Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, tabu olarak görülen ‘Euro Bölgesi’nin dağılması’ konusunda ilk kez değerlendirmelerde bulundu. Önceki başkan Jean Claude Trichet’nin ‘absürd bir fikir’ olarak değerlendirdiği, sorunlu ülkelerin Euro’dan ayrılması konusunda, Financial Times gazetesine konuşan Draghi, “Euro Bölgesi’nden ayrılacak herhangi bir ülke daha da yoksullaşır” dedi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ni terk etmesinin daha iyi olacağı görüşlerine karşı olduğunu belirten Draghi, “Euro’dan ayrılmak Yunanistan’a yardımcı olmayacak. Euro Bölgesi’nden ayrılırsanız paranızın değerini düşüreceksiniz, büyük bir enflasyona yol açacaksınız ve yolun sonunda ülke bazı reformlar yapmak zorunda kalacak, ancak daha zayıf bir konumda olacağı kesin” diye konuştu.
EFSF için acele edilmeli
Draghi, Avrupalı siyasetçilerin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) operasyonel hale getirilmesinde hızlı hareket etmesi gerektiğini, çünkü herhangi bir gecikmenin maliyeti artıracağını bildirdi. Euro Bölgesi’nde güveni sağlamak için tam donanımlı ve operasyonel bir güvenlik duvarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Draghi, “Buda EFSF tarafından sağlanabilir. Eğer EFSF’nin mevcut büyüklüğüyle yararsız olduğu tam olarak gösterilebilirse, EFSF’nin hacminin büyütülmesi düşüncesi daha da güçlü olacaktır. EFSF’nin operasyonel hale getirilmesindeki gecikme piyasalarda istikrarı sağlamak için gerekli kaynakları artırdı. Hızlı, güvenilir ve sağlam bir süreç daha az kaynağı gerektirir” dedi.
Para basma planı yok
‘ECB, devlet tahvillerini satın almak ve devletlerin fonlama sıkışıklığını rahatlatmak için tam anlamıyla niceliksel gevşemeye (para basma) gidecek mi?’ sorusuna Draghi, “Kıtamızda önemli olan yatırımcıların yanı sıra vatandaşların piyasalara güvenini artırmak. Bunu, ECB’nin güvenilirliğini yok ederek sağlayamayız. ECB’nin para basma planı yok” yanıtını verdi. Ülkelerin ekonomilerinde reform yaparak kısa vadeli etkileri azaltabileceğine, mali konsolidasyonun fonlamayı daha ucuz hale getirebileceğine dikkat çeken Draghi, şöyle konuştu: “Euro Bölgesi’nde idareyi güçlendirmek önemli. Tek bir ülkenin tasarruf paketi hazırlaması ve başka hiçbir şey piyasalarda güveni sağlamak için yeterli değil. Euro Bölgesi’nden ayrılmak da sorunlara çözüm üretmez” dedi.
AB, IMF’ye 200 milyar Euro kredi bulmak için uğraşıyor
AVRUPA Birliği (AB) maliye bakanları Euro krizinde kullanılmak üzere Uluslararası Para Fonu’na (IMF) taahhüt ettikleri 200 milyar Euro krediyi toparlama için dün çalışmalara başladı. Dün 8-9 Aralıktaki zirveden sonra ilk kez telekonferansla bir araya gelen bakanlar, 10 gün içinde 150 milyar Euro’su Euro Bölgesi’nden gelmesi koşuluyla krizle mücadele için merkez bankaları eliyle IMF’ye 200 milyar Euro kredi açılması için zamanla yarışıyor. AB’de ortak para Euro’ya dahil olmayan 10 ülkeden Macaristan, Romanya ve Bulgaristan, IMF’ye kredi paketine katılmayacaklarını açıkladı.
ABD, Euro Bölgesi’ne yardım etmeyecek
ALMANYA Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, IMF aracılığıyla Euro Bölgesi kurtarma fonlarının dolaylı olarak desteklenmesi yerine “IMF genel fonunu” desteklemenin değerlendirdiklerini belirterek, “ABD yönetimi, Kongre onayı olmaksızın IMF’ye karşılıklı kredileri kullanılabilir hale getiremez. Bunu yapma şansı yok ve Amerikan hükümeti bunu zaten açıkça ifade etti. IMF, Avrupa’nın istikrara kavuşması girişimlerinde bol bol yer almıştı. Washington, IMF’nin Euro Bölgesi kriziyle mücadelede önemli kaynaklara sahip olduğunu ve Amerikalı vergi mükelleflerinin daha fazla katkıda bulunmayacağını açıklamıştı.
Not korkusu Fransa ve Belçika’nın Dexia garantisini yarıya indirtti
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde ardı ardına notunu indirdikleri Belçika ve negatif izlemeye aldıkları Fransa, ekim ayında kurtardıkları Dexia’ya sağladıkları hazine garantilerini 90 milyar Euro’dan 45 milyar Euro’ya düşürdü. Belçika Maliye Bakanı Steven Vanackere, ekim ayındaki kurtarma operasyonunda Belçika birimi kamulaştırılan Dexia’dan kaynaklanan riskin imkanlar ölçüsünde kademeli olarak azaltıldığını söyledi. Vanackere, yarıya indirilen garantilerin Dexia’nın Belçika Merkez Bankası ve kamulaştırılan Belçika birimine (Dexia Bank Belgium) olan borçlarının ödenmesinde kullanılacağını bildirdi. Ekim ayında Belçika birimi 4 milyar Euro’ya kamulaştırılan Dexia’nın riskli kredileri Fransa merkezli yeni birimde toplanmış ve buna sağlanan 90 milyar Euro’luk ortak hazine garantisinin yüzde 60.5’ini Belçika, yüzde 36.5’ini Fransa ve yüzde 3’ünü Lüksemburg üstlenmişti. Dexia’yı kurtarma operasyonunda üstlendiği ağır risk nedeniyle kredi notu hızla inişe geçen Belçika Moody’s tarafından iki kademe not indirimiyle cezalandırılmıştı. Fransa ise son olarak geçen hafta Fitch tarafından negatif izlenmeye alınmıştı.