleştiriliyorsunuz ki bu çok normal, demokrasi ortamında yaşıyoruz” yanıtını verdi.