Euro liderleri ‘kenetlendi’ kriz önleyici sistem arıyor

Güncelleme Tarihi:

Euro liderleri ‘kenetlendi’ kriz önleyici sistem arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2010 00:005dk okuma

Yunanistan’a destek gösterisi ve borç krizinin başka ülkelere sıçramasına karşı önlem almak üzere AB’de ortak para kullanan 16 Euro ülkesinin lideri, ‘piyasalar açılmadan’ önce önlem kararı aldı. Spekülatörlere karşı bugün AB ekonomi ve maliye bakanlarının toplanmasını isteyen liderler, gelecekteki krizleri önlemek için bir ‘Avrupa mekanizması’ kurulmasını kararlaştırıldı.

YUNANİSTAN’da başlayarak Portekiz, İrlanda ve İspanya gibi yüksek bütçe açığına sahip ülkelere yayılma belirtileri gösteren borç krizinden alınacak dersleri konuşmak için toplanan Euro Bölgesi liderleri, borçlanma faizini yükselten piyasalara direnme kararı aldı. Hafta başında ‘piyasalar açılmadan’ spekülasyonlara karşı önlemleri hazır etmek isteyen liderler, AB ekonomi ve maliye bakanlarını bugün olağanüstü toplantıya çağırdı. Alınması düşünülen önlemler arasında kamu finansmanının sağlamlaştırılması, mali istikrarı korumak ve gelecekteki krizleri önlemek için bir ‘Avrupa mekanizması’ kurulması da yer aldı.

Ortak bildiri hazırladılar

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un çağrısı üzerine, önceki gün Brüksel’de yapılan Euro Zirvesi’nde, 16 Euro ülkesinin lideri ortak bildiri hazırladı. Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Rompuy, ortak bildiriyi okudu. “Euro Bölgesi’nin istikrarı, birliği ve bütünlüğüne bağlılığımızı tekrar vurguluyoruz” denilen bildiride şu ifadeler yer aldı: “Euro Bölgesi’nin tüm kurumları, AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası yanında Euro bölgesinin tüm üyeleri, Euro bölgesinin istikrarını güvenceye almak için eldeki tüm araçları kullanmakta uzlaştılar.”

Olağanüstü toplantı var

Van Rompuy, üye ülkelerin, bütçe açıklarını daha hızlı indirmek için çaba göstermeyi taahhüt ettiğini aktarırken, liderler de piyasalar açılmadan yeni önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliği sağladı. Liderler, Yunanistan gibi, piyasalardan borçlanma imkanı kalmayan Euro ülkelerini kurtarmak için kurulacak ‘Avrupa İstikrar Mekanizması’nı onaylamaları için AB ekonomi ve maliye bakanlarını bugün olağanüstü toplantıya çağırdı. Ekonomi politikalarını AB ile koordinasyon içinde yürütmeyi kabul eden Euro ülkeleri, mali piyasalarında spekülasyonu önleyecek düzenlemeleri en kısa sürede hayata geçirme konusunda anlaştı.

Müdahale mekanizması

Euro Bölgesi ülke liderlerinin Brüksel’deki olağanüstü toplantısından sonra açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin, Yunanistan’daki borç kriziyle sarsılan piyasaları sakinleştirmek ve gelecekteki krizleri önlemek amacıyla bir ‘Avrupa müdahale mekanizması’ oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Sarkozy ayrıca, AB maliye bakanlarının, Euro ile ilgili spekülasyonlarla mücadele etmek amacıyla bir plan üzerinde çalışmak üzere bugün olağanüstü toplanacaklarını belirtti. Ayrıca Almanya’nın talebi olan AB İstikrar ve Kalkınma Sözleşmesi maddelerine uymayan üye ülkelere daha sert yaptırımlar uygulanması da açıklamada yer aldı.

AB liderleri ne dedi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: Euro Bölgesi, ortak para birimi oluşturulduğundan bu yana en büyük krizini yaşıyor. Spekülatif saldırılar tüm Euro Bölgesini hedef aldı. Euro için hakikat saati geldi. Ya spekülatörlerin bizim için karar vermesine sessiz kalacağız ya da harekete geçeceğiz.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi: Euro Bölgesi olağanüstü hal durumuna geçti. Acil kararlara ihtiyaç bulunuyor.

AB Dönem Başkanı ve İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero: Yunanis-tan’a destek ikili düzeyde yapılacak kredi anlaşmaları ile verilecek. Ancak bundan sonra hangi üye ülke yardım isterse, bun AB tarafından karşılanacak.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso: Ne pahasına olursa olursa olsun Euro Bölgesi ülkeleri, Euro’yu koruyacak. Elimizde pek çok araç var ve bunları kullanacağız.

