Euro’da istikrar işareti var ama görünüm riskli

Güncelleme Tarihi:

Euro’da istikrar işareti var ama görünüm riskli
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 00:00

Son dönemlerdeki verilerin Euro Bölgesi ekonomisinde istikrar işaretlerini teyit ettiğini söyleyen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, “Eldeki veriler olumlu sinyal veriyor. Ancak ekonomik görünüm için hâlâ aşağı yönlü riskler var” diye konuştu.

Haberin Devamı

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, eldeki verilerin Euro Bölgesi ekonomisinde istikrar işaretlerini teyit ettiğini belirterek, “Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetlerin görünümü için daha önce öngördüğümüz değerlendirme şubat ayı başından bu yana elde edilen verilerce doğrulandı. Ancak ekonomik görünüm için hâlâ aşağı yönlü riskler söz konusu” dedi.

Yüzde 2 yukarısında olacak

Draghi, ECB’nin Frankfurt’ta faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Petrol fiyatlarında ve dolaylı vergilerdeki artış muhtemelen enflasyon oranını 2012 yılında yüzde 2 seviyesinin üzerinde seyretmesine yol açacak. Enflasyon için yukarı yönlü riskler devam ediyor. Fiyat gelişmelerinin fiyat istikrarına uygun sürmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Bilançolar büyümeye sekte vurur

Euro Bölgesi’nde geçen yıl son çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 0.3 daraldığını hatırlatan Draghi, şu bilgileri verdi: “Son ekonomik veriler faaliyetlerin istikrarına işaret ediyor. Buna rağmen istikrar hâlâ düşük seviyede seyrediyor. İleriye baktığımızda bu yıl Euro Bölgesi’nde ekonominin aşamalı olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz. Ekonomik faaliyetler için görünümün dış taleple, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve bölgedeki finansal sektörün daha iyi işlemesini sağlamak için alınan önlemlerce desteklenmesi gerekiyor. Ancak finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltmeleri sürecinin büyüme hızına sekte vurmaya devam etmesi öngörülüyor.”

Almanya: Euro’ya geçmesi hataydı

ALMANYA Ekonomi Bakanı Walfang Schauble, Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos ile bir görüşmesinde, Yunanistan’ın Euro’dan çıkıp drahmi’ye dönmesi konusunu gündeme getirdiğini belirtti. Floransa Üniversitesi’nde öğrencilere konuşan Schauble “Yunan tarafı yüzde 100 Euro’da kalma yanlısıydı. Euro’da kalmak için her şeyi yapmaya hazır olduklarını söylediler” dedi. Schauble Yunanistan’ın Euro’ya geçişinin hata olduğunu belirtti.

Stefanopulos kira indirimi istedi

YUNANİSTAN’da 1995-2005 yılları arasında cumhurbaşkanı olan Kostis Stefanopulos, Atina’nın Kolonaki semtinde yıllardır kiracısı olduğu ev sahibine artık 1200 Euro’luk kirayı ödeyemeyeceğini belirterek  300 Euro indirim yapmasını istedi. Stefanopulos, kiranın yüzde 25 indirilmesi talebini avukat kızı aracılığıyla ev sahibine iletti. Medya “Eğer eski cumhurbaşkanı kirasını ödeyemiyorsa, 700-800 Euro maaş alan nasıl yaşayacak?” yorumu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!