Eureko’yla gurur duyduk, hedefimiz şampiyon olmak

Güncelleme Tarihi:

Eureko’yla gurur duyduk, hedefimiz şampiyon olmak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

Garanti Sigorta’nın yüzde 80’ini alan Hollandalı sigorta devi Eureko, adını ilk kez Türkiye’de bir şirkete verdi. Eski adı Garanti Sigorta yeni adı Eureko Sigorta olan şirketin Genel Müdürü Okan Utkueri, "Büyük ortağımızın 11 ülke arasında adını sadece bize vermiş olması gurur verici" derken, hedeflerinin 5 yıllık bir dönemde 9’unculuktan liderliğe yükselmek olduğunu söyledi.

GARANTİ Bankası ile ortaklık yaparak Türkiye pazarına giren Hollandalı sigorta devi Eureko B.V, faaliyet gösterdiği 11 ülke arasında sadece Türkiye’deki şirkete adını verdi. Garanti Sigorta’nın yüzde 80’ini 365 milyon Euro’ya satın almasından sonra Eureko Sigorta adını alan şirketin Genel Müdürü Okan Utkueri, bu konuda ilk olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Utkueri, "Eureko Sigorta Garanti Sigorta’dan bayrağı çok iyi bir yerde devraldı" derken, halen prim üretiminde 9’uncu sırada olan şirketin hedefinin liderlik olduğunu açıkladı.

STRATEJİMİZ ZATEN BELLİ: Yeni dönemdeki çalışmalar ve hedefler hakkında bilgi verirken, Garanti Sigorta’dan Eureko Sigorta’ya dönüşen şirketin bugüne kadar başarılı bir performans izlediğine dikkat çeken Utkueri, bu ortaklık öncesinde belirlenen stratejiyle yola devam edeceklerini vurguladı. Garanti Bankası’nın ana hissedar olduğu dönemde de, sektörün önde gelen şirketlerinden biri olduklarına dikkat çeken Utkueri, "Hedefimiz Eureko ismini hem Türk pazarı içinde hem de Eureko Grubu içerisinde üst sıralara taşımak" dedi. Utkueri, bu stratejiyi, "Başarılı olduğumuz alanlardaki gücümüzü artırmak, çünkü hala oralarda büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Ama henüz istediğimiz noktaya ulaşamadığımız alanlarda da şirketimizin hem pazar payını hem de liderlik konumunu güçlendirmek" olarak özetledi.

ORTA VADEDE HEDEF 1 NUMARA: "Eureko Sigorta, Garanti Sigorta’dan bayrağı çok iyi bir yerde devraldı" diyen Utkueri, Garanti Sigorta’nın sektörde prim üretimi ile 9’uncu olduğunu ancak, hem teknik hem de özkaynak kárlılığı ile zaten üst sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Eureko’nun sağlayacağı katma değer ile hedefleri büyüttüklerini dile getiren Utkueri, "Amacımız, bugüne kadar kurduğumuz kurum kültürünü devam ettirerek pazar payımızı artırmak, İlk etapta sektörde ilk 5 içine girebilmek, orta vadede ise liderliği ele geçirmek" dedi. Utkueri, "Yeni dönemde Garanti Bankası küçük hissedarımız olmakla birlikte dağıtım gücü bizimle beraber. Eureko, Hollanda’nın en büyük şirketi. Avrupa’da 11 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir sigorta devi bünyesine girdik. İlgilendiğimiz alanlarda pazar payımızı hızla artıracağız" diye konuştu. Uktueri, Hollanda merkezli olmakla birlikte 11 ülkede faaliyet gösteren Eureko’nun ana holdingte kullandığı Eureko adını sadece Garanti Sigorta’ya vermesine dikkat çekti.

Yabancılar gelmeden önce çok mu rahat çalışıyorduk

OKAN Utkueri "yabancılar geldi, rekabet artacak’ değerlendimelerini tebessümle karşıladığını söylerken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sanki bundan önceki dönemde Türkiye’de rekabet ortamı yoktu biz rahat rahat çalışıyorduk. Sektörde kárlılıkların çok düşük olmasının en önemli nedenlerinden biri bana göre rekabet koşulları. Biz hiçbir zaman fiyatlamaya yönelik bir rekabet içinde olmadık. O yüzden belki prim üretim sıralamasında sektörde üst sıralarda değiliz. Ama kárlılık sonuçlarına baktığımız zaman üst sıralardayız. Şimdi gelen yabancılar da bu esaslara uygun hareket edecektir. Rekabet önümüzdeki dönemde, daha teknik, etik koşullara uygun, ürün ve hizmet konusunda odaklanmış olacağını düşünüyorum."

Rabobank’ın tecrübesi tarımda kullanılacak

EUREKO
Sigorta’nın önümüzdeki dönemde odaklanacağı alanlar arasında oto sigortaları olacak. Bugüne kadar bu alanda çok da etkin olamayan şirket, bu alanda yeni projelerle rekabete katılacak. Bir diğer alan ise tarım sigortaları. Eureko’nun ana ortaklarından biri olan Rabobank’ın özellikle tarım sigortalarındaki gücünü hatırlatan Utkueri, yeni dönemde bu alanda da iddialı olacaklarını söyledi. Bunun yanı sıra başka ürünler konusunda da Eureko B.V tecrübesinden yararlanacaklarını söyleyen Utkueri, "Ortaklarımızla ortak lisanı konuşuyoruz ama her şeyi aynen uygulamamız söz konusu değil. Alacağımız uygulamalar olacak, ama yerel koşullara, Türk insanına uygun adaptasyonları buraya uygulayacağız" dedi.

Ayda 60 yeni fikir çıkıyor 11 ülkede lider olacağız

EUREKO
ile Garanti Sigorta’nın en iyi uyum sağladığı noktalardan birinin de inovasyon olduğunu söyleyen Okan Utkueri, bu konudaki iddialarını şöyle anlattı: "Bu kimya uyuşması hedeflerimizi önümüzdeki dönemde çok daha ileri götürmemize heden oldu. Çalışanlarımızdan ayda 60’ın üzerinde fikir geliyor. Şu anda üzerinde çalıştığımız 6 ürün var. İnovasyon konusundaki çalışmalarımız Eureko tarafından çok iyi karşılandı. Onlarla bu konuda Avrupa’da lider olmak istediğimizi, kendimize böyle bir hedef koyduğumuzu paylaştık. Şu anda da o yolda ilerliyoruz."

Sektörden daha hızlı büyüme sürecek

GARANTİ Sigorta olarak sektörden büyüme ve kárlılıkta sektörden daha hızlı bir artış yakalandığını anlatan Okan Utkueri, şöyle konuştu: "Sektörün 2006 sonunda özkaynak kárlılık oranı yüzde 4 düzeyinde bizim rakamımız ise yüzde 29.5. Son 5 yılın ortalaması Garanti Sigorta’da, kümülatif büyüme oranı yüzde 333, sektörün büyümesi yüzde 190. Baktığınız zaman Garanti Sigorta sektörün neredeyse son 5 yılda yüzde 60-70 daha hızlı büyüyen bir şirket. Öngörümüz sektörün yüzde 20 büyüyeceği, bizim re yüzde 35-40 arasında büyüme göstereceğimiz yönünde. Bu konuda şirketimize, ortaklarımıza, kendimize güveniyoruz. Aslında bugüne kadar yaptığımızdan çok farklı bir şey yapmayacağız. Dolayısıyla şirketimizin zaten başarıya alışmış bir şirket. Şimdi ortağımızdan da elen bir katmadeğer olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!