Papandreu: Felaketten kurtulmak için önlem şarttı

BRÜKSEL zirvesi kararlarında, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun bir kez daha “hayati reformları tam olarak uygulama yükümlülüğü altına girdiği” belirtilirken, Papandreu şu açıklamayı yaptı: “Euro Bölgesi ülkeleri kararlı bir şekilde yanımızda olduklarını gösterdiler. Uluslararası para piyasalarının günlük güvensizliği olmadan artık istikrar programımızı uygulayacağız. Yunanistan olarak çok güç kararlar aldık. Ancak bu kararlar ülkeyi iflastan ve felaketten kurtarmak için zaruri idi.”

Yunanistan, AB-IMF kredisinin ilk dilimini 14 Mayıs’a kadar bekliyor

EURO Bölgesi liderlerinin Brüksel’deki zirveden sonra Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) krediyi beklemeye başladı. Euro Bölgesi’ndeki AB üye ülkeleri ve IMF’den 3 yılda toplam 110 milyar Euro olan kredinin 15-20 milyar Euro’luk ilk taksidi önümüzdeki cuma gününe kadar Yunanistan’da olacak. Bu miktarın 9 milyar Euro’luk bölümü vadesi gelmiş eski borçlara tahsis edilirken, geri kalanı “Finansal İstikrar Sandığı”nda biriktirilecek. Toplam 110 milyar Euro’luk krediden 10 milyar Euro, büyük nakit sıkıntısı içinde olan Yunan bankalarına verilecek. Yunan hükümeti, bankalara ilk aşamada 5 milyar Euro aktarmayı düşünüyor. Ancak şartlara göre, eski borç ödemeleri yapıldıktan sonra ilk kredi taksidinden geri kalacak bütün paranın bankalara verilmesi de mümkün görülüyor.

Bartholomeos: Dilerim Yunanistan krizi aşar

FENER Patriği Bartholomeos İstanbul’da kendisini ziyaret eden bir grup Yunanlı öğretmene hitaben konuşmasında, Yunanistan’daki krizin aşılması ve Yunan halkının normal yaşamına dönmesi dileğinde bulundu. Atina’da çarşamba günü çıkan şiddet olaylarında üç kişinin hayatını kaybetmesi için de “İçinde insanların bulunduğu bir bankanın camlarını kırıp molotofkokteyli atmak insanlık dışıdır” dedi.

Ta Nea, Türk medyasını övdü

YUNANİSTAN’ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea, kriz döneminde Türk medyasının tavrını övdü. Gazete “Son dönemde Avrupa medyasının aksine Türk medyasındaki yorumlar Yunanistan aleyhinde değildi” diye yazdı.

Önerdiği ‘AB akil adamları komitesi’ Sarkozy’yi uyardı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bundan 2 yıl önce AB dönem başkanlığını yürütürken ısrarlı talebiyle kurulan AB Tefekkür Grubu (Akil Adamlar Komitesi), raporunu tamalayarak AB Konseyi başkanı Herman Van Rompuy’a sundu. Raporda AB’ye Türkiye dahil tüm aday ülkelere verdiği taahhütlere sahip çıkması ve katılım müzakerelerini ilerletmesi tavsiye edildi. Raporda, “Avrupa’nın gerçek sınırlarının” Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin savunduğu gibi coğrafyada değil, değerlerde olduğu vurgulandı. AB’nin geleceğiyle ilgili öneriler sunmakla görevlendirilen Fikir Grubu’nun eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzales’in başkanlığında hazırladığı raporda, dünyada birçok insan için referans noktası haline gelen AB’nin en büyük artı değerinin taşıdığı “yumuşak güç” niteliği olduğu vurgulandı. Raporda, şu görüşler yer aldı:
AB katılım ve diyalog stratejileri yoluyla kıtasal merkez olmalıdır. Bu stratejiler AB’nin birbirini izleyen genişleme dalgalarında büyük bir başarıyla kullanılmıştır.
AB’nin üyelik isteyen Avrupa’dan her ülkeye kapılarını açık tutmalı ve başvuran her ülkeyi, üyelik kriterleri temelinde kendi meziyetleriyle değerlendirmeli.
Katılımcılık ve taahhüt politikasına uygun olarak AB, Türkiye dahil resmen üyeliğe aday kabul ettiği ülkelere verdiği sözlere saygı gösterip müzakere sürecini ilerletmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!